Reign review seizoen 1 - Game of Thrones in een Gossip Girl sausje

Review
maandag, 14 december 2015 om 17:19
xgn google image
Een combinatie tussen Game of Thrones en Gossip Girl is voor velen een droom waarvan zij dachten dat die nooit uit zou komen. In Reign is die droom verwezenlijkt. Het maakt Reign een echte must-watch, en waarom lees je in deze Reign review!
1557, Schotland, een onbekende abdij. De aanstaande koningin van Schotland, Mary of Scots, uitstekend vertolkt door Adelaide Kane en niet te verwarren met Bloody Mary, staat op het punt om een lunch te nuttigen als er plots opschudding ontstaat tussen de nonnen.
Eén van de nonnen valt dood neer nadat zij een hapje van het eten had geproefd en Mary schrikt zich het lazarus. Er is een moordaanslag gepleegd op Mary en ze moet zo snel mogelijk naar Frankrijk, waar zij zal gaan trouwen met de kroonprins. De toon is gezet van dit zestiende eeuwse kostuumdrama.
Reign review

De intriges aan het hof vliegen je om de oren

In Reign volg je het gekonkel en de intriges aan het hof in Frankrijk. Aan dat hof heerst King Henry (Alan van Sprang) met ijzeren hand, en Mary is samen met haar vier vriendinnen en hofdames aan het hof gekomen om een alliantie te sluiten tussen Schotland en Frankrijk, door middel van te trouwen met de Franse kroonprins Francis (Toby Regbo).
Echter, de vrouw van King Henry, Catherine of Aragon (prachtige rol van Megan Follows) wil dit om onbekende redenen voorkomen en is Mary continu aan het tegenwerken. En dan heb je ook nog Bash, (Torrance Coombs) de broer van Francis die op zoek gaat naar een myterieus voorval in het sinistere bos van het Franse hof.
De serie houdt zich verder bezig met de alledaagse gebeurtenissen aan het Franse hof, zoals de eerste liefdes van de hofdames, of Nostradamus (de wijsgeer van Catherine of Aragon) die weer eens iets voorspelt en een plotselinge komst van een charmante Portugese prins die niet precies blijkt te zijn wat iedereen van hem dacht. Komt dit Gossip Girl fans niet akelig bekend voor?
Ook de typische gebeurtenissen uit die tijd spelen een rol. Brute moorden, lang vergeten verschrikkelijke ziektes, sabotages, chantage, de eerste liefdes van de adolescente hofdames en bovenal mysterie. Mysterie voert de boventoon in Reign, en dat merk je al vanaf de allereerste aflevering. Wat is dit voor bizarre seksclub in het kasteel waar we beland zijn? Wie is degene die mijn naam noemt in de geheime gangen van het kasteel? Ontwetendheid genoeg dus.
Reign review

Er wordt gespeeld met de geschiedenis

Reign is, zoals eerder gezegd, een zestiende eeuws kostuumdrama. Helaas houdt het zich niet aan de geschiedenis van die zestiende eeuw, tenzij het het drama en de intriges bevordert. Dit is een gemiste kans, omdat het namelijk ontzettend leuk is om easter-eggs tegen te komen uit de geschiedenis, en die vind je bijna niet in Reign. Het kan namelijk wel, zo hebben wij gezien in Downton Abbey.
Dan is er nog iets wat beter had gemoeten: de muziek. It just doesn't feel right wanneer je opeens Bastille's Pompeii hoort tijdens een gemoedelijk robbertje vechten tussen vader en zoon. We leven immers in 1567 en niet in 2015, en het had de sfeer verbeterd als de muziek iets meer van die tijd was geweest.
Toch heeft het gespeel met de geschiedenis ook een goede kant. Het drama - en de seksueel getinte scènes die (bijna) niets met het verhaal te maken hebben - zijn erg goed vertegenwoordigd, net zoals in Game of Thrones. Er is slechts één persoon schuldig aan al dit drama: Nostradamus (Rossif Sutherland), de koninklijke voorspeller en beste vriend van de koningin. Hij voorspelt alles in raadsels, en pas later in het verhaal wordt duidelijk wat zijn voorspellingen betekenen en dit zorgt ervoor dat je steeds verder wil kijken om te weten wat de metafoor van de voorspelling was.
Reign review

Uitstekend acteerwerk

In Reign wordt er erg goed geacteerd. Adelaide Keen en Megan Follows zetten beide een uitstekende rol neer, en ook mogen de mannen niet vergeten worden: Toby Regbo, Torrance Coombs en Alan van Sprang spelen hun rol ook met verve. Met name Megan Follows en Alan van Sprang doen het goed; Alan van Sprang als de womanizer en parttime koning, en Megan Follows als de jaloerse, achterbakse vrouw van de koning die er alles voor doet om de alliantie tussen Schotland en Frankrijk te voorkomen door middel van het proberen te doden van Mary.
Dit doet de serie veel goed en het is dan ook beslist geen straf om naar de cast te kijken en jezelf helemaal onder te dompelen in de wondere wereld van het Franse hof in de zestiende eeuw.

Reign is een goed kostuumdrama

Al met al kun je stellen dat Reign een goed kostuumdrama is, ookal zijn er her en der wat fouten gemaakt. De uitstekende cast is een erg groot pluspunt aan de serie, evenals alle mysteries die er zijn rondom het Franse hof. Er wordt dan wel met de geschiedenis gespeeld en de muziekkeuze is af en toe ook wel slecht, maar dat zal je er niet van moeten weerhouden om naar Reign te kijken, want het het is gewoonweg een goed kostuumdrama!
Cijfer: 8