Star Wars recap - Een opfrissertje voor The Force Awakens

Article
maandag, 14 december 2015 om 17:53
xgn google image
Star Wars: The Force Awakens draait al bijna in de Nederlandse bioscopen. Het is misschien al een tijdje geleden dat je de Star Wars films gezien hebt. Misschien heb je ze nog nooit gezien! Niet getreurd, want XGN heeft een handige Star Wars recap voor jullie. Zo kan je goed voorbereid naar The Force Awakens!

Episode I: The Phantom Menace (1999)

The Phantom Menace is het chronologisch eerste deel in de Star Wars saga. In dit deel begint Palpatine, de man die later de keizer van het gehele universum zal worden, aan de fundering van zijn snode plannen. De intergalactische Trade Federation begint een illegale blokkade van de planeet Naboo, vanwege de belasting van ruilroutes. De Trade Federation doet dit onder orders van Darth Sidious. Twee Jedi, Obi-Wan Kenobi en Qui-Gon Jinn proberen dit conflict vreedzaam op te lossen.
Dit blijkt lastiger dan gedacht omdat de leiders van de Trade Federation het duo proberen te vermoorden, waarna de Jedi stranden op de planeet Naboo. Met behulp van Jar Jar Binks bereiken ze via de kern van de planeet het paleis van Naboo, waar ze koningin Amidala bevrijden en de planeet maar net ontsnappen. Helaas is er iets mis met de Hyperdrive, waardoor de helden moeten landen op de planeet Tatooine. Of had het lot hier een vinger in de pap?
De helden ontmoeten hier namelijk Anakin Skywalker, die het benodigde onderdeel voor het schip en zijn eigen vrijheid in een gevaarlijke podrace (terwijl ze op de hielen gezeten worden door de Sith Darth Maul). Obi-Wan en Qui-Gon nemen Anakin mee naar de thuisbasis van de Jedi op Coruscant als de jongen ontzettend potent blijkt te zijn voor de Force, de magische levenskracht van het Star Wars universum. Anakin zal degene zijn die balans in de Force moet brengen, denkt Qui-Gon. Grootmeester Yoda is tegen het trainen van de jongen om een Jedi te worden. Toch heeft Qui-Gon vertrouwen in hem en besluit Anakin toch te trainen.
Vanaf hier komt alles tot een spannende conclusie. Koningin Padmé Amidala probeert het paleis op Naboo terug te veroveren terwijl de Trade Federation de droidlegers ten strijde laat trekken tegen de Gungans. Qui-Gon en Obi-Wan gaan op de vuist (lees: lightsaber) met Darth Maul en Anakain verzeild raakt in een ruimtegevecht.
Uiteindelijk weten de Jedi Darth Maul te verslaan, al sneuvelt Qui-Gon tijdens het gevecht. Obi-Wan besluit dan de taak op zich te nemen om Anakin tot Jedi knight te trainen.

Episode II: Attack of the Clones (2002)

Attack of the Clones speelt zich 10 jaar af na de gebeurtenissen in The Phantom Menace. In die tijd is Anakin getraind door Obi-Wan, en hebben de twee Jedi een vriendschap opgebouwd. Nadat een huurmoordenaar meerdere pogingen waagt om Padmé Amidala, nu senator in de Galactic Senate, te vermoorden wordt Anakin aangewezen om haar te beschermen. Obi-Wan gaat op zoek naar de huurmoordenaar die verantwoordelijk is voor de aanslagen.
Anakin en Padmé worden in deze periode hopeloos verliefd op elkaar. Er is alleen een groot probleem; Jedi mogen geen liefdesrelatie hebben van de Jedi Order. Toch blijft de verboden liefde van Anakin en Padmé groeien. De twee trouwen dan ook in het geheim aan het einde van de film.
Na het overlijden van Darth Maul heeft Senator Palpatine (Lees: Darth Sidious) een nieuwe leerling aangenomen: Darth Tyrannus, beter bekend als Count Dooku, is de nieuwe leerling van Sidious en een van de leiders van de seperatisten. Dooku is een voormalige Jedi die bekeerd is tot de Dark Side.
Obi-Wan komt in zijn zoektocht naar de huurmoordenaar (genaamd Jango Fett) achter het bestaan van een geheim leger bestaand uit duizenden klonen dat al jaren in productie is op Kamino. De clones zijn allemaal gebaseerd zijn op Jango Fett. Helaas vlucht Jango Fett voor hij gearresteerd kan worden. Obi-Wan volgt hem naar de planeet Geonosis waar een coalitie van separatisten zich voorbereiden op oorlog. Helaas wordt Obi-Wan gevangen genomen, maar niet voordat hij een bericht naar Anakin stuurt.
Anakin en Padmé proberen Obi-Wan te redden, maar worden zelf ook gevangen genomen door Dooku. Als ze op het punt staan van executie arriveren de Jedi met het klonenleger. Dit luidt het begin van de Clone Wars in waarin de Trade Federation tegenover de Republic komt te staan.

Episode III: Revenge of the Sith (2005)

In Revenge of the Sith is de Clone Wars in de laatste fasen. Het ziet ernaar uit dat de Seperatisten nagenoeg verslagen zijn en dat de oorlog snel zal eindigen. De laatste overblijvende generaal genaamd General Grievous doet er alleen alles aan om dit te voorkomen, zoals een (gefaalde) poging om Supreme Chancelor Palatine te ontvoeren.
Tegelijkertijd zien we in deze film langzaam de val van Anakin Skywalker en zijn transformatie naar Darth Vader. Sinds de gebeurtenissen in Attack of the Clones is Anakin steeds meer wantrouwend geworden richting de Jedi. Daarnaast is hij ook emotioneel beschadigd door het verlies van zijn moeder in de vorige film, wat resulteert in woede en haat die hij bijvoorbeeld loslaat op Count Dooku. Ook wordt het voor Anakin steeds moeilijk om zijn geheime liefde met Padmé vol te houden.
Al helemaal als het blijkt dat ze zwanger is! Een vrolijke gebeurtenis voor de meeste mensen, maar niet voor Anakin. Hij krijgt namelijk visioenen dat Padmé tijdens de geboorte zal sterven. Anakin is van plan er alles aan te doen om dit tegen te houden, ongeacht de consequenties. Je ziet Anakin steeds meer toegeven aan sterke emoties als woede, haat en verdriet: deze leiden naar The Dark Side, zoals Yoda hem nogmaals benadrukt.
Palpatine, die in het geheim als Sith Lord Darth Sidious als een poppenspeler de gehele oorlog opgezet heeft, verleid Anakin langzaam naar de Dark Side van de Force. Dit met de belofte dat wanneer Anakin zich over geeft aan de Dark Side, hij Padmé van de dood kan redden. Het lukt Anakin uiteindelijk niet om Padmé te redden, en hij verliest ook nog eens een lightsaber duel tegen zijn oude vriend Obi-Wan op de volkanische planeet Mustafar.
In het gevecht raakt Anakin, nu door het leven gaande als Darth Vader, zwaar verminkt waardoor hij de rest van zijn leven moet doorbrengen in een robotpak. Met de rest van de Jedi loopt het ook niet zo goed af; de meeste worden verraden door het klonenleger en neergeschoten als gevolg van Order 66. Alleen Yoda en Obi-Wan blijven over, zij verstoppen zich in verre uithoeken van het universum. Ook de kinderen van Anakin worden van hem verscholen. Onder de toorn van Palpatine, die zichzelf inmiddels heeft uitgeroepen tot Emperor, en Darth Vader begint er dan een nieuw donker tijdperk van onderdrukking en geweld...

Episode IV: A New Hope (1977)

30 jaar is verstreken sinds de gebeutenissen in Revenge of the Sith. Palpatine, nu beter bekend als The Emperor van de Galactic Empire regeert al jaren met een ijzeren vuist over het sterrenstelsel en de overgebleven Jedi meesters leven al die tijd in isolatie op ver weg gelegen planeten. Als klap op de vuurpijl is er ook een nieuw wapen ontwikkeld: de Death Star. Dit is een gevechtsstation zo groot als een maan met genoeg vuurkracht om een planeet compleet te vernietigen.
De film begint met Princess Leia, die samen met haar rebellen probeert te ontsnappen met de blauwdrukken van de Death Star. Helaas wordt ze gevangen genomen door Darth Vader. Toch weet ze snel de plannen aan de droid R2-D2 te geven, die samen met de droid C3PO ontsnapt naar Tatooine. Zij worden hier alleen ook gevangen genomen, dit keer door Jawas, kleine wezens die oude robots verkopen aan de bewoners van Tatooine.
C3PO en R2-D2 belanden in de handen van Luke Skywalker en zijn oom, die samen met zijn tante moisture farmers op de woestijnplaneet. Tijdens het schoonmaken van de droids ontdekt Luke per ongeluk een bericht bestemd voor niemand minder dan Obi-Wan Kenobi! Met de Empire op zijn hielen vertrekt Luke op een avontuur om Obi-Wan samen met de droids naar de planeet Alderaan te brengen, met behulp van de smokkelaar Han Solo en zijn harige vriend Chewbacca. Luke komt voor het eerst in aanraking met de Force en krijgt van Obi-Wan training in deze mystieke kracht.
Het team redt Princess Leia van de Death Star en Obi-Wan sneuvelt in een gevecht met Darth Vader, waarna het een race is om de blauwdrukken van de Death Star te analyseren voordat het wapen de laatste basis van de rebellen, die als laatst overgeblevenen weerstand bieden tegen de Galactic Empire, vernietigt. De rebellen ontdekken een fout in het ontwerp van de Death Star; en kleine uitlaatpoort die, wanneer er een raket in wordt geschoten, een kettingreactie kan veroorzaken en de Death Star kan vernietigen. Een klein rebellenteam van ruimteschepen, waaronder eentje die bestuurd wordt door Luke, doet een laatste wanhopige poging om de Death Star te vernietigen.
Op het laatste moment lukt het Luke Skywalker om met hulp van de Force de Death Star te vernietigen. Het universum is gered! Tenminste…

Episode V: The Empire Strikes Back (1980)

Zoals de titel van de film al doet vermoeden, is dit de film waarin de Empire keihard terugslaat. Na de vernietiging van de Death Star zijn de rebellen door het hele universum achtervolgd, maar in het begin van de film hebben ze hun basis opgezet op de ijsplaneet Hoth. Het duurt alleen niet lang voordat deze basis ontdekt wordt en de Empire een aanval uitvoert op de planeet, met behulp van de gigantische en intimiderende AT-AT looptanks.
Hoewel er kleine successen worden geboekt eindigt dit gevecht in een nederlaag voor de rebellen. Luke krijgt een visioen van de overleden Obi-Wan, die hem vertelt te reizen naar de planeet Dagobah waar hij moet trainen onder meester Yoda. Luke gelooft eerst niet dat zo’n klein wezen een wijze meester kan zijn. Toch leert hij al snel discipline en respect voor de kleine grootmeester en begint Luke zijn training op de moerassige planeet.
Han Solo, Leia, Chewbacca, C3PO en R2-D2 zijn op de vlucht voor Darth Vader en zijn troepen. Hoewel ze de schepen van de Empire meerdere keren weten te ontsnappen, worden ze toch stiekem gevolgd door de premiejager Boba Fett (ja, de zoon van Jango Fett) naar de planeet Bespin. De groep denkt hier veilig te zijn bij Lando Calrissian, maar niets is minder waar. Calrissian wordt namelijk gedwongen zijn oude vriend te bedriegen door Darth Vader, die in het geheim door Boba Fett naar de planeet geleid is.
Luke krijgt tijdens zijn training een visioen van de toekomst en besluit zijn training te stoppen om zijn vrienden te helpen, tot grote spijt van Yoda. Hij haast zich naar Bespin, maar hij is te laat om Han Solo te redden van Boba Fett, die Han Solo al ingevroren meeneemt naar Jabba The Hutt op Tatooine. De rest kan wel ontsnappen en Luke gaat de confrontatie aan met Darth Vader. Na een spannend gevecht waarbij Luke een hand verliest, maakt Vader de grootste angst van Luke waar: hij blijkt zijn vader te zijn!

Episode VI: Return of the Jedi (1983)

Return of the Jedi begint met de heldhaftige redding van Han Solo uit de klauwen van Jabba the Hutt, waar hij door Boba Fett naartoe was gebracht. De helden kunnen niet lang van hun overwinning genieten, want het blijkt dat er gewerkt wordt aan een tweede Death Star. Dit gevechtstation is nog groter en sterker dan de eerste, en moet natuurlijk gestopt worden.
De enige zwakte is deze keer de reactor van het station. Maar de Death Star wordt beschermd met een schild komend vanaf de bosplaneet Endor. Onze helden moeten dus het schild uitschakelen als ze überhaupt een kans willen hebben om de Death Star te vernietigen.
Inmiddels is Luke teruggekeerd bij Yoda om zijn training af te maken, maar een terminale Yoda vertelt hem met zijn laatste krachten dat hij genoeg weet en hij klaas is om de confrontatie aan te gaan met Darth Vader. Onder toeziend oog van de Emperor vecht Luke met zijn vader, terwijl de Emperor de jonge Jedi naar de duisternis probeert te lokken. Luke gelooft dat er nog iets goeds schuilt in zijn vader. Uiteindelijk lukt het Luke om zijn Vader naar de goede kant terug te laten keren en de Emperor te verslaan, maar helaas wordt dit Darth Vader fataal.
Tegelijkertijd vechten de rebellen (inclusief Leia, Han en Chewbacca) op Endor om de shield generator uit te schakelen, terwijl Lando het ruimteoffensief leidt. Ook hen lukt het om op tijd het schild uit te schakelen. Lando vliegt naar de kern van de Death Star en het wapen is eindelijk vernietigd. Het universum is voor eens en voor altijd veilig.
Heb je nog nooit de Star Wars films gezien? Dit is de perfecte kans om te beginnen! Alle zes films zijn hier in één box te koop.

Populair Nieuws