Red Dead Redemption Review

  We weten al van de GTA-titels dat Rockstar Games goed is in het maken van sandboxgames. De ontwikkelaar laat het moderne leven nu echter achter en neemt ons mee naar een compleet andere tijd. Welkom in het tijdperk van zand, paarden, saloons en pruimtabak; het Wilde Westen.

  Een gigantische mooie wereld
  Het is 1911 en volgens de federale overheid is het tijd om de criminaliteit flink aan te pakken. Je kruipt in de huid van John Marston, een man die een crimineel leven achter zich heeft gelaten, maar toch weer het wereldje in word gesleept. Hij gaat achter zijn oude bendematen aan om met ze af te rekenen. Niet vrijwillig natuurlijk, want The Bureau, de voorloper van de FBI, zet hem onder druk om dit te doen.

  Het verhaal begint dan ook als je op de trein gezet word door twee bolhoed dragende heren. Als je dan op je bestemming aankomt en aan je eerste missie begint, zie je dat je in de prachtige omgeving van de westelijke grensstaten terecht bent gekomen. De zonnestralen komen net over de bergen en hullen het landschap in een oranjerode gloed. Tussen de struikjes zie je diverse dieren rondrennen en hoog in de lucht vliegt een stel vogels.

  Rockstar heeft overal op gelet bij het ontwerpen van deze omgevingen. Neem bijvoorbeeld grassprietjes die meebuigen als je paard zijn hoeven erop zet, of de staart en manen van je paard welke realistisch meebewegen in een galop. Dit alles maakt Red Dead Redemption direct een parel voor het oog. Een lekker westerndeuntje ondersteunt alles nog om het plaatje compleet te maken en zorgt ervoor dat je je echt in het Wilde Westen waant.

  Je missie begint echter minder vrolijk en deze blijkt dan ook niet zo gemakkelijk als gedacht. Je zult dus eerst wat ervaring op moeten doen als zijnde cowboy en onderaan de ladder beginnen. Zo zul je op een ranch werken om gewassen te beschermen en vee te drijven, maar ook als hulpsheriff en als zogenaamde ‘bounty hunter’ ga je aan de slag. Onderweg kom je een groot aantal personen tegen die je een handje helpt. Deze lopen uiteen van een aardige familie, een gast die met lijken omgaat en een heuse charlatan met zogenaamde wondermiddeltjes.

  Red Dead Redemption Screenshot 142417 Red Dead Redemption Screenshot 143682 Red Dead Redemption Screenshot 85373

  Genoeg te doen
  Al deze origineel gevonden personages, John Marston en de mensen in de gigantische wereld, zijn stuk voor stuk goed uitgewerkt. Ze hebben niet alleen de meest uiteenlopende karakters, maar ook de stemmen sluiten geheel aan op de personages. Daarnaast zorgen deze mensen ook voor een flinke afwisseling in de hoofdmissies waardoor de game absoluut niet snel gaat vervelen.

  Toch zijn er een aantal vaste factoren in de missies. Allereerst moet je vaak een flinke afstand afleggen om op de juiste plek te komen en daarnaast moet je vaak een man of tien neerknallen om het doel te halen. Je krijgt ook extra missies van vreemdelingen die je onderweg tegenkomt. Deze zijn gemarkeerd met een vraagteken en houden vaak het redden van iemand in of een duel met de vreemdeling. Deze zijn wat minder afwisselend, maar wel leuk om tussendoor te doen.

  Als je op pad bent door de woestenij tref je ook regelmatig een blauwe stip aan. Ook dit zijn vreemdelingen die je kunt helpen, maar dan in een mini missie. Vaak worden ze overvallen door bandieten of achterna gezeten door coyotes, maar het kunnen ook valstrikken zijn, waarbij bijvoorbeeld je paard ineens gejat wordt.

  Ook kun je gaan jagen op wild, zoals konijnen, vogels, coyotes, poema’s en zelfs grizzlyberen. Als je dan een dier geschoten hebt, kun je deze villen om de huid vervolgens te verkopen voor een paar dollar. Dit klinkt niet lucratief, maar dat is het zeker wel. Er is namelijk genoeg wild te vinden en je bent toch redelijk wat op pad.

  Red Dead Redemption Screenshot 141297 Red Dead Redemption Screenshot 141299 Red Dead Redemption Screenshot 140836

  Geld, eer en roem
  Hoe dan ook, er zijn genoeg dingen te doen die veelal voor eer, roem en natuurlijk geld zorgen. Tenminste, als je de goede keuzes maakt. Je kunt natuurlijk ook gewoon een saloon binnenlopen en daar iedereen overhoop knallen, maar daar wordt je reputatie niet beter van. Niet dat dit heel veel uitmaakt voor het verhaal, maar wel voor de eenvoud van het spel. Als je namelijk de goedzak uithangt, zul je op een gegeven moment leuke deals krijgen bij de winkels, maar als je de boef speelt kunnen de deuren wel eens gesloten blijven.

  Geld heb je natuurlijk nodig om dingen aan te schaffen in de winkels. Dit zijn dingen die uiteenlopen van munitie voor je wapens tot woningen, waarin je het spel op kunt slaan en je om kunt kleden. Het is echter zo dat je niet heel veel geld van de missies krijgt en daarom zul je ook regelmatig de lijken van hun spullen beroven. Je maakt namelijk vaak genoeg iemand koud en die heeft altijd wel wat in zijn zakken. Daarnaast kun je in winkels de huiden verkopen van de dieren die je gevild hebt.

  Red Dead Redemption Screenshot 143460 Red Dead Redemption Screenshot 143253 Red Dead Redemption Screenshot 143255

  Sneller dan je schaduw
  Je kunt je geld niet alleen in de winkels uitgeven, maar ook op andere plekken in de steden. Je kunt bijvoorbeeld een glas whisky nemen in de saloon of meedoen aan een spelletje dobbelen, black jack of poker. Bij deze laatste kun je uiteindelijk ook kiezen om vals te spelen, maar als je ontdekt word volgt er een duel op straat.

  Hierbij moet je je wapen zo snel mogelijk trekken en met behulp van de ‘Dead Eye’, welke eigenlijk gewoon de tijd vertraagt zodat je meerdere plekken of vijanden kunt markeren, je vijand neerschieten voordat hij dit bij jou doet.

  De Dead Eye kun je ook buiten de duels gebruiken en dan is het effect niet anders. De Dead Eye-meter moet hiervoor echter wel gevuld zijn. Uiteindelijk zal je merken dat deze speciale kracht erg handig is in benarde situaties, waarbij je belaagd word door meerdere vijanden.

  Toch zit er een flink nadeel aan deze kracht vast. Het neerschieten van meerdere vijanden is hiermee namelijk erg eenvoudig, waardoor er een stukje van de uitdaging verloren dreigt te gaan.

  Red Dead Redemption Screenshot 141305 Red Dead Redemption Screenshot 142828 Red Dead Redemption Screenshot 141301

  Niet de enige cowboy op de wereld
  Toch is er ergens anders weer wel genoeg uitdaging te behalen, want je bent niet de enige cowboy op de wereld. In de multiplayer modi die Red Dead Redemption kent, neem je het alleen of met een aantal vrienden op tegen de rest van de wereld.

  Je kunt om te beginnen je eigen personage maken voor een aantal online modi zoals de Free Roam modus, wat eigenlijk de toegang tot de multiplayer modi van de game is. Hier kun je alleen of met maximaal 15 anderen een beetje rondklooien.

  Dan zijn er de modi, waarbij je het opneemt tegen anderen. Zo moet je in Shootout simpelweg zoveel mogelijk anderen afschieten en in de Capture the Bag varianten achter een of meerdere tassen of kisten aan gaan. Al deze modi zorgen ervoor dat je na de singleplayer ervaring nog vele uren zoet zult zijn met de game en dat is natuurlijk alleen maar goed.

  {mig:Fv7MogbEsEym}

  Yeeeeehaaaw!
  Rockstar heeft met Red Dead Redemption weer een heerlijke game neergezet, waarin het eigenlijk aan niets ontbreekt. Als je een titel zoekt die missies in overvloed biedt, ben je bij RDR aan het juiste adres. Je zit ook goed als je een game zoekt die er simpelweg goed uitziet en een goede soundtrack heeft, en als laatste word je niet teleurgesteld als je een lekkere multiplayer ervaring zoekt, want ook hier weet de game je bezig te houden. Wat zijn dan de nadelen van de game zou je zeggen? Nou, het wil er wel eens op lijken dat je niet echt vordert in het verhaal en door de Dead Eye kracht wil de uitdaging nog wel eens afnemen. Dat zijn echter zulke kleine puntjes, dat Red Dead Redemption gewoon een must have is voor iedereen.

  9.5

  De plus- en minpunten

  Red Dead Redemption

  Verkijgbaar vanaf 21 may 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.