Razer Panthera Review - De arcadestick voor Marvel vs Capcom!

Review
woensdag, 19 september 2018 om 12:40
xgn google image
Op het gebied van accessoires is Razer een grote speler. Met talloze headsets, controllers en toetsenborden houdt de fabrikant gamers al jaren zoet. Nu heeft de fabrikant haar eerste arcadestick: De Razer Panthera. Razer pakt het gelijk goed aan zoals je in deze Razer Panthera review zult lezen, maar mist ook een paar belangrijke puntjes op de i.
Als je spelers van vechtgames gaat vragen wat het fijnste speelt zul je een gemengd antwoord krijgen. De een zal roepen dat je met een controller het beste presteert en de ander zweert bij een arcadestick. Vooral eSporters zullen dit laatste roepen en dat is niet onlogisch. De meeste vechtgames komen namelijk eerst in de arcadehal terecht voordat ze op andere platformen verschijnen en dus kiezen eSporters sneller voor arcadesticks zoals de Razer Panthera, die geschikt is voor PlayStation 3 en PlayStation 4.
Wij besloten de Razer Panthera eens het vuur aan de schenen te leggen in Street Fighter V en Marvel versus Capcom Infinity, de game waarvan de artwork de bovenkant van de arcadestick siert. Maar eerst moesten we de Panthera natuurlijk even goed bekijken. Wat voor vlees hebben we in de kuip met deze arcadestick?
Razer Panthera Review

Robuuste controller

De Razer Panthera wordt in een grote doos geleverd. Naast enkele boekjes en de stick krijg je een kabel van 3 meter en een schroevendraaier meegeleverd. Deze zitten veilig opgeborgen in het compartiment dat onder de klep met de toetsen en de joystick schuilt. Middels een druk op de knop kan deze opengemaakt worden, waarna de kabel uit het speciale vak daarvoor gepakt kan worden. De schroevendraaier kan gebruikt worden om de arcadestick te modden (zie verderop in deze review), en deze zo naar eigen wens aan te passen met andere onderdelen.
Meteen weet het apparaat van gemiddeld 240 euro indruk te maken met zijn formaat (26,2 x 38 x 12,4 cm), gewicht (ruim 3 kilogram). Het formaat zorgt ervoor dat je met je polsen en handen niet op een rand rust tijdens het spelen zoals bij goedkopere arcadesticks soms het geval is. Dit is vooral fijn als je een langere speelsessie hebt.
Verder voelt de controller door zijn gewicht en ontwerp erg stevig en robuust aan. Het gewicht van 3 kilo lijkt misschien wat aan de hoge kant, maar dit is juist een goede zaak voor een arcadestick. Hierdoor en door de rubberen laag aan de onderkant schuift deze namelijk minder snel weg als je aan het knokken bent in een intense pot van je favoriete vechtgame. Je wil tenslotte niet dat je arcadestick door de kamer vliegt bij iedere shoryuken of kamehameha.
Razer Panthera Review

Vast thema

Het thema van de Razer Panthera is Marvel versus Capcom Infinite. Op de controller siert een afbeelding van de karakters uit genoemde game, waarbij vechters als Ryu, Dante, Mega Man, Captain America en Iron Man gecentreerd staan rondom de joystick. Het is een toffe afbeelding, maar hier kan voor sommigen een (heel klein) nadeel van de controller in schuilen. De afbeelding is namelijk niet vervangbaar, dus als je dit belangrijk vindt is dit niet de controller voor jou.
Bovendien is deze afbeelding verwerkt onder een enorme doorzichtige kunststof plaat die vast zit. Dat is natuurlijk prima, maar er is nergens gedacht aan een rubberen randje of dergelijke voor wanneer je zó intens aan het knokken bent dat je zweethanden krijgt. Dit betekent dat de controller na lange of heftige speelsessies glad kan worden of zelfs kan gaan plakken.
De Razer Panthera is naast de Marvel versus Capcom Infinite editie ook in een Street Fighter V variant verkrijgbaar waarbij Ryu en Akuma de bovenkant sieren, een Dragon Ball FighterZ variant geheel in Dragon Ball stijl en in een neutrale variant waarop het Razer logo te vinden is. Zoals gezegd is de vaste afbeelding een klein nadeel, maar absoluut geen reden om de arcadestick links te laten liggen. Want de controller is los van de afbeelding behoorlijk universeel als het aankomt op ondersteunde games.
Razer Panthera Review

Eén fightstick voor alle games

De Panthera leent zich namelijk voor bijna alle vechtgames op de PS3 en PS4. Wij speelden Street Fighter V, Tekken 7, Dragon Ball FighterZ en Marvel versus Capcom Infinite met de controller en bij alle games werkt de controller zo goed als perfect. Dit komt voornamelijk door de indeling die de controller heeft. Twee rijen van vier toetsen sieren de bovenkant in een ergonomische indeling.
De bovenste rij bevat respectievelijk de vierkant, driehoek R1 en L1 toetsen en de onderste rij bevat de kruis- cirkel-, R2 en L2 toets. Links van deze knoppen vind je een balltop (een joystick met een balletje) die in alle richtingen functioneert. Op de bovenkant is een touchpad te vinden, samen met de PS-toets, L3 en R3 en enkele schakelaars.
Deze dienen ervoor om de controller over te zetten van de PS3 naar de PS4 stand, je voorkeurskant te kiezen (links of rechts) en om de klep van de controller te vergrendelen. Deze laatste kan middels een flinke knop op de voorkant opengemaakt worden. Tenslotte is aan de rechter zijkant ruimte gemaakt voor de Options en Share knop.
De indeling van de arcadestick is precies waarom liefhebbers van vechtgames de voorkeur aan dit soort controllers boven de traditionele controller geven. Door de indeling van de twee rijen kan er veel sneller en accurater gespeeld worden en dat is, vooral tijdens bijvoorbeeld een eSports wedstrijd, het verschil tussen winnen of verliezen. Daarbij is een joystick wat betreft draaibewegingen zoals bij een shoryuken ook een stuk sneller dan de vierpuntstoets of analoge stick van een controller.
Razer Panthera Review

Volledig aanpasbaar qua toetsen

Maar er is nog een belangrijke reden waarom een arcadestick de voorkeur geniet van digitale vechtersbazen: de mogelijkheid om de knoppen en de joystick aan te passen. Deze mogelijkheid biedt niet iedere arcadestick, maar Razer heeft met de Panthera juist op dit element (het modden) gefocust.
Als we de klep van de Panthera openmaken zien we aan de onderkant van de klep enkele kabels open en bloot lopen die de toetsen verbinden met de module die het kloppende hart van de arcadestick vormt. Dit is niet zonder reden, want elke knop is vervangbaar. De geïnstalleerde knoppen zijn van het Sanwa type: kwalitatief hoogwaardige en erg responsieve knoppen die bovendien niet al te veel herrie maken bij het indrukken.
De toetsen zijn prima voor de meeste spelers, maar sommigen willen toch andere toetsen installeren. Daarom zijn de knoppen, net als de balltop, eenvoudig te demonteren en te vervangen door andere knoppen of een andere joystick zoals een battop (een conische joystick die veelal in Azië gebruikt wordt). Het is letterlijk een kwestie van kabels lostrekken, knopjes los maken middels en vervangen voor de nieuwe knoppen die vast te klikken zijn.
Een handig kleurenschema op de klep geeft bovendien weer waar welke knop moet en welke kabel waar moet komen, zodat je niet per ongeluk de verkeerde kabels aan een knop bevestigt. Als je de joystick wil vervangen moet er eerst een viertal schroefjes losgedraaid worden voordat het knuppeltje los gemaakt kan worden.
Razer Panthera Review

Een beest van een arcadestick

De Razer Panthera is een behoorlijk goede controller. Hij leent zich bijzonder goed voor mensen die de controller willen modden. De geïnstalleerde knoppen zijn eenvoudig te vervangen, maar van goede kwaliteit. De controller zelf voelt kwalitatief goed aan, is ergonomisch ingedeeld en heeft een goede afmeting.
Dat moet ook wel met een dergelijk hoog prijskaartje, waarmee de controller zich bovenaan het arcadestick segment schaart. De kunststoffen plaat aan de bovenkant helpt helaas niet als je zweethanden hebt, maar is ongeveer het enige nadeel van het apparaat. Als je digitaal beter wil vechten, gaat de Razer Panthera je daar zeker bij helpen!
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws