Razer Lancehead Review - Draadloze muis van hoog niveau

Review
zondag, 13 augustus 2017 om 11:01
xgn google image
Draadloze gaming-muizen hebben al jarenlang een slechte reputatie onder PC-gamers, maar dat is veranderd sinds Logitech is gekomen met de G900 Chaos Spectrum. Razer probeert nu een kwalitatief sterke draadloze muis te lanceren met de Razer Lancehead. Of dat een succes is kun je lezen in onze Razer Lancehead review.
Razer is geen onervaren fabrikant als het gaat om muizen en dat is te merken wanneer je de Razer Lancehead voor het eerst in je handen hebt. De muis heeft een heerlijke vorm die perfect in de hand ligt en tevens geschikt is voor veel grip-typen, al is de vorm iets minder voor gebruikers die een Claw-grip hanteren. Dat de muis voor vrijwel iedereen is geschikt komt met name dankzij de symmetrische vorm, want de Razer Lancehead is een tweehandige muis voor rechts- en linkshandigen.
Het tweehandige design komt ook terug in de knoppen op de Razer Lancehead. Aan de rechter- en linkerkant van de muis bevinden zich twee extra knoppen die voor allerlei functies zijn in te stellen, maar niet in de weg zitten op de plek waar normaal je ringvinger hangt. De extra knoppen aan de zijkant zitten als het ware verstopt in de vorm, precies tussen het gladde oppervlak en de rubberen zijkanten die extra grip bieden. Dit betekent wel dat de muis maar twee extra knoppen in de praktijk kan gebruiken, want de knoppen aan de andere kant zitten dusdanig verstopt dat ze niet snel te vinden zijn tijdens het gamen.
Naast de zijknoppen heeft de Razer Lancehead ook twee knoppen onder het scrollwiel zitten, waarmee je snel tussen de DPI-niveaus van de muis kan schakelen. Op dat gebied zit het wel snor met de muis, met een minimale DPI-waarde van 100 en een maximale DPI-waarde van 16000. Al zullen we niet snel iemand de maximale DPI zien gebruiken. Met één inch kan de muis dan namelijk horizontaal over bijna vijftien 1080p-monitoren bewegen.
Razer Lancehead Review

Gamen zonder vertraging

Het belangrijkste bij een gaming-muis is natuurlijk hoe hij presteert in gamen en de Razer Lancehead scoort hoge cijfers op dat gebied. Dankzij de hoge DPI-waarden kan de muis perfect gebruikt worden bij alle soorten genres en met name First Person Shooters, zoals Counter-Strike: Global Offensive, waarbij een hoog DPI-waarde essentieel kan zijn voor de muis bij competitieve gamers. Door de standaard knoppenindeling van twee extra knoppen aan de zijkant kan de muis misschien niet perfect zijn voor liefhebbers van MMO’s die graag wat meer knoppen willen hebben.
De draadloze sensor is net zoals de concurrent van Logitech perfect verbonden en daarmee is het grootste probleem van draadloze gaming-muizen verholpen. Voorheen kwam het vaak voor dat de muizen een vertraging hadden tussen een actie met de muis en de vertaling daarvan op het scherm. Maar dankzij de Adaptive Frequency Technology hebben we geen enkele keer een vertraging tussen de verbinding gemerkt. Met het bijgeleverde opzetstukje kan je de Bluetooth-ontvanger met gemak vlakbij de muis neerzetten.
Razer Lancehead Review

Een bekend probleem

De Razer Lancehead krijgt daarentegen te maken met problemen op het moment dat je de kabel moet gebruiken. Wanneer je de muis optilt met de kabel aangesloten, verschuift de cursor zich aanzienlijk omlaag, wat veel shooters onspeelbaar maakt. De lift-off is een probleem die veroorzaakt wordt door de Philips Twin Eye Sensor, waarvan het een bekend probleem is, maar waarom dit niet opduikt wanneer de muis werkt via de draadloze verbinding is een raadsel.
Gelukkig gaat de accu 24 uur lang mee en hoef je dus niet al te vaak de kabel te gebruiken, maar het is een opmerkelijke keuze van Razer om de beruchte sensor in de muis te gebruiken. Het bedrade broertje van de muis, de Razer Lancehead Tournament Edition, maakt namelijk gebruik van een optische sensor in plaats van een laser sensor en heeft dat probleem niet. Bovendien is een optische sensor ook op meer oppervlaktes te gebruiken, wat een groot voordeel zou zijn bij een draadloze muis.
De Razer Lancehead is dan ook geen goedkope muis met een prijskaartje van 150 euro. Met zo’n bedrag verwacht de gebruiker een nagenoeg perfecte muis en op zijn minst een sensor van een hoge kwaliteit, die concurrent Logitech wel gebruikt in haar muizen van het hogere segment.
Razer Lancehead Review

Extra functionaliteiten met Razer Synapse 3

Met de lancering van de muis komt Razer ook met een nieuw stukje software, namelijk Razer Synapse 3. Met deze software kan je de DPI-instellingen van de muis veranderen, de functies van de knoppen aanpassen, de RGB-verlichting aanpassen naar eigen smaak en je kan de muis zelfs calibreren aan je eigen muismat.
Met de verbeterde versie van Razer Synapse is het nu bovendien ook mogelijk om je persoonlijke instellingen op te slaan via de Cloud én op het on-board geheugen van de muis. Wil je bijvoorbeeld op een andere PC de muis gebruiken, dan kan je meteen aan de slag en ben je niet genoodzaakt om de software ook op die PC te installeren en in te stellen.
Razer Lancehead Review

Razer Lancehead Review – Struikelt vlak voor de eindstreep

De Razer Lancehead lijkt alles te hebben op het eerste gezicht: een heerlijke vorm die geschikt is voor veel handen, een symmetrisch design zodat de muis voor links- en rechtshandigen is, probleemloos gamen met een draadloze muis en verbeterde software. Wanneer de kabel er daarentegen ingaat, zijn games bijna onspeelbaar en dat zou niet mogen bij een muis met zo’n prijskaartje. De Razer Lancehead is bijna perfect, maar het zou Razer sieren om de volgende keer niet te besparen op de sensor – één van de belangrijkste onderdelen van een muis.
Cijfer: 8.5