Ratatouille Review

Review
woensdag, 05 september 2007 om 19:40
xgn google image
Remy is een rat met aanleg voor culinaire hoogstandjes. Zodra zijn ratten kolonie gedwongen wordt om van het rustige en plezierige platteland naar de gevaarlijke riolen van Parijs te verhuizen, krijgt hij de kans om zijn droom werkelijkheid te laten worden en zijn talenten te tonen. De beroemde Franse chef-kok “Gusteau”, die een vijf sterren restaurant heeft opgericht waar Remy toevallig onder blijkt te wonen, verschijnt zo nu en dan als een kleine geest bij de rat en wijst hem de weg om het restaurant weer te doen herleven. Gusteau is namelijk kort geleden overleden. Op zijn avontuur krijgt Remy hulp van de vriendelijke “Linguini”, een jongeman die net in het restaurant gestart is als schoonmaak hulp. Maar met assistentie van Remy is hij al snel een belangrijke kok.
Gebrek aan motivatie?
De game bevat helaas weinig cutscenes uit de film. De meeste clips zijn alleen bedoeld om je naar het volgende object te leiden. Het ontbreken van deze scenes is erg jammer en schaadt hiermee de motivatie om te blijven koken. Het is daarom zeker verstandig ook de film even te gaan kijken als je het spel hebt aangeschaft, om je te kunnen verplaatsen in Remy. Dit gebrek aan motivatie wordt echter weer gecompenseerd door de geest Gusteau die je blijft aansporen, en de achievements die je kunt unlocken door een missie succesvol af te ronden.
Kindvriendelijk?
Terwijl je de straten voor het restaurant, het riool onder het restaurant en de keuken in het restaurant aan het verkennen bent, kun je honderden sterren verzamelen die verspreid liggen door de levels. Buiten de prachtige sterretjes die je door alle levels kunt verzamelen zijn er meer objecten verspreid. Deze objecten zijn wat lastiger te vinden en liggen vaak ver van elkaar. Het gaat hier om bepaalde dingen die je huisje in het riool opvrolijken. De missies in de game bestaan voornamelijk uit het stelen van voedsel van de mensen, of het koken in de keuken. Als je tijdens de missies van een touw naar paal moet springen, heeft Remy een soort van “kleef” mogelijkheid. Dit zorgt ervoor dat het allemaal een stuk makkelijker, eigenlijk zelfs “te makkelijk” wordt. De game laat hiermee duidelijk zien gericht te zijn op kinderen. Maar juist deze makkelijkheid/kindvriendelijkheid in het platform gedeelte zorgt ervoor dat de “glij-missies”, die wel behoorlijk moeilijk zijn, een frustratie worden. In deze missies glij je met Remy door de riool pijpen en moet je sterren pakken en gaten in de pijp ontwijken. Het ergste hieraan is nog dat als je dan een foutje maakt, je helemaal opnieuw moet beginnen!
Gusteau Punten en legaal cheaten…
Als je een opdracht succesvol hebt volbracht, word je beloond met zogenoemde “Gusteau punten”, je ontvangt zelfs nog een bonus als je alle sterren uit de level hebt verzameld. Deze punten kun je in de extra sectie van het menu spenderen aan concept art of bonus video’s, maar belangrijker nog: in Gusteau’s winkel. Hier kun je de leuke minigames (die in tegenstelling tot de singleplayer wel co-op speelbaar zijn) en verschillende modi aanschaffen. Je moet een specifieke minigame in de “storymode” gespeeld hebben voordat je hem daadwerkelijk kunt spelen in het menu. Maar met het puntensysteem kun je door punten te geven bepaalde minigames aanschaffen, zodat je al eerder toegang ertoe hebt. Dit geeft je echter wel het gevoel alsof je aan het betalen bent voor iets dat gratis en automatisch beschikbaar had moeten zijn. Het voordeel is dan weer dat je zelf kunt bepalen welke games je opent en punten kan sparen door alleen de leuke games aan te schaffen. Met alle extra punten kun je een soort van cheats kopen. Deze lopen uiteen van een cheat om alle vijanden in de omgeving te doden tot eentje die Remy laat scheten als hij springt. Een toevoeging die het voor de kleintjes makkelijker kan maken en voor de oudere vermakelijker. Hoewel je wel erg humorloos moet zijn als je steeds moet lachen om een scheet van een rat. De cheats zijn redelijk duur dus het kan een flinke tijd kosten voordat je alle cheats hebt verzameld.
En de Wii versie?
Ratatouille is een echte multiplatformer en komt naast de platformen PS3 en Xbox 360 die wij ondersteunen ook op ons derde platform, de Nintendo Wii, uit. Die Wii-versie kent wat verschillen ten opzichte van de andere versies. Zo kun je met de motion-controls Linguini helpen bij het maken van de gerechten. Meestal is dit helaas erg simpel en is richten op het scherm, bewegen en klikken al ruim voldoende om een lekker gerecht te maken. Af en toe zul je de nunchuck moeten schudden om bepaalde ingredienten af te wijzen of te accepteren. Het is niet zo erg uitgebreid maar wel zeer vermakelijk. Helaas zitten er maar weinig van deze “kook”-minigames verspreid in de levels, wat erg raar is voor een game die gericht is op het proces van koken en alles wat daarbij komt kijken. Een nadeel van de Wii-versie van Ratatouille is de controle van de camera. Je moet de C knop vasthouden en de A knop indrukken om van camera standpunt te veranderen. Dit terwijl andere consoles gewoon de rechter analoge stick gebruiken om de camera mee te bedienen. Waarom gekozen is voor dit lastige systeem is mij volstrekt onduidelijk. De verschillen van de wii-versie van Ratatouille ten opzichte van andere consoles zijn klein en voornamelijk nadelig. Ik raad mensen met meerdere consoles aan niet de game voor de Wii te kopen!
Conclusie
Al met al is Ratatouille, hoewel een beetje kinderachtig en grafisch niet helemaal sterk, een vermakelijke game. De singleplayer is hier en daar wat matig maar dat maken de kleine, grappige, minigames ruimschoots goed. De gameplay is aardig netjes afgewerkt hoewel het de speler hier en daar wel erg makkelijk wordt gemaakt. Een aanrader voor hardcore gamers is het spel niet, maar als je nog geen cadeautje hebt voor je kinderen, broertje, neefje of nichtje dan is Ratatouille een leuke optie, want koken met Remy kan iedereen!
Cijfer: 7