Pokemon GO is dan eindelijk ook in Nederland uit. Nadat Australie, de Verenigde Staten en Duitsland waren geweest, volgende Spanje, Italie en Portugal. Tien dagen na de release volgden nog eens 26 landen, waaronder Nederland en Belgie.

Nog voor de Pokemon GO App officieel uit was in Nederland telde ons kikkerlandje al 1.3 miljoen Pokemon trainers. Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd heeft iedereen reikhalzend naar deze game uitgekeken. Zo verbreekt de Pokemon GO App record na record en zorgt het voor indrukwekkende beelden, alsmede voor overlast.

Tientallen miljoenen mensen spelen inmiddels Pokemon GO dag in dag uit. Zo lijkt de app geen eendagsvlieg, maar een langdurige rage zoals we die kennen van het eerste moment dat we kennismaakten met de kleine wezens in 1999. We gingen op onderzoek uit om te kijken of de Pokemon GO App daadwerkelijk zo goed is of dat we met z'n allen in een luchtbel leven. De bevindingen lees je hier in de Pokemon GO App Review.

Pokemon GO App Review app

De Pokemon GO App

Het idee van Pokemon GO moge duidelijk zijn. Jij gaat als nieuwbakken Pokemon trainer in de wijde wereld op zoek naar Pokemon om deze te vangen en aan je collectie toe te voegen. Dit totdat je ze allemaal hebt. Niks nieuws vergeleken met iedere willekeurige Pokemon game.

Het verschil zit hem erin dat de Pokemon GO App gebruik maakt van augmented reality. Dat wil zeggen dat de Pokemon door middel van je camera van je smartphone in de werkelijkheid geplaatst kunnen worden. Dit zorgt voor een extra dimensie in je spel, waardoor je nog meer het gevoel hebt een Pokemon trainer te zijn. Iets waar je vroeger altijd al van droomde.

Maar laten we even terug naar het begin. Op het moment dat je jouw avontuur begint, kan je jouw gewenste karakter aanmaken. Hiervoor heb je de keuze uit uiteraard man/vrouw, maar daarnaast uit enkele shirts, broeken en petjes. Niet heel spectaculair en uitgebreid, maar goed het is iets.

Je bent klaar om op pad te gaan en dat deden we dan ook. De app maakt gebruik van je GPS om te bepalen waar op de kaart jij je bevindt. Vervolgens spawnen er Pokemon op random plaatsen bij jou in de buurt. Voor jou om erop uit te gaan en deze te zoeken en te vangen.

Niantic, de ontwikkelaar van de Pokemon GO App, heeft hierbij gebruik gemaakt van haar andere game, Ingress, waarin spelers ook op zoeken moeten naar bepaalde punten om deze te veroveren. Je merkt dan ook aan de Pokemon GO App dat het idee volledig uitgewerkt is en de basis van de game dan ook erg sterk is.

Pokemon GO App Review vangen

Pokemon vangen

Een Pokemon vang je natuurlijk niet met je handen, maar met een zogeheten Pokeball. Deze zijn er in verschillende soorten en maten, al begin je de eerste levels alleen met de standaard uitvoering.

Op het moment dat je een Pokemon op je kaart hebt gespot, kan je deze aantikken op te vangen. Je verschijnt in een soort één op één shootout, maar zo spectauclair als het klinkt, is het niet. Het enige wat je namelijk hoeft te doen is de bal met de juiste snelheid omhoog te swipen.

Lukt dit en raak je de Pokemon dan zal hij in de Pokeball verdwijnen. Na drie keer wiebelen is de Pokemon gevangen, al komt het soms voor dat de Pokemon losbreekt zodat je een nieuwe poging moet wagen. Een Pokemon aanvallen en verzwakken, zoals je dat in andere Pokemon games moest doen, is er niet bij.

In plaats daarvan kan je tegenstribbelende Pokemon een framboos geven waardoor het eenvoudiger wordt om de Pokemon aan je collectie toe te voegen. Zo is het Pokemon vangen in het echte leven ontzettend cool, maar is de manier waarop wel enigszins saai en niet super uitdagend.

Pokemon GO App Review items

Genoeg items te vinden

Er zijn niet alleen maar Pokeballs als items in de game. Zo heb je ook potions, lure modules, egg incubators en nog veel meer. Allemaal hebben ze een eigen functie, waarover je meer kan lezen in deze Pokemon GO Items special.

Het mooie aan Pokemon GO is dat het geen pay-to-win format is, want hoewel je meer egg incubators kunt kopen, om meer eieren tegelijk uit te laten komen, is dit absoluut niet nodig. Pokestops, die op belangrijke winkels of kunststukken zijn geplaatst, bevatten namelijk al deze items. Gezien het feit dat er (in de stad) op iedere honderd meter wel een Pokestop is, heb je jouw rugzak zo weer vol met de benodigde items.

Pokeshop ondersteunt alleen CC

Mocht je toch meer Pokeballs willen hebben omdat je geen zin hebt om je huis uit te gaan dan kan je natuurlijk gebruikmaken van de Pokeshop. Hierin vind je alle items die in de game zitten en die je dus ook op straat kunt vinden.

Je koopt deze Pokemon GO Items met Pokemon GO Coins, die je ook via de shop kunt kopen. Een volledig overzicht van alle deze items vind je hier.

Het is heel prettig dat je Pokeballs kunt kopen, of Incense zodat je extra Pokemon naar jou toe kunt lokken, maar je kan de munten alleen kopen door middel van een credit card of Pay Pal account. Iets waar wij in Nederland ten opzichte van andere landen door iDeal veel minder gebruik van maken. Een toevoeging van iDeal zou daarom een hele welkome zijn, of juist niet want dan gaan er weer onnodig veel centen doorheen. Niet dat de Pokemon GO App het nodig heeft, want de microtransacties hebben er reeds voor gezorgd dat er records werden verbroken.

Pokemon GO App Review gyms

De Gyms

De beste Pokemon trainers onderscheiden zich niet alleen door alle verschillende Pokemon te hebben, maar ook door ze te laten vechten. Ook dit kan in Pokemon GO. Net als Pokestops, alleen in minder grote getalen, zijn gyms op verschillende herkenningspunten in steden geplaatst.

Het is niet wat je gewend bent van Pokemon Gyms, want je strijdt er niet tegen Gymleaders zoals Brock, maar gewoon tegen spelers onderling. Iedere speler kiest namelijk bij het begin van het spel een team, rood, geel of blauw. Je kan dit niet meer wijzigen, dus vraag eerste in welk team je vrienden zitten en maak de juiste keuze.

Op het moment dat een gym vrij is, kan je deze als speler bezetten. Je doet dit door je Pokemon met het hoogste level te selecteren. Op dat moment is de gym van jouw en kunnen andere teamgenoten, afhankelijk van het level, zich aansluiten bij jouw gym. Andere teams kunnen hun Pokemon inzetten om jou uit de gym te verstoten en de gym in handen te nemen.

Ten eerste zijn er heel veel spelers, 1.3 miljoen om precies te zijn, voor het uitkomen van de Pokemon GO app in Nederland al via omwegen aan de slag gegaan. Daarom zijn spelers en dus ook Pokemon van een dusdanig hoog level dat gyms voor nieuwkomers niet meer over te nemen zijn. Voor hen blijft Pokemon GO (voorlopig) nog tot het verzamelen van de beestjes.

Daarnaast hebben de gymgevechten niets te maken met Pokemon gevechten zoals die van de eerdere games kennen. Iedere Pokemon heeft standaard twee aanvallen, maar om de beurt een move doen om te bepalen wie het sterkste is, is er niet bij. Daarentegen is het gewoon spastisch heen en weer bewegen om zo snel mogelijk wat aanvallen uit te voeren en de aanvallen van de tegenstander te ontwijken.

Deze twee punten zorgen er beide voor dat een Pokemon gym overnemen niet heel interessant is. Gyms zijn erg prestige gericht en zijn een onbegonnen missie voor spelers dienet begonnen zijn. Niantic heeft aangekondigd met nieuwe features voor de gyms te komen, dus laten we hopen dat ze badges toevoegen die je gewoon op de ouderwetse manier kunt behalen.

Pokemon GO App Review servers

De servers

Tientallen miljoenen spelers voor één app vraagt natuurlijk een goede voorbereiding en veel servers om de boel draaiende te houden. Mede door de gigantische hype raakte servers na de eerste dagen al overbelast. Dit zorgde er voor dat de Pokemon GO Europa release noodgedwongen opgeschoven moest worden, maar dit voorkwam niet dat ook wij met deze problemen te maken kregen.

Het gebeurt nog altijd met enige regelmaat dat terwijl je het spel speelt, Pokestops niet herkend worden of Pokeballs niet meer reageren nadat je een Pokemon hebt geprobeerd te vangen. Eén keer kan gebeuren, twee keer is nog tot daar aan toen, maar als je werkelijk tien keer het spel opnieuw moet starten bij een uur intensief spelen, dan is dat toch wel erg veel van het goede.

Zeker als je net een zeldzame Pokemon hebt gespot, kan het erg frustrerend zijn als je app opnieuw vastloopt en het nog maar de vraag is of je de Pokemon hebt gevangen. Op dit gebied is er nog veel ruimte voor verbetering, maar waarschijnlijk hadden zelfs Niantic en Nintendo deze hype niet voorzien.

Mogelijkheden eindeloos

Er is dus hier en daar nog wel wat te sleutelen aan de Pokemon GO App. Daarnaast zijn er nog nog ruim 550 Pokemon die aan de game toegevoegd kunnen worden en is Niantic met veel meer nieuwe features bezig. Wij dachten ook al vast mee en maakte onze eigen Top 7 Pokemon GO Features die we graag zouden willen zien, zoals Gym badges, chatfuncties en de mogelijkheid om te ruilen en vechten met vrienden. We zijn nog lang niet klaar met Pokemon en de Pokemon GO game.

Pokemon GO App Review trade

Pokemon GO App Review - goede servers maakt perfecte game

De Pokemon GO App kent dus nog wel wat problemen, maar is in de basis ontzettend tof en doet precies waar iedereen jaren geleden van droomde, namelijk in het echte leven Pokemon vangen. Juist dit is wat de app zo sterk en uniek maakt. Kinderen, maar ook volwassen trekken massaal de parken in om Pokemon te vinden. Mensen bewegen meer en leggen vanwege Pokemon contact met elkaar, de kernwaarden waar het voor Niantic allemaal om draait.

Pokemon GO is ontzettend tof, de mogelijkheden zijn eindeloos en zeker als de kinderziektes uit Pokemon GO verholpen zijn, kan deze game beschouwd worden als nagenoeg perfecte game. Kinderen spelen buiten, samen met anderen, op zoek naar Pokemon, alleen dat gegeven is al mooi. We hopen en verwachten dan ook dat deze hype nog wel even door zal zetten. Voor nu succes met jouw zoektocht als Pokemon trainer; Gotta catch 'em all!

Voor alle nieuws, specials, tips & tricks omtrent de Pokemon GO app kan je terecht op onze Pokemon GO pagina.