Waar
OLED op de televisiemarkt al aardig ingeburgerd begint te raken, is het aanbod OLED monitoren nog steeds een stuk kleiner. Het is pas sinds kort dat de schermtechniek ook in de kleinere dimensies verkrijgbaar is. Binnen dat segment komt
Philips nu met een nieuw vlaggenschip aan. De Evnia 34M2C8600 is een dijk van een
monitor en in de review lees je er het fijne over.
Crème de la crème op specificatiegebied
Waar de monitormarkt tot voor kort vrij rustig en stabiel was, lijkt er met de komst van nieuwe beeldtechnieken toch weer wat leven in de brouwerij te komen. Hogere verversingssnelheden, grotere panelen met nog betere kleurwaarden en natuurlijk recentelijk de introductie van OLED-panelen. De schermtechniek waarin elke pixel zelf zijn licht opwekt en dus geen achtergrondverlichting vereist, heeft zich op de televisiemarkt reeds bewezen en is daar al helemaal ingeburgerd.
Toch is de intrede op monitorgebied nog jong en dat komt mede doordat het lang vrij lastig was om goede panelen voor het kleinere formaat te fabriceren. Het is eigenlijk pas sinds dit jaar dat er eindelijk wat keuze is op OLED gebied en ook Philips heeft met de Evnia 34M2C8600 monitor haar intrede gedaan in de OLED-oorlog. En die vuurdoop is indrukwekkend, zowel qua formaat als specificaties. Geleverd in een grote doos gevuld met kabels en een voet, zit het 34-inch grote gebogen scherm in al zijn glorie te wachten.
Om je vingers (of je scherm) bij af te likken
De lijst met specificaties is zeker indrukwekkend, maar de belangrijkste vraag blijft natuurlijk: hoe prettig is de Philips Evnia 34M2C8600 monitor tijdens dagelijks gebruik? Op het belangrijkste aspect, de beeldkwaliteit, scoort het beeldscherm in ieder geval een tien met een griffel. Met de nieuwste QD-OLED techniek onder de motorkap spat het beeld van je games of andere content werkelijk van je scherm af.
De SDR-weergave is al prachtig, maar voor optimaal genot moet je eigenlijk wel ‘High-Dynamic Range’ aangooien. Door de hoge contrastwaarden die OLED kan halen, ogen de kleuren met een HDR-signaal prachtig. Bovendien kunnen OLED pixels zichzelf bij een zwarte weergave helemaal uitschakelen, waardoor je geen grijze gloed overhoudt. Iets wat bij LCD-schermen wel het geval is.
Met een DisplayHDR rating van ‘True Black 400’ zit de Philips Evnia 34M2C8600 monitor in de hoogste regionen wat betreft helderheid en kleurbereik. Een duidelijk zwaargewicht binnen de monitormarkt dus. Maar ook de verdere specificaties zijn ideaal voor een top-notch gaming setup. Een responstijd van 0,1ms, een verversingssnelheid van maximaal 175Hz en een ultrawide resolutie van 3440x1440 maken dit scherm een sweet spot voor pc gaming wat betreft functionaliteiten.
Het is niet altijd rozengeur en maneschijn
Maar om al dat moois te kunnen weergeven, heb je natuurlijk wel de goede aansluitingen nodig. Poorten zijn ruim aanwezig met DisplayPort, HDMI en USB Type-C die verstopt zitten achterop het scherm. Puntje van aandacht daarbij is de specificatie van die HDMI-poorten, die blijven steken op HDMI 2.0. Dat betekent dat je niet de maximale bandbreedte kunt gebruiken voor jouw videokaart of (nog belangrijker) jouw nieuwe spelcomputer.
Zowel de PlayStation 5 als de Xbox Series consoles brengen allerlei handige functies met zich mee dankzij de aanwezigheid van een HDMI 2.1 poort, waaronder Variable Refresh Rate (VRR). Die techniek zorgt ervoor dat het scherm zich aanpast aan de framerate die de game in kwestie doorgeeft, waardoor haperingen tijdens het spelen worden geminimaliseerd. HDMI 2.0 is goed genoeg voor de resolutie die de Philips Evnia 34M2C8600 monitor gebruikt, maar het is jammer om te zien dat zo’n duur beeldscherm je toch niet álle functionaliteiten meegeeft om mee te spelen.
Daarbij ondersteunen die consoles geen ultrawide beeldratio, waardoor je tijdens het gamen op je nieuwste PlayStation met zwarte randen aan beide kanten komt te zitten. De monitor probeert dat beeldsignaal bovendien zelf uit te rekken als je jouw console opstart, waardoor je met een uit elkaar getrokken eindresultaat zit. In de instellingen is die stap gelukkig recht te trekken, maar het moet gezegd worden dat de console-ervaring bij de Philips Evnia 34M2C8600 op de tweede plek is blijven hangen. Een gemiste kans.
Een laatste troefkaart
Het klinkt misschien een beetje als mierenneuken, maar met een adviesprijs van bijna 1500 euro mag je veel van een nieuwe monitor verwachten. Zeker omdat het paneel verder zo’n goede indruk weet te maken. Dan vallen kleine oneffenheden des te meer op. Onder diezelfde categorie valt bijvoorbeeld ook de bediening door de menuopties van het scherm (OSD). Via een kleine joystick achterop het paneel kun je instellingen wijzigen en van input switchen.
Die joystick voelt een beetje gammel aan en ook de indeling van de menu’s had intuïtiever gekund. Uiteindelijk kom je op je bestemming, maar een concurrent als LG levert op dit front bijvoorbeeld prettigere OSD-ervaringen op zijn monitoren. Daar tegenover staat wel weer de toegevoegde Ambilight functionaliteit die Philips als troefkaart heeft.
Met een 14-tal ledjes achterop kleurt het scherm mee met de content die je op dat moment afspeelt en dat geeft toch echt wel een extra dimensie aan de hele gebruikservaring. De muur achter je monitor wordt als het ware een verlengstuk van je ultrawidepaneel en dat voegt wel degelijk iets toe aan de algehele beleving.
Philips Evnia 34M2C8600 monitor review - Een powerhouse
Laat het duidelijk zijn, al met al is de Philips Evnia 34M2C8600 monitor een buitengewoon compleet totaalpakket geworden. De ster van de show is het ultrwawide 3440x1440 QD-OLED paneel dat in één woord oogstrelend is. Beter dan dit krijg je op dit moment gewoon niet op de markt.Dat gecombineerd met een 175Hz paneel en 0,1ms responstijd is gamen op dit scherm een genot. Het zijn vooral de kleine puntjes op de i waar een aanschaf op staat of valt.
Het ontbreken van HDMI 2.1 en de gebrekkige scaling voor de nieuwste consoles is een gemis, net als de wat gebrekkige bediening van de menu’s op het scherm. Daar tegenover staat wel de toegevoegde waarde van Ambilight. Kun je met die pijnpuntjes leven en schrikt het prijskaartje van bijna 1500 euro je ook niet af, dan heeft Philips hier een dijk van een monitor voor je in de aanbieding waar je nog jaren maximaal van kunt genieten.
Cijfer: 8.5