Hoverboards zijn al regelmatig in het straatbeeld te zien. De kans is dan ook groot dat je wel eens iemand op straat voorbij hebt zien rollen op één van de gemotoriseerde rijplanken. Toch is het belangrijk om te weten dat een hoverboard vooralsnog niet de openbare weg op mag, omdat het een gemotoriseerd voertuig zonder stuur is. Wanneer je dus overweegt om een hoverboard in huis te halen, is het belangrijk om je te realiseren dat deze momenteel alleen op eigen terrein gebruikt mag worden.

Wij probeerden het Oxboard uit, wat een hoverboard van Nederlandse makelij is. De makers van het Oxboard hebben vorig jaar een aanvraag ingediend bij het Ministerie van Infrastructuur om een regelgeving op te stellen voor het nieuwe voertuig. De kans bestaat dus dat je met het Oxboard op een later moment wel de openbare weg op mag. Deze regelgeving geldt dan exclusief voor het Oxboard en dus nog niet voor andere hoverboards.

Even wennen

Als je wel eens iemand op een hoverboard hebt zien rijden, zul je ongetwijfeld gedacht hebben dat het besturen van de rijplank er ontzettend makkelijk uitziet. Wij kunnen alvast vertellen dat schijn in dit geval bedriegt. Onze eerste ervaringen met het Oxboard gingen namelijk allesbehalve soepel! De problemen beginnen al bij het vinden van de juiste manier om op het Oxboard te stappen.

Wanneer je opstapt, zul je eerst je dominante voet op het Oxboard moeten plaatsen om daarna in een vloeiende beweging je andere voet neer te zetten. Dit gaat nog niet zo makkelijk, omdat je tegelijkertijd je balans moet vinden en je gewicht moet verdelen. Doe je dit niet op de juiste manier, dan begint het Oxboard al gauw alle kanten op te bewegen waardoor het bijna onmogelijk wordt om op te stappen.

Balans houden

Wanneer je succesvol op het Oxboard bent gaan staan, moet je nog leren om in balans te blijven. Het Oxboard bestaat in feite uit twee losse pedalen. Wanneer je beide pedalen vooruit drukt, beweeg je vooruit. Om te keren, zul je één pedaal vooruit en het andere pedaal achteruit moeten drukken.

Ook hier geldt dat het in begin allemaal even ontzettend onwennig zal zijn. Het gebruiken van een Oxboard is in feite net als leren fietsen en ondergetekende kan bevestigen dat dit letterlijk met vallen en opstaan gebeurt. Waar het opstappen op het Oxboard al niet makkelijk was, is het afstappen nog veel lastiger. Dit gebeurt op precies de tegenovergestelde manier van het opstappen.

Wat wij in eerste instantie niet wisten tijdens het testen van het Oxboard is dat je achteruit moet afstappen en dus niet vooruit. Doe je dit wel, dan zal het Oxboard de neiging hebben om door te rijden. Dit biedt dan ook de garantie dat je gezicht de vloer zeer snel zal ontmoeten.

Toegevoegde waarde?

Als je bang bent om te vallen, is een Oxboard misschien niet voor je weggelegd. Toch geeft het op een gekke manier voldoening om het rijden op een Oxboard uiteindelijk onder de knie te krijgen. Onmogelijk is dat overigens zeker niet, want na een middagje flink oefenen verliep het opstappen, afstappen, rondjes rijden en remmen bij ons al vlekkeloos. Wanneer je eenmaal op je Oxboard aan het rondscheuren bent, kun je een hoop plezier beleven aan de rijplank.

Toch blijft de vraag voorlopig wat de toegevoegde waarde van een Oxboard is. De gemotoriseerde rijplank mag zoals eerder aangegeven voorlopig niet op de openbare weg gebruikt worden en heeft toch een prijskaartje van €599,-. Dus tenzij je over een landhuis of een hele grote tuin beschikt, is dit een flinke aankoop voor iets wat enkel nog als speelgoed beschouwd kan worden.

Wel houdt de accu van het Oxboard het overigens flink wat uren vol, wat het tot een potentieel geschikt voertuig maakt. Je kunt met een volledig opgeladen accu ongeveer 15km rijden. Als je hierna nog wat kilometers moet maken, houd er dan wel rekening mee dat het Oxboard loeizwaar is, namelijk 10 kilo. Het is geen apparaat dat je even probleemloos met je meedraagt.

Oxboard review - Nog geen Marty McFly

Het leek allemaal zo mooi in Back to the Future, maar hoverboards zijn nog niet wat we ervan hadden verwacht. Het is enorm leuk om rond te kunnen rijden op een Oxboard, maar hiervoor zul je toch echt even goed moeten oefenen. Wanneer je eenmaal goed met een Oxboard kunt omgaan, heb je er door de huidige wetgeving helaas nog niet veel aan. Hierdoor is het Oxboard het prijskaartje van €599,- gewoon nog niet waard.

Wel gaat de accu van het Oxboard enorm lang mee, waardoor het nog best een nuttig voertuig kan worden als de wetgeving verandert. Vooralsnog is het niet meer dan enorm duur speelgoed voor mensen met een gigantische achtertuin. Ondertussen hopen wij nog steeds dat de echte Marty McFly-hoverboards binnenkort realiteit worden.