Out of the Park Baseball 16 Review - Een puike baseballsim

Review
zaterdag, 18 april 2015 om 11:00
xgn google image
Ondanks de goede prestaties van het Nederlandse team, is honkbal nog steeds niet erg populair in ons kikkerlandje. Out of the Park Baseball 16 zal daarom moeite hebben om te slijten bij het grote publiek. Jammer, want de managementtitel van OOTP Developments is ook dit jaar weer een puike game.
In Out of the Park Baseball 16 neem je de controle over een honkbalteam uit tientallen verschillende competities. Denk hierbij aan de New York Yankees of Los Angeles Angels uit de Major League Baseball, maar ook kleinere amateurcompetities of onze eigen Nederlandse hoofdklasse zijn speelbaar. Als manager van zo'n club is het jouw taak om trofeeën, bokalen en ander eremetaal binnen te slepen.

Out of the Park Baseball 16 biedt vrijheid

Het toverwoord bij de titel lijkt 'opties' te zijn geweest, want je hebt werkelijk alle vrijheid om jouw game in te richten zoals jij dat wilt. Leuk zijn de originele modi de je naast een standaard spel kunt starten. Denk hierbij aan een spelwereld waarin je eind achttiende eeuw begint, ruim honderd jaar geleden, en je langzaamaan een weg werkt naar het heden. Dat noemen wij nog eens replayvalue!
Daarnaast kun je als speler ook eigen teams ontwerpen, in fictieve competities plaatsen en op die manier eremetaal in de wacht slepen. Op deze manier is er een ontelbaar aantal verschillende spelwerelden die je kunt creëren.
Out of the Park Baseball 16 <a href=Review 2" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201504/t/out-of-the-park-baseball-16-review-2.jpg" />

Ervaring pakt goed uit

De Out of the Park-franchise bestaat al bijna twintig jaar, en dat is duidelijk te merken. De game zit namelijk enorm goed in elkaar. Denk bijvoorbeeld aan de manier waarop je je spelers traint, je jeugdteams in de gaten houdt of grote talenten scout. De menu's voelen intuïtief, zijn duidelijk en stellen je in staat volledige controle te hebben over je honkbalploeg.
Het is misschien een beetje simpel, maar de meeste mensen die Football Manager hebben gespeeld zullen al snel de vergelijking tussen de games maken. Zelfs de UI lijkt van dezelfde ontwikkelaar te komen. De overstap is dus niet groot wanneer je veel voetbalmanagementgames speelt en nu een andere sport wilt proberen.

Steile leercurve

Dat betekent niet dat Out of the Park Baseball 16 foutloos is. Er zijn eigenlijk drie (kleine) punten waar wij op in moeten haken. Ten eerste heeft de titel een enorm steile leercurve. Ben je geen honkbalexpert, dan zal je heel snel in de problemen kunnen komen.
Out of the Park Baseball 16 heeft namelijk geen tutorial en bestookt je ook niet met handige hints. Wil je meer over de systemen te weten komen, dan moet je een tekst op het internet lezen. Niet de meest elegante manier om nieuwe spelers je game te leren, iets wat OOTP Developments volgend jaar beter kan veranderen.
Out of the Park Baseball 16 Review

Tactische beslissingen hebben de overhand

Een ander probleem is dat het scoutingsysteem niet goed lijkt te werken. Rookies die nog lang niet hun potentieel hebben bereikt spelen de sterren van de hemel, terwijl legendes aan het eind een schamele vijf ontvangen. Het is dus erg lastig in Out of the Park Baseball 16 om een goede line-up te bedenken, aangezien de informatie waarmee je zo'n opstelling maakt niet altijd lijkt te kloppen.
Hier kunnen twee redenen voor zijn. Of het scoutingsysteem werkt niet goed of je tactische beslissingen - die overigens erg goed en duidelijk zijn uitgewerkt - zijn te belangrijk ten opzichte van de kwaliteit van je spelers. Wat de reden hier ook voor is, het zorgt ervoor dat OOTP 16 soms té onvoorspelbaar wordt. Weten wat je precies fout doet zou erg handig zijn geweest.

Onduidelijke wedstrijden

Waar Out of the Park Baseball 16 ook beter uit de verf had kunnen komen, was met het weergeven van wat er gebeurt in een wedstrijd. Door middel van tekst wordt een homerun of een hit and run richting de speler vertaald, maar erg effectief werkt dat niet.
OOTP Developments had er misschien beter aan gedaan een 3D-spelbeeld te ontwikkelen, of anders rondjes die over een honkbalveld bewegen. Dat zou het wedstrijdbeeld veel beter weergeven dan een paar losse zinnen. Op deze manier zou je af en toe niet goed genoeg door wat er nou precies gebeurt in Out of the Park Baseball 16.
Out of the Park Baseball 16 Review 3

Out of the Park Baseball 16 is een prima baseballsim

Hoewel deze drie punten zeker het spelplezier een beetje bedrukken, blijft Out of the Park 16 een prima honkbalsim. De game zit enorm goed in elkaar, en doet door haar kwaliteit sterk denken aan die andere populaire management game. Als je nieuw bent met honkbal of gewoon een andere sport wil proberen, dan is Out of the Park Baseball 16 de game voor jou. Ook al moet je door een paar zure plekjes heenbijten.
Cijfer: 8