Nightcrawler Review

  Nightcrawler neemt je naar een wereld waar mensen gruwelijke beelden filmen van ongelukken tot aan moorden. Deze beelden worden vervolgens verkocht aan de hoogte bieder in de vorm van een nieuwsstation. Rijk worden aan andermans ongeluk.

  Welkom in de donkere wereld van Los Angeles, waar mensen na zonsondergang op pad gaan om ongelukken te filmen. In de hele film wordt overigens niet uitgelegd waarom enkel in de nacht wordt gefilmd, dus dat moet je voor lief nemen als kijker. Hoe dan ook, het verhaal volgt het leven van Louis Bloom of Lou in het kort, gespeeld door Jake Gyllenhaal. Lou is een werkloze man die van alles steelt om zo te kunnen overleven.

  Meer bloed is meer geld

  Dat Lou een simpele dief is zet alvast de toon van het karakter, want Nightcrawler draait volledig om Lou en zijn gedrag die naar mate van tijd steeds heftiger wordt. Dit alles begint op de snelweg, waar Lou bij een auto-ongeluk stopt. Vervolgens komt er een busje aan, waarvan de bestuurder snel naar buiten springt om alles op camera vast te leggen. Hier komt Lou voor het eerst in aanraking met het filmen van ongelukken, en zo zie je als kijker de geboorte van een carrière.

  Bij iedere nieuwe carrière moet je als persoon je eigen draai vinden en dat geldt ook voor Lou. Bij alle ongelukken loopt Lou alleen maar in de weg van de hulpverleners, maar hij zoekt wel iedere keer de grens op. Hierdoor weet Lou zijn eerste gruwelijke beelden te schieten van een man die werd neergestoken en vervolgens berooft van zijn auto. Doordat de beelden gruwelijker zijn dan normaal weet hij ze te verkopen aan een nieuwszender, waar hij de manager Nina (Rene Russo) leert kennen.

  Jake Gyllenhaal Nightcrawler

  Jake Gyllenhaal in een ander daglicht

  Al snel stapt Lou over de grens heen voor wat je mag doen als omstander bij ongelukken. Zo stapt hij onder andere het plaats delict binnen, in dit geval een huis waar net is geschoten, en hij verplaatst een lichaam voor een beter shot. Niks is te gek voor Lou, zolang het maar gruwelijke beelden oplevert die voor meer geld in het laatje zorgen. Zijn manier van denken leer je al vrij snel kennen, waardoor Lou als karakter enigszins voorspelbaar wordt.

  Vanaf de eerste minuten in de film zie je Gyllenhaal zoals nooit tevoren. Dit geldt voor het personage dat hij speelt, maar ook zijn uiterlijk. Gyllenhaal laat zich normaal herkennen door best veel spiermassa en pompte zijn lichaam al voor meerdere films op, zoals bijvoorbeeld Prince of Persia. Dit keer is hij onherkenbaar en is hij dertien kilo afgevallen. Iets wat voornamelijk terug te zien is in zijn gezicht door de ingevallen wangen. Ook het haar is langer dan normaal.

  Qua make-up ziet hij er enigszins getekend uit, alsof hij voor de rol van Dracula gaat. Verder is het met name de geheimzinnige glimlach die Gyllenhaal weet te produceren, die af en toe voor een rilling op je rug zorgen. Uiteindelijk weet Gyllenhaal door de gehele film zijn rol als Lou echt geweldig neer te zetten, want af en toe wordt je ook echt bang van hem als persoon zijnde.

  Een volledig product van Dan Gilroy

  Buiten Gyllenhaal om mag ook de regisseur Dan Gilroy een schouderklopje krijgen, aangezien Nightcrawler zijn debuut is binnen regie. Hiervoor was Gilroy actief als schrijver voor bijvoorbeeld The Bourne Legacy en Real Steel. Nightcrawler is dus het eerste volledige product van Gilroy, want ook het verhaal komt van zijn hand. Het verhaal zelf is er heen die vol zit met intriges.

  Een belangrijk onderdeel van deze intriges zijn de relaties die Lou heeft met Nina de nieuwsmanager en met Rick zijn assistent, gespeeld door Riz Ahmed. Om deze relaties beter te begrijpen, moet je eerst weten dat Lou een hele snelle leerling is en zichzelf heeft geschoold via internet. Hierdoor stelt Lou zich vaak op als een zakenman door alles wat hij van het internet heeft geleerd.

  Jake Gyllenhaal Rene Russo Nightcrawler

  Dominantie is alles

  Bij Lou gaat het continue om dominantie over andere personen, daarom huurde hij Rick in als zijn assistent, gezien hij een dakloze prostitué was. Voor Lou betekent dat een persoon die makkelijk over zich heen laat lopen. Bij Nina moet Lou het wat meer tactisch aanpakken, en dat begint met onderhandelen en eindigt met afpersing. Hoe Lou omgaat met andere mensen is echt heel bijzonder en interessant om te zien, waardoor je af en toe je adem inhoudt.

  Aan de andere kant komt de karakteropbouw van Lou heel gelijkmatig. Als kijker word je daardoor op een rustige manier geïntroduceerd in de manier van denken, en alles wat Lou bezig houdt om weer een stapje verder te gaan. Op een gegeven moment snap je dit allemaal wel en dan ben je als kijker eigenlijk klaar voor de climax, die er maar niet aankomt. Ondanks dat Lou een tof en interessant karakter is, duurt de opbouw toch iets te lang.

  Nightcrawler is boeiend en net even anders

  Nightcrawler is een vrij donkere en heftige film geworden, waarbij Jake Gyllenhaal echt geweldig is om te zien in zijn rol als Lou. Zijn karakter staat echt centraal en de manier waarop hij omgaat met andere mensen is heel bijzonder om te zien. De karakteropbouw past dan ook heel goed bij de film, alleen is het zo jammer dat de opbouw net te lang is en Lou uiteindelijk voorspelbaar wordt. Toch weet Nightcrawler als geheel echt te boeien en is het net even een ander soort film.

  Nightcrawler is vanaf 6 november te zien in de bioscoop.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Jake Gyllenhaal
  • Relatie met andere karakters
  • Karakteropbouw
  • Opbouw te lang
  • Lou wordt voorspelbaar

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.