Nest Cam Review - Speel je eigen Big Brother

  Als je ’s ochtends van huis gaat zie je niet meer wat er thuis gebeurt. Niet als het aan de Nest Cam ligt; deze camera houdt thuis alles in de gaten, waarbij je gemakkelijk vanaf je mobiel mee kunt kijken. Werkt dit goed en waar kun je het allemaal voor gebruiken? Lees het in deze Nest Cam review.

  Eerst even wat technische informatie over de camera die je huis bewaakt:

  • Hij filmt 1080p
  • Biedt een ultra-breed perspectief
  • Beschik over nachtvisie
  • Streamt over WiFi
  • Heeft een ingebouwde luidspreker en microfoon
  • De camera is te bedienen vanaf een browser op de pc of via een app op de smartphone

  Bij de Nest Cam hoort een Nest Aware dienst, die naast de beveiligingscamera apart dient te worden aangeschaft voor 10 euro per maand. Deze dienst biedt het volgende:

  • Opslagruimte in de cloud om tot 10 dagen beeldmateriaal op te slaan (bij duurdere abonnementen 30 dagen)
  • De mogelijkheid om clips en time-lapses te maken van het opgeslagen beeldmateriaal
  • Deze clips en time-lapses delen op social media (YouTube, Twitter, Facebook en .MP4 formaat)

  Nest Cam review

  Installatie

  De eerste stap richting een ‘Big Brother’ woonkamer neem je door de camera te plaatsen op een niet al te opvallende plek, dichtbij een stopcontact. De meegeleverde magneet is erg handig en de camera kan ook op allerlei statieven worden geplaatst.

  Vervolgens download je de Nest App en scan je de QR-code achterop de camera. Vul tot slot je WiFi wachtwoord in en je kunt aan de slag.

  De installatie is zo simpel, dat echt iedereen het kan. De bijgeleverde gratis app werkt ook snel en intuïtief en is voor zowel Android als iOS te downloaden. Wel moet daar meteen bij gezegd worden dat de app flink wat accu leegzuigt bij constant gebruik. Let dus ook goed op je data in het buitenland!

  Nest Cam Review 3

  Functionaliteit

  Met de app op je telefoon en de camera geïnstalleerd, kun je werkelijk vanuit de hele wereld volgen wat er live in je woonkamer gebeurt. Om je databundel te besparen kun je bij de instellingen kiezen om de beelden in 360p, 720p of 1080p te ontvangen.

  De kwaliteit van de beelden is erg goed, vooral in het donker weet de camera vrij scherpe en ruisvrije beelden te filmen. Het enige missende element, is dat je de camera niet op afstand kunt draaien. Aan de andere kant biedt de camera wel weer een ultra-breede hoek, zodat je makkelijk je hele huiskamer in één oogopslag kunt zien.

  De app kent allerlei functies, zoals het roteren van het beeld, nachtvisie (automatisch of handmatig), camera aan of uit, notificaties ontvangen en geluids- en beeldinstellingen. Ook kan er via het hoofdscherm worden gepraat door de camera, door middel van de microfoonknop. Dit werkt allemaal prima.

  Op het moment dat de camera beweging ziet of geluid hoort, is er de mogelijkheid om een notificatie te ontvangen. De momenten worden in ieder geval automatisch gemarkeerd en opgeslagen in de cloud, zodat je ze later altijd nog kunt terugkijken.

  Nest Cam Review 5

  Alles in de cloud

  Alle video wordt dus opgeslagen, de hele dag door, 10 dagen lang, mits je het Nest Aware-abonnement erbij hebt, anders zijn de beelden meteen verdwenen.

  Alleen via een browser zijn de beelden op een overzichtelijke tijdlijn terug te kijken, waarbij belangrijke momenten door de camera zelf zijn gemarkeerd. In de browser kan de gebruiker ook clips maken en een time-lapse ervan renderen.

  Leuk is dan ook dat je de time-lapse niet van te voren hoeft in te stellen; de gehele video van 10 dagen lang staat online. Je kan dus makkelijk achteraf bedenken dat je een time-lapse wil van een bepaalde dag (of dagdeel).

  Nest Cam review 2

  Waarvoor gebruik je het?

  Er hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan een camera die in 1080p alles bijhoudt, in het pikke donker en overdag. De camera zelf kost 199 euro, waarbij je pas volop gebruik kunt maken van alle functionaliteit wanneer je een Nest Aware account hebt, wat weer 10 euro per maand kost. Om het dan waard te zijn moet er wel iets belangrijks of leuks zijn om in de gaten te houden.

  Een leuk doel voor de Nest Cam is bijvoorbeeld een huisdier. Voor deze review hebben we de camera gericht op een caviakooi. Bekijk hieronder een time-lapse van de cavia's in het pikke donker, gemaakt met de Nest Cam. Aan het begin zie je de nachtvisie van de camera, en tegen het eind de gewone videobeelden.

  Het heeft iets heel leuks (en geks) om vanaf je werk of vanuit de trein te kunnen zien wat de beestjes zonder jou aan het doen zijn. Zo kom je er bijvoorbeeld achter wat ze ’s nachts allemaal doen en wat hun slaap/eet ritme is. Dat is mooi overzichtelijk te zien op een tijdlijn in de browser, waar je de beelden in een handomdraai om kunt zetten in een time-lapse.

  Ook voor hele kleine kinderen of baby’s kan de Nest Cam dienen als een soort ‘Babyfoon plus’; je kunt je baby in 1080p bekijken en eventueel ertegen praten als hij of zij onrustig wordt of huilt.

  Ook kan het handig zijn om je huis zelf in de gaten te houden in verband met inbrekers. Er zijn wijken waar er vaak wordt ingebroken, en deze camera kan dan uitkomst bieden; al stelen ze de camera, de beelden staan toch al in de cloud, waar jij en de politie er sowieso bij kunnen.

  Nest Cam Review 7

  Privacy

  Dit alles is natuurlijk heel handig, maar raakt ook een gevoelige snaar bij mensen, namelijk die van privacy. Want als je 24/7 een camera op je huiskamer richt is dat wellicht wat ongemakkelijk voor je gasten of familieleden, die nietsvermoedend naar binnen lopen. Hiermee dien je ook uit te kijken: niemand mag zomaar, zonder toestemming gefilmd worden, ook niet in je eigen huis.

  Wel is het bij wet toegestaan om inbrekers te filmen (ze verliezen logischerwijs hun recht op privacy door bij jou in te breken). Die beelden mogen dus gelukkig wel gebruikt worden. Huisdieren zijn uiteraard ook geen probleem.

  Natuurlijk zijn er ook mensen die überhaupt problemen hebben met een camera in hun huis, maar toch is het niet ondenkbaar dat dit de weg naar de toekomst is: meer controle, vanaf je smartphone. Een beetje zoals in Watch Dogs, of Mirror's Edge...

  Nest Cam Review 10

  Nest Cam review - Conclusie

  Alles van de Nest Cam werkt heel makkelijk en kan zeker een aanwinst zijn voor mensen die alleen wonen of in een wijk met veel inbrekers. Ook voor mensen die kleine kinderen hebben of huisdieren die gekke dingen doen kan een Nest Cam erg leuk zijn. Je moet er dan wel geen problemen mee hebben dat een camera 24/7 je huis filmt

  Daar komt bij dat er ook een prijskaartje aan hangt, zeker met een abonnement op Nest Aware. Ook de app en de site om alles te bekijken (die de Flash plug-in gebruiken) vereisen veel processorkracht en stroom.

  Al met al is de Nest Cam een belangrijke stap richting een persoonlijke Big Brother en voelt het futuristisch aan om je eigen huiskamer live te volgen van een afstand.

  Ben jij overtuigd? De Nest Cam is nu verkrijgbaar vanaf 199,-

  8

  De plus- en minpunten

  • Erg goede kwaliteit
  • Makkelijk in gebruik
  • Leuke clips en time-lapses
  • App- en browserbesturing vrij zwaar
  • Kan niet op afstand gedraaid worden
  • Is vrij prijzig (zeker met Nest Aware abonnement)

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.