Need for Speed Undercover Review

Review
vrijdag, 21 november 2008 om 18:00
xgn google image
Met Need for Speed Undercover brengt Electronic Arts het straatracen weer terug in de serie, maar zorgt dat gelijk voor een goede titel?
De Need for Speed serie heeft in de meeste delen gedraaid om het straatracen. Vorig jaar maakte de serie echter een uitstapje naar de circuits in ProStreet, maar nu mogen we weer lekker illegaal door het verkeer scheuren. En dit jaar is de politie ook weer terug, wat voor spannende achtervolgingen moet zorgen.
Undercover straatracen
Het concept van Need for Speed Undercover is in ieder geval goed. Je kunt in drie steden racen, die verbonden zijn door een uitgebreid snelwegnetwerk. In deze steden moet je bekendheid vergaren onder de straatracers, om zo te infiltreren in hun organisatie. Jij bent namelijk een undercover agent, met als de doel het oprollen van de complete bende, zoals in de vele tussenfilmpjes uitgelegd wordt. Maar de bendeleden zullen je niet meteen vertrouwen, en dus moet je dat vertrouwen winnen door, je raadt het al, steeds als eerste te eindigen in de races.
Need for Speed Undercover Screenshot 71042 Need for Speed Undercover Screenshot 71030 Need for Speed Undercover Screenshot 69203
Politieauto's slopen
Undercover kent verschillende racemodi, waaronder de bekende circuit races en sprint. Er zijn echter een aantal interessante nieuwe modi, zoals Outrun. Hierin zul je een bepaalde tijd moeten voorliggen op de tegenstander, en je hebt de hele stad om hem af te schudden. Een andere nieuwe modus is de Cost to State. Hierin moet je voor zoveel mogelijk schade zorgen, door bijvoorbeeld boetes te ontvangen voor te hard rijden, of het slopen van bushokjes met je auto.
Interessanter wordt het echter als de politie achter je aankomt, en je hen uitschakelt. Op bepaalde punten zijn namelijk constructies geplaatst die je kunt laten instorten op de achtervolgers. Denk hierbij aan een kapot viaduct of een hijskraan. Dit is gelijk een goede techniek om je achtervolgers af te schudden, want de politieachtervolgingen zijn weer terug in Need for Speed Undercover. Dit zijn meteen de spannendste races, want Electronic Arts heeft het een stuk moeilijker gemaakt voor de speler.
Need for Speed Undercover Screenshot 66110 Need for Speed Undercover Screenshot 66106 Need for Speed Undercover Screenshot 66102
Makkelijk winnen en upgraden
Dat neemt echter niet weg dat het spel over het algemeen wat simpel aanvoelt. Je zult soms een race opnieuw moeten doen, maar over het algemeen lig je al vrij ver voor. Ook het 'domineren' van een race is nogal simpel. Je kunt namelijk een race gewoon winnen door eerste te worden, maar als je dat in een bepaalde tijd doet domineer je, wat resulteert in extra upgrades. Deze upgrades hebben invloed op verschillende aspecten, zoals acceleratie, schakelen, bochten nemen, remmen en meer.
Net als in de vorige delen kun je weer kiezen uit een aardige lijst auto's, en deze vervolgens upgraden. Het duurt wel even voordat je de beste upgrades kunt aanschaffen, want de beste zijn aardig prijzig. Ook is het mogelijk om jouw wagen een nieuw kleurtje te geven en verdere aanpassingen aan het uiterlijk te maken. Dit zijn leuke extra's, en iets waar Need for Speed al een paar jaar om bekend staat. Helaas is er weinig echt vernieuwend op dit gebied. Wel nieuw is de mogelijkheid om echt geld te gebruiken om upgrades aan te schaffen, mocht je niet eerst in het spel zelf je virtuele bankrekening willen vullen. Het is echter de vraag of veel mensen hier wel gebruik van willen maken, ons lijkt het een wat nutteloze toevoeging.
Need for Speed Undercover Screenshot 65949 Need for Speed Undercover Screenshot 65945 Need for Speed Undercover Screenshot 71034
Grote minpunten
Tot nu toe zijn we nog aardig positief geweest over Need for Speed Undercover, maar zoals al in onze eerdere impressie te lezen was, zijn er zeker wat minpunten. Zo is de stad erg groot, maar voelt deze leeg aan. Je komt maar weinig verkeer tegen op de wegen, al is het op de snelwegen wel wat drukker. Ook is in deze open wereld de keuze om bij racemodi als sprint, waarin je van punt naar punt moet racen, niet de mogelijkheid te hebben je eigen route te bepalen. Deze is namelijk al vooraf bepaald, en de wegen zijn hiervoor afgezet. Je zult ook nooit zelf op verkenning gaan door de stad, want er is zo weinig te doen. Daarom klik je al snel door naar de volgende race door omhoog te drukken op het D-pad en meteen te starten.
Op het technische gebied hapert Undercover ook. Dat haperen moet in dit geval letterlijk genomen worden, want de framerate is verre van constant, en juist dat is iets wat erg belangrijk is in een racegame. Er kan wel gezegd worden dat dit de ervaring sterk beïnvloed, in negatieve zin. Grafisch gezien ziet het spel er redelijk uit, maar niet speciaal. Het geluid is daarentegen wel goed verzorgd, de motoren klinken lekker en de soundtrack is netjes.
Conclusie
Helaas moeten we concluderen dat Undercover de Need for Speed serie weinig goed doet. De basis is er, maar het lijkt erop dat het team de game gewoon niet heeft afgemaakt. De open wereld is leeg en het spel loopt niet soepel. Er kan wel plezier beleeft worden aan de races, want de politieachtervolgingen zorgen zeker voor wat spanning en sensatie. Op dit moment zijn er echter betere racegames beschikbaar dan Need for Speed Undercover.
Cijfer: 5.5