Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 Review - Episch slotstuk

  Ontwikkelaar Bandai Namco riep onlangs dat zij ervan overtuigd was dat Ultimate Ninja Storm 4 de beste Naruto game ooit is. Ook is het misschien de laatste Naruto game, want de manga is ten einde en de anime is ook bijna afgelopen. Of deze game inderdaad de beste is, lees je in deze Naruto Shippuden Ultimate Ninja Storm 4 review!

  Of je nu wel of niet bekend bent met manga en anime, je hebt de blonde ninja Naruto vast wel een keer voorbij zien komen. De serie is razend populair en zeker één van de meest bekende ter wereld. Vanzelfsprekend leken games over het Naruto universum dan ook een logische stap. Hieruit volgden verschillende Naruto games die zichzelf kenmerkten door de gelikt uitziende, maar toch toegankelijke combat en enorme diversiteit aan karakters.

  Ultimate Ninja Storm 4 is in dat opzicht niet anders. Je hebt wederom de keuze uit meer dan 100 verschillende karakters uit Naruto Shippuden en de toegankelijke, maar toch supervette combat zit er nog steeds bij in. Ultimate Ninja Storm 4 is nog steeds een vechtgame in hart en nieren, maar verwacht wat diepgang van de gameplay betreft geen Street Fighter of Soul Calibur. De gameplay is simpel, maar heel vermakelijk en zelfs verslavend te noemen.

  In de game heb je de keuze uit Story, Adventure, Collection, Online Battle of Free Battle modi. Hoewel de hoeveelheid modi op het eerste gezicht wat beperkt lijkt, is dat alles behalve waar. De modi bieden heel veel uren speelplezier en de game is bovendien te gek om met z’n tweeën te spelen. In de Story modus maak je kennis met de vierde Shinobi oorlog die zich rond het einde van het verhaal van Naruto Shippuden afspeelt en hoe de oorlog zich voltrekt.

  naruto shippuden ultimate ninja storm 4 review

  De vierde Shinobi oorlog

  Na een korte stukje over het ontstaan van het dorp Konoha gaat het verhaal over naar de vierde Shinobi oorlog die op dat moment aan de gang is en hoe de oorlog afloopt. In de Story modus volg je twee verhaallijnen van zowel de kant van Sasuke als van Naruto. Vrijwel elke hoofdstuk bevat verschillende soorten gevechten die betrekking hebben tot het verhaal. Het verhaal wordt hierbij verteld in cutscenes met gesproken tekst en vaak stilstaande beelden uit de anime of manga.

  De diversiteit van de gevechten houden de Story modus interessant. Geen gevecht is hetzelfde en bovendien kun je in vrijwel ieder gevecht met andere karakters spelen waardoor je je niet snel verveelt. Zo nu en dan volgen er interactieve filmpjes waarbij je quick time events moet gebruiken om zo sterren te verdienen. Heb je genoeg sterren verzameld, dan krijg je bonus schatten die je kan uitgeven en krijg je geheime scènes te zien over het verhaal.

  Ondanks dat de Story modus erg leuk is en je je niet snel zal vervelen, is het gebrek aan filmpjes die het verhaal vertellen een gemis. Het was leuker geweest als er in plaats van stilstaande beelden en gesproken tekst met ondertiteling filmpjes werden getoond over de gebeurtenissen. Bovendien duik je meteen ver het verhaal in, waardoor het verhaal van de game al snel moeilijk te volgen wordt als je niet goed bekend bent met de serie.

  naruto shippuden ultimate ninja storm 4 review

  Spectaculaire gameplay

  De gameplay zelf, die nog steeds draait om blokkeren, ontwijken en combo’s uitvoeren, staat nog altijd als een huis en is wederom heel toegankelijk. Met de cirkeltoets en driehoektoets schud je gemakkelijk de tofste combo’s en speciale aanvallen uit je mouw, en man, wat zien die combo’s en speciale aanvallen er vet uit!

  Ultimate Ninja Storm 4 is de eerste Naruto game op de huidige generatie consoles en dat is te merken: de schitterende en toffe effecten spatten van je scherm af en zijn een genot om naar te kijken. Je krijgt door de mooie graphics en prachtige effecten echt de indruk dat al je aanvallen daadwerkelijk een impact hebben wanneer je ze uitvoert en de omgeving letterlijk uit elkaar knalt.

  Een nieuwe toevoeging is de mogelijkheid om te wisselen tussen karakters on the fly. Met de rechter joystick wissel je af tussen je andere karakters en dit kan zelfs tijdens een combo. Ook heb je weer de mogelijkheid om een allesvernietigende Team Ultimate Jutsu te doen met de drie karakters waar je op dat moment mee vecht. Deze Ultimate Jutsu is anders en afhankelijk van de karakters die je op dat moment gebruikt, maar ze zien er stuk voor stuk erg tof uit en zorgen ervoor dat je kan experimenteren met allerlei soorten karakters en karaktercombinaties.

  Net als in de andere games heb je de beschikking over meer dan 100 verschillende karakters. De karakters komen uit de hele verhaallijn van Naruto Shippuden en hebben stuk voor stuk een eigen identiteit. Bovendien speel je karakters vrij door de Story modus te doorlopen, zodat je de beschikking krijgt over nog meer vechtersbazen. Je kan alle karakters gebruiken in de Adventure modus, waarin je ook nog oude herinneringen kan opdoen.

  naruto shippuden ultimate ninja storm 4 review

  Ronddolen in de Adventure modus

  De Adventure modus speelt zich af na de Story modus. Je kan in deze modus de wereld van Naruto verkennen en praten met NPC’s, waarna je vaak sidequests krijgt die je kan doen. Soms moet je een voorwerp ophalen en weer terugbrengen en soms moet je een gevecht aangaan. Bepaalde gevechten, die Memory Fragments genoemd worden, zijn een soort flashbacks van gevechten die eerder in Naruto Shippuden plaatsvonden dus dat is extra leuk voor fans van de serie.

  Met de Adventure modus wordt nog meer speeltijd toegevoegd aan de al vrij uitgebreide Story modus dus in dat opzicht krijg je al veel waar voor je geld. Uiteraard is er ook nog de optie om online andere spelers klappen te geven in de Online modus of tegen een vriend of vriendin een gevecht te houden in de Free Battle modus. Je skills verbeteren kan ook in de Practice modus of je kan kijken hoe lang je het volhoudt in de Survival modus.

  Al het geld en de schatten die je verzamelt kun je uitgeven. Zo kun je allerlei aanpassingen voor je ninjakaart kopen, nieuwe stemmen en ook nieuwe kostuums die je kan gebruiken voor verschillende karakters. Denk aan een Naruto in een Sasuke outfit en andersom of aan een een nieuwe titel voor op je ninjakaart, die andere spelers zien als je online gaat spelen. Er is heel veel te verzamelen voor je Collection, dus je bent wel even zoet als je alle content wil vrijspelen in Ultimate Ninja Storm 4.

  Naruto shippuden ultimate ninja storm 4 review

  Leuk voor iedereen, te gek voor fans

  De game vooral gericht op de fans van de serie, maar toch is Ultimate Ninja Storm 4 een game die leuk is voor iedereen. Zoek je een vechtgame die niet te diepgaand is, maar er bijzonder spectaculair uitziet en je de beschikking geeft over meer dan 100 verschillende karakters, dan is Ultimate Ninja Storm 4 een aanrader. Het is jammer dat er in de Story modus geen filmpjes zitten die het verhaal vertellen, want nieuwkomers missen zo wel veel en dat is jammer.

  Desondanks is Ultimate Ninja Storm een leuke game voor iedereen, maar met een extra grote knipoog naar de fans. Zij zullen dan ook het meest genieten van deze game omdat zij het verhaal goed doorhebben. De game ziet er oogstrelend uit en speelt heerlijk weg, maar houdt ondanks kleine veranderingen vast aan de roots van eerdere games. Ben je fan van Naruto of hou je van vechtgames, dan mag je deze niet missen!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Fantastische graphics
  • Te gekke en toegankelijke combat
  • Meer dan 100 karakters
  • Adventure modus
  • Heel veel uren speelplezier
  • Weinig vernieuwing
  • Verhaal moeilijk te begrijpen voor nieuwkomers
  • Gebrek aan filmpjes in Story modus
  • Geen volledige Story modus met eerdere verhaal

  Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4

  Verkijgbaar vanaf 5 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.