Met Namco Museum wordt je Nintendo
Switch een speelhal! Namco Museum biedt 11 verschillende speelhal spellen aan om te spelen waaraan nieuwe uitdagingen zijn toegevoegd. Maar weten deze
arcade games vandaag de dag nog te boeien? Dat lees je in de Namco Museum Review!
Je hoort het mensen vaak zeggen: vroeger was alles beter. Mensen waren socialer tegen elkaar, talloze producten waren goedkoper en video games waren ook minder ingewikkeld. Tegenwoordig strijden video game ontwikkelaars onderling om de beste graphics en de meest innoverende gameplay ervaring, maar het lijkt er vaak op dat ze vergeten dat video games vooral bedoeld zijn om je op een leuke manier mee te vermaken.
Vroeger was dat anders. Video games, en vooral arcade games hadden een flinterdun tot geen verhaal, en lieten zich geheel spelen door de speler door middel van pure, toegankelijke gameplay. Dit moest ook wel, want arcade games moesten de speler overtuigen in een korte tijd, anders zou niemand meer muntjes in het apparaat gooien om verder te spelen.
Bandai Namco was hierin geslaagd. De Japanse ontwikkelaar, toen nog bekend als Namco ontwikkelde klassiekers zoals Galaga, Dig-Dug en uiteraard de klassieker
Pac-Man. Alle grote Namco titels zijn nu gebundeld in Namco Museum voor de Nintendo Switch voor een nostalgische retro ervaring. Maar ondanks dat enkele games tijdloos aanvoelen, voelt dit pakket toch wat verouderd.
Muntje in je Switch
Voordat Namco Museum om de Nintendo Switch verscheen, was de speelhalspelcollectie al eerder speelbaar op talloze andere consoles en handhelds. Namco Museum verscheen namelijk nadat het spel uitkwam voor de Playstation in 1996 zo'n beetje voor elk spelsysteem wat daarop volgde (behalve de Wii U, bizar hé?)
Vanaf het moment dat je Namco Museum opstart krijg je gelijk alle arcade games tot je beschikking. Je kunt elk moment van spel verwisselen, en het spel slaat automatisch je gegevens en high-scores op, zodat je elk moment weer door kunt spelen. Tijdens het spelen worden de spellen ook versiert met een kader vol met illustraties, zodat het net lijkt alsof je met een echte arcade kast aan het spelen bent.
Om de spellen op te starten heeft Bandai Namco nog een leuke easter egg toegevoegd. Je kunt beginnen met spelen door het spel te selecteren en continu op de A knop te drukken tot je in het spel zit, maar door de linker schouderknop van de Switch in te drukken gooi je zogenaamd een muntje in de arcade kast en kun je gelijk beginnen met spelen!
Arcade variatie
Namco Museum bevat grote arcade titels uit Namco's geschiendenis. Uiteraard zijn Pac-Man, Galaga, Dig-Dug speelbaar, maar ook Tank Force, The Tower of Druaga, Rolling Thunder en verrassend genoeg het redelijk controversiële Splatterhouse. Vooral Splatterhouse is een aparte keuze, want deze horror hack 'n slash zorgt ervoor dat Namco Museum verkocht wordt met een 12 jaar en ouder beoordeling. Aan variatie heeft Namco Museum in ieder geval geen gebrek, aangezien elke game voor een totaal andere soort spelervaring zorgt.
Voor de echte ervaren arcade speler is er ook de challenge mode. De challenge mode biedt je verschillende uitdagingen aan binnen de arcade spellen, en de uitdagingen worden steeds lastiger naarmate je vordert. Elk spel heeft verschillende uitdagingen die te maken hebben met de gameplay die je al kent, bijvoorbeeld dat je met Pac-Man binnen 3 minuten alle vier de spookjes op gegeten moet hebben. Een slimme toevoeging wat ons betreft.
Daarnaast bevat het spel ook multiplayer sensatie in de vorm van
Pac-Man Vs. In deze verslavende Pac-Man multiplayer ervaring spelen drie spelers als de spookjes, en ééntje als Pac-Man. Als spookjes is het de bedoeling Pac-Man uit te schakelen, terwijl Pac-Man (zoals je gewend bent) alle pillen moet opeten en de spookjes ontwijken.
Stoffige dure collectie
Ondanks alles, voelt Namco Museum helaas toch wat zwak aan. De meeste games die Namco Museum aanbiedt zijn namelijk oud, écht oud. Wanneer je zo'n oud spel speelt in een arcade speelhal, valt de kwaliteit minder op. In het gezelschap van andere of onder het genot van een drankje is het bij welke game dan ook leuk om de high-score te behalen, maar op je eigen Nintendo Switch merk je al snel dat niet alle games tijdloos zijn. Hierdoor valt Namco Museum al gauw tussen kunst en kitsch in.
Sommige games zijn namelijk zo relatief simpel dat je aandacht al snel verslapt. Deze simpele games werken zoveel beter in een speelhal dan op je Nintendo Switch. Games zoals Sky KId en The Tower of Druaga zijn gewoon zo relatief simpel dat het hersendodend voelt om deze games nu nog te spelen op je Switch vandaag de dag.
Gelukkig spelen de side-scrollers Rolling Thunder, Rolling Thunder 2 en Splatterhouse wel beter weg. Maar voor € 29,99 voelt dit totaalpakket toch wat aan de dure kant. Zo missen er ook veel publieksfavorieten in Namco Museum zoals Mappy, The Legend of Valkyrie, Xevious en zelfs Ms. Pac-Man. Wat ons betreft is 30 euro dan ook te veel voor wat je krijgt.
Geen slechte game, maar ook geen goede deal
Namco Museum is geen slechte game, maar ook geen goede deal. Als je graag thuis wilt retro gamen, dan raden wij je eerder aan om de
SNES Mini in september te bemachtigen, al realiseren we dat dat inmiddels niet meer zo eenvoudig is.
Dit betekent natuurlijk niet dat Namco Museum niet leuk is om te spelen. Alle spellen die Namco Museum aanbiedt zullen uiteindelijk zorgen voor een leuke speelervaring, alleen komen de meeste van deze games wel beter op hun recht in de speelhal doordat een groot deel toch slecht verouderd is. Wij raden je aan om te wachten tot de meeste van de games los te koop zijn voor de Virtual Console, of een leuke dag te spenderen in een echte speelhal.
Geen zin om naar de speelhal toe te gaan? Breng de speelhal dan nu naar jou toe! Voor € 29,99 koop je Namco Museum in de NIntendo e-Shop voor de Nintendo Switch. Cijfer: 5