Nacon Alpha Pad Review - Vervanging van muis en toetsenbord?

  De Nacon GC 400ES Alpha Pad is een controller voor je PC, die bedoeld is voor eSports en volgens zijn reclame zelfs de toegankelijkheid van een toetsenbord biedt. Gaat deze controller jouw muis en toetsenbord vervangen? Dat lees je in de Nacon Alpha Pad review.

  Wat is nou beter voor gaming: een muis en toetsenbord of toch gewoon de klassieke controller? Een discussie die gamers al sinds het begin van PC-gaming bezighoudt. Velen kunnen niet wennen aan de manier waarop je moet 'mikken' met een muis, waar anderen weer zeggen niet goed overweg te kunnen met de joysticks van een controller.

  Tot stand gekomen door crowdfunding

  Nacon zegt met de oplossing te komen en heeft een controller ontwikkeld die naar eigen zeggen 'concureert met muis en keyboard controle in het professionele PC gaming'. Niet alleen Nacon wilde dit heel graag waarmaken. Op IndieGogo ging een crowdfunding campagne van start om in totaal dertig duizend dollar op te halen. Een doel dat redelijk snel bereikt werd.

  Een Nacon Alpha Pad kost je nu rond de 90 euro. Toch wel aan de prijzige kant voor een PC controller. Of hij zijn geld waard is? Dat lees je verderop in deze Nacon Alpha Pad review!

  Nacon Alpha Pad review totaal

  Strak design met specifieke grip

  Eenmaal uit de stevige vervoerdoos valt meteen op hoe licht de controller is, wat aan te passen is met de bijgeleverde gewichtjes. De controller komt namelijk met drie setjes gewichten (10, 14 en 17gram) waarvan je vier onderin de palmgrips van de controller kan stoppen. Zo kan je het gewicht precies aanpassen zoals jij dat wilt.

  De GC 400ES heeft veel weg van een standaard Xbox One controller en voelt ook redelijk hetzelfde aan. Daarnaast beschikt de controller over bijna hetzelfde aantal knoppen, alleen komt de GC 400ES met een aantal extra functies.

  Zo beschikt de Nacon Alpha Pad over de bumpers, triggers, joysticks en A-B-Y-X knoppen die we tegenwoordig op iedere controller zien, maar daarnaast komt de Alpha Pad nog met twee paddles aan de onderkant van de controller die vier extra knoppen bieden. In het midden van de controller zitten drie function knoppen, waarvan één de Home-knop is. Hiermee stel je de profielen en modi van de controller in.

  Het D-pad van de Alpha Pad heeft acht richtingen in plaats van de vier die we zien op de meeste standaard controllers. Daarnaast komt de controller natuurlijk met een kabel en een uitgebreid besturingssysteem waar we later op terug komen.

  Het is dus een toegankelijke controller, met veel verschillende opties. Toch is de controller niet voor iedereen. Als je de controller namelijk vasthoudt met vier vingers bij de bumpers en triggers, dus je beide wijsvingers en middelvingers ten alle tijden op beide triggers en bumpers, zal de GC 400ES nogal ongemakkelijk aanvoelen. Ook is het op die manier onmogelijk om gebruik te maken van de twee paddles onderop de controller.

  Ook zijn de bumpers erg hoekig, wat er voor zorgt dat je niet gemakkelijk je beide wijsvingers op de bumpers kan rusten. Deze klachten gelden natuurlijk voor maar een kleine doelgroep aangezien niet iedereen een controller zo vasthoudt, maar het is wel iets waar je rekening mee moet houden als je van plan bent de Nacon GC 400ES aan te schaffen.

  Nacon Alpha Pad review overzicht

  Bedoeld voor eSports

  De Nacon GC 400ES is een controller die bedoeld is voor eSports. De controller is dan ook ontwikkeld in samenwerking met eSporters, en dat is te merken.

  Via het besturingssysteem van de controller is alles naar persoonlijke voorkeur aan te passen. Daarnaast is de controller erg responsief en is deze makkelijk te vervoeren door de bijgeleverde vervoerdoos en door de kabel, die los te maken is.

  Door de vervoerdoos, die je bij de controller krijgt, is de GC 400ES zonder enige moeite samen met alle accessoires te vervoeren. Het doosje beschermt de controller goed tegen alle stoten van buitenaf. Je kan de controller gewoon onderin je tas stoppen zonder zorgen over beschadigingen. Zo kan je de controller gemakkelijk meenemen naar een vriend of naar een LAN-party.

  Nacon Alpha Pad review met doos

  Het uitgebreide, doch verwarrende besturingssysteem

  Het besturingssysteem van de Nacon Alpha Pad is wat de controller onderscheidt van andere PC controllers. Met de software kan je gemakkelijk alle functies van de Nacon controller aanpassen of wijzigen. Iedere knop is aan te passen, wat zorgt voor een controller met veel functionaliteit.

  De Alpha Pad beschikt over 2 modi: Classic, waarin gekozen kan worden voor XInput en DirectInput, of Pro Gamer mode, waarin alle functies van de controller benut worden. Daarnaast is het mogelijk om vier zelfaangepaste profielen op te slaan op de controller.

  De software van de Nacon GC 400ES is dus erg functioneel en veelzijdig, maar in het begin ook erg verwarrend. Alleen al het downloaden van de software via de site van Nacon is een verwarrende klus. Na een aantal foutmeldingen te hebben gekregen in het Frans, was het voor ons pas mogelijk om toegang te krijgen tot de downloadlink van de software.

  Vervolgens is de layout van de software ook een beetje verwarrend. Zo moet je even zoeken voordat je door hebt hoe je de functie van een knop aanpast. Na een tijdje de software gebruikt te hebben, begin je pas te begrijpen hoe deze werkt.

  Nacon Alpha Pad review voorkant

  Vervangt het muis en toetsenbord?

  Nu is de grote vraag: vervangt de Nacon Alpha Pad je muis en toetsenbord? Dat hangt er van af wat voor games je speelt. Voor third person games zoals Rocket League of The Witcher 3 waarbij je even lekker achterover wilt zitten, is de controller perfect. Door de grote hoeveelheid knoppen die je zelf aan kan passen, heeft de game genoeg functionaliteit om het op te boksen tegen een toetsenbord.

  Toch zal een controller nooit de vervanging zijn voor muis en toetsenbord wanneer het aankomt op games waarbij je een snel reactievermogen moet hebben of games die veel precisie vereisen. League of Legends, een game die veel als voorbeeld werd gebruikt door Nacon, is wel te spelen met de Nacon Alpha Pad, maar verwacht dan niet dezelfde precisie en snelheid als een muis.

  Nacon Alpha Pad review zijkant

  Nacon Alpha Pad review - Een controller bedoeld voor eSports

  De Nacon GC 400ES Alpha Pad is een controller die je niet zal teleurstellen, of je hem nou koopt als controller naast je muis en toetsenbord of als vervanging voor muis en toetsenbord. Toch zal je even moeten wennen aan de manier waarop je hem moet vasthouden en de soms verwarrende software die bij de controller komt.

  De Nacon Alpha Pad gaat je zo'n 90 euro kosten: erg prijzig voor een PC-controller. Voor dit geld biedt de Nacon je wel een controller die je volledig naar je persoonlijke voorkeur kan aanpassen. Wil je een controller die je niet teleur stelt? Dan is de Nacon Alpha Pad zeker zijn 90 euro waard.

  8

  De plus- en minpunten

  • Erg responsief
  • Verschillende modi
  • Verwisselbare gewichtjes
  • Makkelijk om te vervoeren
  • Heeft een grip waar je van moet houden
  • Software is in het begin verwarrend
  • Aan de dure kant voor een PC controller

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.