Logitech is heer en meester als het gaat om muizen gericht op kantoorwerkzaamheden. In 2015 bevestigde het bedrijf dat nog eens met de
MX Master en die heeft een opvolger gekregen in de MX Master 2S. Of het genoeg is om de lijn door te zetten lees je in onze Logitech MX Master 2S review.
Als je de Logitech MX Master 2S en originele MX Master naast elkaar zou zetten, dan kan je waarschijnlijk het verschil niet opmerken. En dat klopt helemaal, want aan de buitenkant is er niets veranderd tussen de twee muizen. De MX Master 2S heeft nog steeds het extra scrollwiel aan de zijkant, de twee extra pizzapunt-knoppen en de ingenieuze gesture-knop, waarmee je meerdere functies aan één knop kan binden door de muis te bewegen als de knop is ingedrukt.
Er is ook niks veranderd aan de heerlijke, ergonomische vorm van de muis, die met name geschikt is voor mensen die de Palm- of Fingertip-grip prefereren – als je de Claw-grip gebruikt dan ben je met de Logitech MX Master 2S helaas aan het verkeerde adres. De coating en speciale structuur aan de zijkant van de muis zijn tevens ideaal voor grip en het zal niet snel gebeuren dat de muis uit je handen vliegt. Maar als dat allemaal hetzelfde is gebleven, wat is er dan veranderd aan de Logitech MX Master 2S?
Hogere versnelling voor de sensor
Ten eerste heeft de muis een nieuwe sensor gekregen, een verbeterde versie van de Darkfield-sensor die in de originele MX Master zat. Niet alleen is de sensor nu nagenoeg perfect – we hebben geen enkele keer een ‘drempel’ gehad -, het maximale DPI is verhoogd van 1600 naar 4000. De MX Master 2S is dus ook geschikt voor hogere resoluties zoals 1440p en 4K en is het DPI is bovendien ook hoog genoeg om comfortabel mee te gamen.
De muis is met 145 gram namelijk een zwaargewicht in de muizenwereld en je wilt de muis niet meters verplaatsen als je aan het gamen of werken bent. Met een hoger DPI hoef je de muis minder te bewegen en heb je minder last van het gewicht. We zullen de muis niet aanraden als je competitief
Counter-Strike: Global Offensive speelt of shooters als
Unreal Tournament, maar buiten dat om is de MX Master 2S geschikt om mee te gamen wanneer je klaar bent met je werkzaamheden.
Nieuwe mogelijkheden onder de knoppen
De grootste kracht van de MX Master 2S blijft natuurlijk kantoorwerkzaamheden en dat wordt met de vernieuwde Logitech App nog eens versterkt. Aan alle knoppen zijn nu andere functies toe te wijzen, zoals tegenwoordig verwacht mag worden van muizen in het hogere segment, en zelfs het tweede scrollwiel is aan te passen. Heb je bijvoorbeeld een widescreen-beeldscherm, dan is de horizontale scroll niet nodig en kan je het wisselen tussen tabbladen toeschrijven aan het tweede scrollwiel.
Het ideale is tevens dat je per applicatie de functies van de muis kunt aanpassen en ook de gevoeligheid van de muis. Zo kun je bijvoorbeeld in de browser het wisselen tussen tabbladen gebruiken en als je naar Excel gaat verandert het tweede scrollwiel weer in de horizontale scroll. Of dat wanneer je Photoshop opstart het DPI van de muis automatisch omlaag gaat, omdat je accurater te werk wilt gaan. Naast alle functies die al ingebouwd zitten, kun je ook macro’s toewijzen aan de knoppen.
Soepel wisselen met Flow
Een andere mogelijkheid die de Logitech App heeft gekregen is het revolutionaire Logitech Flow. De MX Master had al de mogelijkheid om zich te verbinden met drie verschillende computers, om ertussen te wisselen met een simpel knopje aan de onderkant. Flow neemt dat proces een stukje verder dan dat.
Als je twee of drie computers – hetzij PC’s, laptops of Macs – naast elkaar hebt staan waar de muis allemaal mee is verbonden, dan werken die samen alsof je twee of drie beeldschermen aan dezelfde PC hebt gekoppeld. Je beweegt de cursor simpelweg naar de andere computer en de cursor gaat vervolgens verder op het andere scherm. Via de applicatie is in te stellen hoe de overgang werkt, bijvoorbeeld via de linker- of rechterkant, maar als je dat vervelend vindt kan je ook de boven- of onderkant instellen of een wachtperiode instellen voordat de muis overschakelt op het andere scherm.
Maar met Flow kan je niet alleen sneller schakelen tussen meerdere computers, je kan ook bestanden overdragen door ze te kopiëren op de ene computer, om ze vervolgens te plakken om de andere computer. Dit werkt niet alleen met stukjes tekst, maar ook met hele documenten, videos en andere bestanden. Omdat de overdracht werkt via jouw eigen netwerk zit er ook geen maximale grootte aan vast, al kan het aan de hand van je netwerk wel langzamer gaan dan gebruikelijk. Logitech Flow werkt via de bijgeleverde Unifier-ontvanger en Bluetooth, dus je hoeft niet meerdere ontvangers te hebben om er gebruik van te maken.
Geen zorgen maken over de accu
Tot slot heeft de MX Master 2S ook een nieuwe accu gekregen. De originele MX Master had een accu die ongeveer dertig dagen meeging – gebaseerd op een normale werkdag en dus niet 24 uur per dag. De MX Master 2S heeft een accu die volgens Logitech meegaat voor zeventig werkdagen en de accu is door middel van een Micro USB-kabeltje in een dag volledig op te laden. We hebben die claim van Logitech nog niet kunnen testen, maar als het in de buurt komt hoef je je nooit zorgen te maken over de accu.
MX Master 2S Review - Niet veel, maar wel goede vernieuwingen
Of de MX Master 2S wat voor jou is, hangt af van een aantal zaken. Heb je nog geen MX Master en ben je op zoek naar een muis voor kantoorwerkzaamheden en eventueel om mee te gamen, dan hoef je niet verder te zoeken. De MX Master 2S is wat dat betreft de perfecte muis. Heb je daarentegen al de MX Master, dan moet je jezelf afvragen of je de prijs waard vindt voor de verbeterde sensor, nieuwe opties, een betere accu en Logitech Flow.
Cijfer: 8.5