Mortal Kombat XL Review - Compleet pakket voor nieuwkomers

  Bijna één jaar na de lancering van Mortal Kombat X, komt ontwikkelaar NetherRealm Studios met een totaalpakket in de vorm van Mortal Kombat XL. Als je dus nog niet aan Mortal Kombat X bent toegekomen, dan is dit het moment om in te stappen. Te beginnen met het lezen van de Mortal Kombat XL review.

  Mortal Kombat XL is te vergelijken met de Mortal Kombat Komplete Edition en Injustice Gods Among Us Ultimate Edition, waarin alle downloadbare content is samengevoegd met de originele game. Voor Mortal Kombat XL zijn de belangrijkste toevoegingen, de Kombat Pack 1 en Kombat Pack 2, die ieder bestaat uit vier nieuwe karakters. Verder krijg je ook een aantal nieuwe kostuums, het karakter Goro en The Pit is toegevoegd als arena. Daarbij zijn The Pit en de Medieval Skin Pack voor iedereen gratis beschikbaar, dus ook voor Mortal Kombat X eigenaren.

  Mortal Kombat XL Review

  Alle XL-opties op een rij

  Allereerst is het belangrijk om te weten wat de prijzen zijn om de XL-content te bemachtigen. In de winkels is de adviesprijs 59,99 euro voor Mortal Kombat XL. Als je Mortal Kombat X bezit, dan kun je voor 24,99 euro de Mortal Kombat XL Pack kopen, waardoor je alle downloadbare content in één klap koopt. De pas uitgegeven Kombat Pack 2 zet je 19,99 euro terug voor vier nieuwe karakters.

  Door de verschillende opties in het aanschaffen van nieuwe content, lijkt het goed en eerlijk te zijn gebalanceerd. Als je echter een rekensommetje maakt en bedenkt dat een grote fan van Mortal Kombat tussentijds losse karakters en kostuums heeft gekocht. Dan moet hij of zij opnieuw de portemonnee opentrekken om aan alle content te komen. Terwijl een nieuwkomer met Mortal Kombat XL helemaal klaar is, dus de grootste fans betalen daardoor het meest.

  Genoeg mogelijkheden om te vechten

  Als nieuweling ga je wel even schrikken bij het opstarten van Mortal Kombat XL, want in het hoofdmenu heb je een gigantische hoeveelheid aan mogelijkheden. Hierdoor is het even zoeken waar je moet beginnen, maar wij bevelen aan om onder training te kiezen voor tutorial. Daarna heb je mogelijkheden als het verhaal, torens, online- en offline multiplayer, Krypt, faction gevechten en meer. Voor al deze mogelijkheden, verwijzen wij jullie naar de Mortal Kombat X recensie om daar meer over te leren.

  Het hoofdmenu is naast tekstuele opties ook gevuld met drie vierkante plaatjes bovenaan het scherm. Het linker plaatje heeft betrekking op faction gevechten en het rechter plaatje op de verschillende soorten torens. Het middelste plaatje laat roulerend alle nieuwe content zien, om mensen te verleiden om content aan te schaffen. Als eigenaar van Mortal Kombat XL bezit je al deze content, waardoor de plaatjes wat verwarrend waren of je het mogelijkerwijs nog moest downloaden.

  Mortal Kombat XL Review

  Vind je favoriete speelstijl en karakter

  Uiteindelijk kom je daar overheen en moet je een vechter selecteren uit een totaal van 33 gevaarlijke moordmachines. Ieder karakter heeft weer drie speelstijlen, waardoor je in totaal 99 verschillende speelstijlen hebt om uit te proberen. Je bent dus wel even bezig om je favoriete speelstijl te vinden en deze uit te buiten. Overigens is het goed om te vermelden dat het nieuwe karakter Triborg niet bestaat uit speelstijlen, maar eigenlijk uit drie afzonderlijke karakters.

  De speelstijlen van Triborg zijn: Cyrax, Sektor en Smoke. Fans van Mortal Kombat herkennen deze namen al snel als afzonderlijke karakters uit eerdere delen. Een leuke toevoeging voor fans van de karakters, maar tegelijkertijd een erg makkelijke toevoeging van de ontwikkelaar. Zo waren alle drie de karakters speelbaar in Mortal Kombat 9, hoewel Smoke toen nog in menselijke vorm was.

  Stemacteurs zijn teruggekomen voor nieuwe teksten

  Een groot deel van de nieuwe karakters bestaat uit bekende horrorpersonages. Een trend die is gestart met Freddy Krueger in Mortal Kombat 9 en nu is doorgezet met in totaal vier nieuwe karakters. Dit zijn Jason Voorhees, Predator, Xenomorph (Alien) en Leatherface die elk hun eigen arsenaal aan wapens meeneemt. Daarbij hebben zij ook hun eigen gruwelijke fatalities en brutalities, die meteen bekend zijn voor de speler.

  Voor de karakters uit het basisspel, moet je door middel van de Krypt de fatalities en brutalities vrijspelen. Daarbij speel je ook concept art en kostuums vrij in de Krypt, maar deze is voor Mortal Kombat XL niet uitgebreid voor de nieuwe karakters. Daarentegen zijn de nieuwe karakters wel verwerkt in de torens en bovendien zijn nieuwe teksten ingesproken, die worden afgespeeld aan het begin van een gevecht. De stemacteurs van de basiskarakters zijn dus netjes teruggekomen om hun stemmen te verlenen aan nieuwe teksten voor de DLC.

  Mortal Kombat XL Review

  Online afgemaakt worden door veteranen

  Het laatste belangrijke punt aan een heruitgave van een bestaande game, is de activiteit van de online community. Voor een simpel versus gevecht, kun je genoeg mensen vinden die wel behoorlijk van elkaar verschillen in sterkte. Het ene moment word je volledig in elkaar geslagen door iemand die Mortal Kombat X al lange tijd speelt. Op een ander moment heb je het geluk om tegen een nieuweling te vechten, waarbij je allebei een beetje aanklooit.

  Maar de keuze om tegen iemand te vechten ligt bij jezelf, want je kunt een tegenstander accepteren of afwijzen. Deze keuze kun je bepalen aan de hand van een winst en verlies ratio van je tegenstander of door een berekende winkans uitgedrukt in procenten. Bij ons was de winkans bij de meeste tegenstanders bijgesteld naar nul procent. Dus het is een goede aanbeveling om na wat training pas online te gaan.

  Versus modus is goed uitgewerkt

  De online activiteit ligt dus hoog genoeg voor de versus modus, maar bij een team battle konden wij, na lang genoeg wachten, niet voldoende tegenstanders vinden. Daarbij hebben wij een enkele keer te maken gehad met lag. En bij een vechtgame is lag echt killing. Als het gevecht niet automatisch door slechte verbinding wordt beëindigd, dan kun je het beter zelf stoppen want het werkt gewoon niet.

  Voor de online multiplayer kun je het beste de versus modus spelen, die gewoon heel goed is uitgewerkt. Na een online gevecht kun je namelijk bepalen of je een rematch wilt, een nieuwe vechter wilt kiezen of wilt stoppen. Als je een tegenstander hebt gevonden van hetzelfde niveau, dan kun je achter elkaar doorgaan. Iets wat wij ook hadden, waardoor wij meerdere spannende potjes achter elkaar speelden.

  Mortal Kombat XL Review

  Mortal Kombat XL Review – Grote speeltuin voor nieuwkomers

  Ben je nog niet in bezit van Mortal Kombat X, dan is Mortal Kombat XL het moment om in te stappen door de grote hoeveelheid content en 33 speelbare karakters. De in totaal acht nieuwe karakters zijn goed verwerkt in het spel, zoals in de torens en met nieuw opgenomen dialogen tussen karakters. Maar het nieuwe karakter Triborg is een te makkelijke toevoeging van de ontwikkelaar, omdat het karakter bestaat uit drie bestaande karakters van het vorige deel.

  Het grootste minpunt is toch wel dat de grootste fans van Mortal Kombat het meest betalen als zij losse downloadbare content hebben gekocht. Dit is ondanks de gratis toevoegingen van The Pit en de Medieval Skin Pack, waardoor overigens ook de stage fatality is teruggekeerd. Het is daardoor minder erg als je door één van deze fans volledig in elkaar wordt geslagen in de nog actieve online versus modus.

  8

  De plus- en minpunten

  • Heel veel content
  • 33 speelbare karakters
  • Online nog steeds actief
  • Nieuwe karakters goed verwerkt
  • Triborg is te makkelijke toevoeging
  • Fans betalen het meest

  Mortal Kombat X

  Verkijgbaar vanaf 14 april 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.