Monster Hunter World Iceborne PC Review - Worstelen in de sneeuw

  We keren weer terug naar de ijzige vlaktes om te jagen op torenhoge, levensgevaarlijke monsters. Allemaal om de beenderen om te toveren in wapentuig. Weet Monster Hunter World Iceborne ook te imponeren op PC?

  Zorah Magnados en Xeno'jiiva zijn verslagen, maar toch blijft het onrustig in de New World. Monsters verlaten hun natuurlijke leefomgeving en unieke soorten komen tevoorschijn. Dat wordt helemaal evident wanneer je op jacht tientallen Legianas tegenkomt die naar het noorden trekken.

  Uiteraard zet de Guild de achtervolging in om te achterhalen waar de beesten naartoe vliegen, met een bevroren eiland als uiteindelijke bestemming: Hoarfrost Reach. Het is vervolgens aan jou de taak om te achterhalen wat de Legianas naar het eiland toe heeft getrokken en hoe de locatie is veranderd in een Winter Wonderland.

  Nieuwe wereld, nieuwe monsters

  Zoals we van de Monster Hunter-franchise gewend zijn, worden we niet getrakteerd op een Oscar-waardig verhaal. De verhaallijn is namelijk meer een goed excuus om een nieuw blik aan monsters open te trekken. Op dat gebied excelleert Iceborne dan ook.

  Op een bevroren eiland zou je monsters verwachten die goed uit de voeten kunnen in de sneeuw of ijzige aanvallen gebruiken. Dat is bij de eerste paar reusachtige viervoeters dan ook het geval, maar Capcom heeft zich niet gelimiteerd aan die eigenschappen. De variatie tussen de nieuwe monsters en variaties op bestaande monsters zorgt voor lekker veel afwisseling.

  Denk bijvoorbeeld aan een mammoet met de grootste slagtanden die je je voor kan stellen, een Anjanath die bliksemaanvallen gebruikt of publiekslieveling Nargacuga. Laatstgenoemde is een razendsnelle, vliegende wyvern die de reflexen van de jagers test. Natuurlijk krijg je het ook aan de stok met een nieuwe Elder Dragon, die je zal achterlaten als een ijslolly.

  Een flinke uitdaging

  De doorgewinterde Monster Hunter-veteraan weet dat nieuwe monsters niet alleen nieuwe uitdagingen betekenen, maar ook een hele berg aan kersverse wapens en armor sets. Bovendien zal je niet alleen meer schade aanrichten en meer klappen kunnen opvangen, maar op de bepantseringen zijn ook meer en nieuwe skills aanwezig. Je kan van je jager in Iceborne een echte oorlogsmachine maken.

  Dat is dan ook hard nodig, want je gaat geen quests meer krijgen voor High Rank. In de uitbreiding maak je de stap naar Master Rank - in voorgaande titels bekend als G-Rank. Dat betekent dat monsters veel meer schade kunnen aanrichten, dagenlang klappen kunnen incasseren en dat bovendien bepaalde voorwerpen geen effect meer hebben. Gooi je iets te vaak met een Flash Bomb, dan zal een vliegende monsters niet meer uit de lucht donderen.

  Monster Hunter World Iceborne is dan ook een uitbreiding voor de echte fanaten. Je zal dan ook eerst het verhaal van de hoofdgame uitgespeeld moeten hebben, voordat je aan Iceborne kan beginnen. Met een bijeengeschraapte build zal je dan ook snel op een muur stuiten.

  Slingeren als Spider-Man

  Om de moeilijkste gevechten te overleven zal je dan ook gebruik moeten maken van alle middelen die je tot je beschikking hebt. Drankjes, buffs, voorwerpen en de gloednieuwe Clutch Claw.

  Deze grijphaak wordt automatisch ingebouwd in je Slinger, waardoor je een scala aan nieuwe mogelijkheden krijgt in de worstelwedstrijden met de plaatselijke fauna. Zo kan je monsters van een afstand mounten, zonder daarvoor aanvallen in de lucht uit te voeren. Of wat dacht je van al je Slinger Ammo in één keer te deponeren in het gezicht van een Tigrex. Slim gebruik van de Clutch Claw kan het verschil maken in een gevecht.

  Naast de grijphaak krijgt ook elk wapentype er één of meerdere aanvallen bij. Zo wordt de Sword & Shield bijvoorbeeld iets meer gecompenseerd, omdat elk type nu de Slinger en Clutch Claw kan gebruiken met het wapen getrokken - iets dat voorheen uniek was voor Sword & Shield. Tussen de kersverse moves zitten een paar aanvallen die ongetwijfeld een glimlach op je gezicht zullen toveren en heel vaak gebruikt gaan worden tijdens je avonturen in de uitbreiding.

  Indrukwekkende plaatjes op PC

  Met de verlate overstap van Monster Hunter World Iceborne naar PC zijn er natuurlijk ook nieuwe grafische opties bijgekomen. Op de PlayStation 4 en Xbox One zag de ijzige wereld er al indrukwekkend uit, maar de PC-versie gaat daar nog een paar stappen overheen. Mits je de nodige hardware in huis hebt natuurlijk.

  De knisperende sneeuw zal verdwijnen onder je gepantserde voeten en het zonlicht zal fel weerkaatsen op de maagdelijk witte omgevingen. Wanneer monsters met dennenbomen gaan smijten zal je mond al helemaal open doen vallen. De engine maakt goed gebruik van de extra kracht die het ter beschikking krijgt op PC. Met Iceborne komt er daarnaast ondersteuning voor ultrawide schermen en DirectX 12.

  De uitbreiding voegt ook verbeterde besturing toe voor muis en toetsenbord, die in de hoofdgame niet bepaald geweldig was. Het is inderdaad iets soepeler, maar we raden spelers aan om gewoon een controller op de PC aan te sluiten. Met een muis en toetsenbord zal het namelijk lastiger zijn om simpele acties uit te voeren, wat niet bevordelijk is tijdens de uitdagende gevechten.

  Monster Hunter World Iceborne PC Review - Een echte uitbreiding

  Monster Hunter World Iceborne hanteert het principe van de uitbreidingen van weleer. Er wordt enorm veel nieuwe content toegevoegd die ook nog eens van hoge kwaliteit is, zoals de nieuwe monsters, wapens en mogelijkheden. Met de PC-versie krijgen spelers er bovendien een aantal grafische opties erbij om Iceborne op de beste manier te spelen. Sluit alleen wel een controller aan, want de besturing met muis en toetsenbord blijft helaas minderwaardig.

  9

  De plus- en minpunten

  • Enorm veel nieuwe content
  • Clutch Claw
  • Ziet er prachtig uit op PC
  • Master Rank heerlijk uitdagend
  • Besturing muis en toetsenbord iets verbeterd...
  • ...maar nog steeds niet ideaal
  • Verhaal is enkel excuus om nieuwe monsters te introduceren

  Monster Hunter World

  Verkijgbaar vanaf 26 january 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.