Monster Energy Supercross Review - Stabiele middenmotor

  De hekjes gaan neer en de 22 motoren komen tevoorschijn, allemaal afstormend op de eerste bocht van een uitdagend parcours vol listige bochten. Dit is Monster Energy Supercross ten voeten uit. Deze actievolle motorsport heeft nu ook een eigen officiële game gekregen. Of het net zo leuk is als het echte werk lees je in deze Monster Energy Supercross review!

  Ontwikkelaar MileStone is zeker geen onbekende als het om (offroad) motorsportgames gaat. Met titels als Ride, Valentino Rossi: The Game en natuurlijk de MXGP serie heeft de Italiaanse ontwikkelaar genoeg ervaring in huis. Met Monster Energy Supercross heeft MileStone opnieuw een nieuwe tak van motorsport proberen te recreëren.

  Monster Energy Supercross review

  Zelf uitzoeken

  Monster Energy Supercross bevat de coureurs en de races van het 2017 seizoen. Het is vooral een feest van herkenning voor fans van het Supercross. Dit wil niet zeggen dat nieuwkomers geen plezier kunnen hebben aan de game. Toch zal het voor beginnelingen door een hoge instapgraad moeilijk zijn om alles onder de knie te krijgen.

  Aan het begin van het spel is er geen enkele uitleg op een klein schermpje met controls na. Als speler word je simpelweg op een motor gezet en losgelaten, met een waarschijnlijk frustrerende eerste race tot gevolg. Ergens in de vele menu’s is een scherm met tips, maar buiten dat is er absoluut geen uitleg over de game te vinden. Het is dus zelf uitzoeken geblazen en met de redelijk steile leercurve is dat best nog wel een uitdaging.

  Start je eigen carrière

  Eenmaal klaar met de eerste race kun je aan de slag met de verschillende modi die het spel heeft. Zo is er naast de online mogelijkheden een Single Event, Time Attack en een Championship modus, waar je zelf een kampioenschap kan maken of in de schoenen van een van de officiële coureurs kan stappen. Verder is er uiteraard een carrièremodus te vinden. Op dit gebied zijn er dus weinig verrassingen.

  In de carrièremodus kun je een eigen coureur aanmaken en vervolgens instappen in de 250SX klasse. Door goed in deze klasse te presteren speel je sponsors vrij voor de 450SX klasse, waarna je in deze klasse kunt proberen om de Supercross titel af te pakken van superster Ryan Dungey.

  Grote rol in de carrière is weggelegd voor het aanpassen en verbeteren van je outfit en motor. Er is een grote keuze aan pakken, helmen en sponsors voor de motor beschikbaar. Toch is het redelijk tegenvallend dat er slechts keuze is uit tien gezichten voor je coureur.

  Tijdens het spelen van de carrièremodus kwamen we een irritante bug tegen waardoor we een 450SX motor in de 250SX klasse kregen. Met deze motor hebben de tegenstanders geen schijn van kans en is elke vorm van uitdaging weg. Naast deze bug heeft het spel ook last van enkele visuele textures die niet altijd goed inladen.

  Monster Energy Supercross review

  Bekende gameplay

  Het belangrijkste is natuurlijk hoe de gameplay tijdens de races is. Op dat gebied is duidelijk de ervaring van MileStone te zien. De besturing is duidelijk gebaseerd op de MXGP-serie en dat is zeker geen straf. Eenmaal onder de knie voelt het springen over de obstakels soepel aan en zonder hulpmiddelen is het een kunst om de motor op het juiste pad te houden.

  Minder soepel voelen de botsingen aan in Monster Energy Supercross. Vaak landen coureurs op elkaars hoofd en rijden gewoon door alsof er niets aan de hand is. Hetzelfde geldt voor de Tuffblocks langs de kant van het parcours. Het ene moment worden de coureurs naar de maan gelanceerd na aanraking met deze afzettingen, terwijl ze er het andere moment helemaal geen last van lijken te hebben.

  Monster Energy Supercross review

  Even geduld alstublieft

  De botsingen zijn helaas niet de enige minpunten van Monster Energy Supercross. De races kennen veel haperingen en framedrops. Voornamelijk bij de start van de races stottert de game erg. Door de haperingen komt het nog wel eens voor dat de start van de race gemist wordt, waardoor je gelijk op een achterstand staat.

  Een ander irritant punt zijn de lange laadtijden van het spel. Tussen de races en zelfs tussen de sessies door is er genoeg tijd om koffie te halen. Deze laadtijden halen het tempo erg uit het spel en dat is jammer. Zeker als je bezig bent met het creëren van de perfecte baan.

  Creatief bezig zijn

  Ja, want er zit een track editor in Monster Energy Supercross. Via de makkelijk te begrijpen editor kun je zelf aan de slag om jouw droombaan werkelijkheid te maken. Ben je iets minder creatief, dan kun je ook creaties van andere spelers downloaden.

  De custom tracks zijn zowel te gebruiken in Single Events, als de kampioenschapsmodus. Hierdoor ontstaat er een bijna oneindige lijst met nieuwe circuits waar op geracet kan worden. Zo zijn er nu al tracks van het 2018 seizoen te vinden in de zoekopdrachten en het aantal nieuwe circuits neemt alleen maar toe.

  Monster Energy Supercross review

  Monster Energy Supercross review – Jammer van de bugs

  Monster Energy Supercross is duidelijk een MileStone game. Spelers die hebben genoten van de MXGP games zullen zich gelijk thuis voelen in de gameplay van Monster Energy Supercross. De game kent helaas wat vervelende bugs en heeft rare physics wat botsingen betreft. De track editor is een goede toevoeging aan het spel en zodra de bugs uit het spel worden gehaald kan Monster Energy Supercross de weg naar de top inzetten.

  6

  De plus- en minpunten

  • Uitdagende gameplay
  • Track editor
  • Uitgebreide mogelijkheden tot aanpassen
  • Bugs en visuele glitches
  • Geen tutorial
  • Lange laadtijden

  Monster Energy Supercross - The Official Videogame

  Verkijgbaar vanaf 13 february 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.