Minecraft: PlayStation 3 Edition Review

  Minecraft is nu ook beschikbaar voor de PlayStation 3 en laat je vanaf nu dus ook op een Sony-platform blokken stapelen. De game is een fenomeen binnen de gamesindustrie en het wordt de hoogste tijd om te kijken of ook deze versie het spelen waard is.

  Het is 2009 als de Zweed Markus Persson een klein project van zijn hand op het internet uitbrengt. Minecraft - zoals het spelletje heet - gaf je de mogelijkheid om in een kleine, uit kubussen geconstrueerde wereld je fantasie te uiten en te bouwen wat jij wilde. Een kleine vijf jaar later is Minecraft onderdeel geworden van de canon van games en kent iedereen de blokkenbouwgame wel. Dit omdat de game op vrijwel elk denkbaar platform te spelen is. Sinds kort mag de PlayStation 3 zich bij dit rijtje voegen en is Sony’s vuurdoop een feit.

  Minecraft is zo populair omdat je geen restricties krijgt voorgelegd tijdens het spelen. De eerste indruk van de game is dan ook niet representatief voor het geheel. Het simplistische uiterlijk staat in schril contrast met de overvloed aan opties die aanwezig zijn. De eens zo kleine PC-versie is in vijf jaar tijd enorm uitgebreid en gegroeid. Kan de PlayStation 3 versie daar tegenop boksen?

  Op maat gemaakt

  Net als op de Xbox 360, is de PS3-versie geheel aangepast voor een controller. De besturing is versimpeld en werkt heerlijk in combinatie met de DualShock 3. Op die manier kun je op je gemakje door de wereld heen bivakkeren. Het formaat van de mappen is vooraf ingesteld, in tegenstelling tot de PC-versie, om de game zo wat beter te kunnen laten draaien. Op de PC-versie blijft de map zich namelijk oneindig lang uitbreiden. Gelukkig merk je hier niet veel van de limitatie als je aan het spelen bent.

  Pas als je de multiplayer gaat benutten en met maximaal acht mensen tegelijk gaat bouwen, zul je op sommige momenten de grenzen van de spelwereld op je scherm aantreffen. Je kunt je vrienden heel makkelijk toegang verschaffen tot je wereld en tevens kun je met vier spelers tegelijk op één console digitale blokjes plaatsen.

  Samen sta je sterk

  En soms kun je die extra mankracht heel goed gebruiken. Minecraft komt in eerste instantie over als een vredelievende game, maar zodra de zon ondergaat moet je je ogen goed openhouden. De nacht wordt namelijk gedomineerd door de zogenoemde ‘mobs’. Creepers, skeletten gewapend met pijl en boog, zombies, je komt ze allemaal tegen. Om je hier tegen te beschermen kun je jouw huis goed beveiligen, maar als je heldhaftiger bent kun je in de aanval gaan.

  Hiervoor moet je eerst wel wapens in elkaar flansen. Dit kan met het bekende crafting systeem. Door grondstoffen te verzamelen kun je middels een zogenoemde crafting table allerlei voorwerpen doen ontstaan. Stukken hout veranderen in fakkels en scheppen, en stukken wol worden gebruikt voor het construeren van een bed. De gehele catalogus is direct in de game geïmplementeerd, maar wel aangepast aan het gebruik van de controller.

  Versimpeld bouwen

  Als gevolg hiervan zijn alle recepten die je nodig hebt om te kunnen craften reeds gegeven en is het puur een kwestie van de juiste ingrediënten bij elkaar sprokkelen en het juiste recept opzoeken. De lol van het uitvinden hoe je een voorwerp maakt ben je hierdoor kwijt, maar voor mensen die nog niet zo bekend zijn met de serie is het wel een uitkomst. Ook zij kunnen nu zonder problemen de juiste onderdelen voor hun kasteel of villa vergaren.

  Hiermee voelt de game heel erg compleet aan. Toch is het jammer dat sommige componenten nog niet beschikbaar zijn gesteld tegenover zijn consolebroertje op de Xbox 360. Een goed voorbeeld zijn de Skyrim- en Mass Effect-texturepakketten. Met die pakketten beleef je Minecraft geheel in de stijl van de eerdergenoemde games. Ook extra skins voor je karakter zijn nog niet beschikbaar en hierdoor voelt de game net wat ondergewaardeerd aan zijn grote broers.

  Groot succes

  Desalniettemin is Minecraft voor de PlayStation 3 een game die zijn kwaliteit durft te tonen. De game werkt soepel en de zowel de besturing als de menu’s zijn heel goed afgestemd om te worden bestuurd met de Dualshock controller. Hoewel nog niet alle content ook op de PlayStation 3 beschikbaar is, werkt hetgeen dat wel aanwezig is heel goed. Online gamen gaat snel en de aanwezigheid van splitscreen co-op maakt het feest compleet. Minecraft: PlayStation 3 Edition mag zichzelf als waardig lid van de Sony-familie bestempelen.

  8

  De plus- en minpunten

  • Besturing goed afgesteld op controller
  • Multiplayer met splitscreen ondersteuning
  • Craftingsysteem nu voor iedereen toegankelijk
  • Sommige content ontbreekt (nog)

  Minecraft

  Verkijgbaar vanaf 18 november 2011

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.