Microsoft draait inmiddels alweer een aantal jaren mee op de
tablet markt en heeft onlangs haar nieuwste tablet uitgebracht. De Surface
Pro 4 is volgens Microsoft zelf de tablet die je
laptop kan vervangen. Maar is dat ook wel zo? Dat lees je in onze Microsoft Surface Pro 4 i5 Review.
De
nieuwe Surface Pro 4 is dus een tablet met bijzonder goede specificaties, en dat moet ook wel. Zeker wanneer Microsoft zo’n uitspraak doet, mogen we er van uitgaan dat het een zeer goede tablet is.
Een zakelijk uiterlijk
Dat blijkt in ieder geval uit het ontwerp van de tablet. Geen rondingen, geen tierlantijnen, de
Microsoft Surface Pro 4 is een tablet met een zakelijk uiterlijk. Geen poespas. Aan de bovenzijde van de tablet vind je de volumeknop en de standbyknop, en aan weerszijden van het apparaat zitten aansluitingen voor onder andere de oplader en usb-apparaten.
Aan de onderzijde van het apparaat zit een magneet om het speciale toetsenbord op aan te sluiten. Aan de achterzijde van de tablet zit een standaard. Deze standaard is geen fragiel stukje plastic, maar een stevig paneel dat daadwerkelijk een onderdeel is van het apparaat. Het scharnier is vrij te bewegen, waardoor je volledige vrijheid hebt in het kiezen van een stand waarop je de tablet wilt hebben staan.
Typen met magneten
Dit is vooral erg makkelijk wanneer je de tablet als een laptop wilt gebruiken. Sluit simpelweg het toetsenbord aan om te typen en je zet de standaard een klein stukje open.
Ben je klaar met je typwerk en wil je gewoon een beetje browsen op je tablet? Dan haal je gemakkelijk het toetsenbord weer los. Zodra het toetsenbord wordt ontkoppelt gaat het toetsenbord automatisch naar tabletmodus.
De tablet heeft namelijk twee standen, een desktopmodus en een tabletmodus. Overigens ben je vrij om te schakelen tussen de twee modi en ben je niet verplicht om de tabletmodus in gebruik te nemen. Wij ontdekten dat we na verloop van tijd de tabletmodus links lieten liggen, om enkel de desktopmodus te gebruiken. Maar dit is waarschijnlijk een kwestie van smaak.
Gezichtsherkenning
De desktopmodus is zoals je zou verwachten hetzelfde als wanneer je Windows 10 op je desktop of laptop gebruikt. De tabletmodus daarentegen lijkt meer op de mobiele versie van Windows. Er worden verschillende tegels getoond waar je apps op worden tentoongesteld. Het switchen tussen de modi gaat erg eenvoudig en dat toont eens te meer aan dat deze tablet ook is gericht op gebruiksgemak.
Dat gebruiksgemak blijkt ook uit de snelheid waarmee de tablet opstart. Binnen een paar seconden zit je in het aanmeldscherm. Net als bij een reguliere PC dien je wel eerst in te loggen, maar je hebt wel meer opties om in te loggen dan bij een normale PC.
Misschien wel de leukste feature aan de
Microsoft Surface Pro 4 is het inloggen met gezichtsherkenning. Als een echte spion houd je de camera voor je gezicht, en de tablet controleert op dat moment of je het ook echt bent.
Hello Windows, zoals de gezichtsherkenning officieel heet, is erg gemakkelijk in te stellen. Zelfs bij weinig licht kan de tablet je gezicht nog herkennen door het licht dat hij zelf uitstraalt.
Stevig prijskaartje
Dat licht, of eigenlijk de helderheid van het beeldscherm, is erg goed. Je hebt vijf voorgeprogrammeerde standen, en daarnaast kun je de helderheid ook handmatig aanpassen. Dit maakt dat je zelfs bij veel zonlicht nog goed zicht hebt op het scherm van je tablet. Overigens past de tablet de helderheid zelf niet altijd even goed aan. Dit hoef je ook niet te verwachten van een laptop, maar wel van een tablet.
Maar dat is enkel een klein stukje van kritiek voor een anders zo goede tablet. Het apparaat is een lust voor het oog, en daarnaast ook snel in gebruik. Die snelheid komt door de intel i5 processor die de tablet minimaal in zich heeft zitten. Daardoor kun je eigenlijk alles wat je op een reguliere laptop ook zou kunnen, maar we hebben het in dit geval over een tablet.
Die snelle prestaties in de tablet komen natuurlijk met een prijs. De
Surface Pro 4 kost minimaal 999 euro en dat is toch enigszins hoog. Dit instapmodel draait op een M3-processor, en wordt geleverd met een Surface Pen. Het is echter ook zo dat je voor die prijs een reguliere laptop kunt kopen met veel betere specificaties dan die van de Surface Pro 4.
Geen gamingmonster
De vraag die je dan ook moet stellen voor je een Surface tablet aanschaft is: waarvoor ga je het apparaat gebruiken? Wil je zo mobiel mogelijk zijn en zo min mogelijk gewicht in je tas hebben? Dan is deze tablet een prima optie. Wil je echter aan de slag met schitterende games of wil je gebruikmaken van zware bewerkingsprogramma’s? Dan kun je toch echt beter even verder kijken.
Overigens kun je wel daadwerkelijk games spelen op de
Surface Pro 4. Denk hierbij niet aan grafisch indrukwekkende games zoals
The Witcher 3 of
Fallout 4, maar eerder aan eerdere games uit die series. Fallout 3 en The Witcher draaien in principe op de laagste settings. Meer moet je ook niet verwachten van een tablet waarbij gamen niet de eerste prioriteit is.
Ben je dus op zoek naar een laptop waarmee je ook de laatste games kunt spelen, dan is het voor de hand liggend dat je ook gaat kijken naar een gaminglaptop. Als je op zoek bent naar een goede alrounder, dan is de
Surface Pro 4 een erg goede optie.
Surface(gemak) dient de mens
Een andere reden waarom de Surface Pro 4 een goede allrounder is, is de Surface Pen. Deze stylus is voor veel verschillende werkzaamheden te gebruiken. Overigens doe je de Surface Pen tekort door deze een stylus te noemen. De Surface Pen herkent namelijk hoeveel druk je zet op de tablet, hierdoor is het gebruikmaken van PhotoShop op de tablet erg eenvoudig gemaakt.
Wil je bijvoorbeeld een deel van een foto selecteren dan hoef je alleen maar het deel te omlijnen met je pen, door vervolgens iets meer druk te zetten op het scherm herkent de tablet dat als een rechtermuisknop en kun je selecteren wat je met het gedeelte van de afbeelding wilt doen. Nogmaals, alles aan de
Surface Pro 4 ademt gebruiksgemak.
Dat blijkt uit de manier waarop je de oplader aansluit, namelijk door middel van een magneet. Dat blijkt uit de manier waarop je het toetsenbord aan- en loskoppelt. Alles is in werk gesteld om het je zo gemakkelijk mogelijk te maken.
Prijskaartje meer dan waard
En dat mag ook wel als er zo’n prijskaartje aanhangt. Dan wil je ook dat alles op en top werkt. Gelukkig doet de
Surface Pro 4 dat ook. Een goed voorbeeld is het prachtige beeldscherm.
Dat is namelijk een beeldscherm met Microsofts eigen techniek erin geplaatst. Deze Pixelsense techniek moet ervoor zorgen dat je geen last hebt van licht op het beeldscherm en dat is ook zeker het geval. Wanneer je een film of serie aan het kijken bent merk je pas hoe hoog het contrast is en hoe realistisch alle kleuren daardoor worden weergegeven.
Want de
Surface Pro 4 hoeft niet alleen je laptop te vervangen, ook je tv kan de deur uit. We merkten dat we tijdens het gebruik van de tablet enkel nog gebruik maakten van de tablet. De Surface Pro 4 is inderdaad een goede allrounder.
Microsoft Surface Pro 4 i5 Review - Alles mag de deur uit
Nogmaals, je mag nog wel minimaal 120 euro bovenop de prijs van minimaal
1000 euro doen in verband met de typecover die onmisbaar is wanneer je de
Surface Pro 4 in gebruik neemt, we verbazen ons er klein beetje over dat Microsoft deze niet standaard bij de tablet levert. Als je geen fysiek toetsenbord hebt, is het ook geen tablet die je laptop kan vervangen.
Al met al hangt het er dus vanaf wat je met de tablet wilt doen. Wil je de laatste games erop spelen, dan zouden wij nog even verder kijken. Wil je echter een goede allrounder die in principe alles kan behalve je was draaien? Dan is deze Surface Pro 4 een topper die zijn geld meer dan waard is!
Cijfer: 9