Metro 2033 Review

  Stel je voor, het is 2033 en je behoort tot slechts een aantal overlevenden. Met zo’n 10.000 man wonen jullie in de metrogangen diep onder de grond in Moskou . Die ‘schuilkelder’ is alleen niet zo veilig als je had gehoopt. Hoe ga jij overleven?

  Metro 2033 ligt alweer een paar dagen in de winkelschappen. Deze first person shooter van de Oekraïense ontwikkelaar 4A Games is gebaseerd op het gelijknamige boek van Dmitry Glukhovky en neemt je mee naar Moskou in de verre toekomst, wat natuurlijk een welkome afwisseling is qua setting en uitgangspunt. In 2033 leef je onder de grond als gevolg van een nucleaire aanval. Jouw naam is Artyom en dankzij mutanten die steeds meer op de loer liggen krijg je de zware taak je veilige metrotunnel te verlaten en op weg te gaan naar Polis, de grootste stad van het metrostelsel.

  Metro 2033 Screenshot 139675 Metro 2033 Screenshot 139676 Metro 2033 Screenshot 139671

  Fictieve game met realistische kenmerken
  In zeven hoofdstukken zwerf jij je bestaan in Metro 2033, waarna na ongeveer 10 a 12 uur de aftiteling zal verschijnen. Hoewel we hier te maken hebben met een first person shooter, hoef je niet te verwachten dat dit een titel is zoals je het al kent. Het leuke is namelijk dat Metro 2033 wel degelijk over unieke gameplay elementen beschikt. Met één daarvan word je in een vroeg stadium al geconfronteerd: je gasmasker om te overleven. Hiermee wordt direct duidelijk dat Metro 2033 enerzijds een fictieve actiegame is geworden, anderzijds wordt er zoveel mogelijk gestreeft naar realistische kenmerken en dat is goed om te zien.

  Gasmasker in de aanslag
  Hoewel de Oekraïense studio duidelijk benadrukt heeft dat we met Metro 2033 niet te maken hebben met een survival horrorgame, heeft het bedrijf wel geprobeerd spanning en een beklemmende sfeer in het spel te stoppen. En dat is gelukt. Waarbij je je een weg baant door verwoeste omgevingen, zowel in de tunnels, als aan de oppervlakte, zul je altijd op scherp moeten blijven voor mutanten die zomaar voor je neus kunnen verschijnen. Soms gebeurt dit op momenten dat je het niet verwacht en ga dan maar als een malle je geweerschoten lossen.

  Dit is niet het enige probleem waarmee je te kampen krijgt, want zoals gezegd is het spel ook realistisch. Je zult op je tijd moeten letten hoe lang je gasmasker het uithoudt en indien nodig moet wisselen van filters. Niet alleen zijn deze schaars, dit geldt ook voor je wapens. Hoewel de omgevingen veelal donker en grauw van kleur zijn, moet je ook nog eens goed opletten waar munitie voor het oprapen ligt, want ook dat is er in beperkte mate. Sowieso kent de game geen geld maar speciale zeldzame kogels waarmee je meer wapens en dergelijke kunt krijgen.

  Metro 2033 Screenshot 139681 Metro 2033 Screenshot 139680 Metro 2033 Screenshot 139679

  Denken om meerdere aspecten
  Reken maar dat je munitie nodig zult hebben, want de monsters zullen ook echt reageren op wat jij doet. Let met name eens op hoe de wezens in de bibliotheek je aanvallen en op je reageren, te griezelig voor woorden. Ook in je omgeving moet je opletten wat je aan het doen bent, glasscherven zullen op de grond liggen waarbij je niet als een kip zonder kop daar doorheen moet gaan banjeren. De sfeer zit er dus goed in in Metro 2033. Wat hier ook absoluut aan bijdraagt is het goede geluid en dat je zo goed als geen HUD-systeem hebt. Munitie is wel zichtbaar maar eigenlijk zit alles verwerkt in je horloge. Kijk daar hoe lang je gasmasker meegaat. Alles kan leeg, ook je zaklamp en je nightvision. Wees dus op tijd met opladen. Het mag duidelijk zijn, in Metro 2033 heb je meerdere kopzorgen en dat is nou net wat de game zo interessant maakt.

  Russisch is tof
  Wat ook interessant is dat er veel aandacht besteed is aan het verhaal en de dialogen. Het verhaal is spannend en zeker goed te volgen, waarbij je de keuze hebt om diverse talen en ondertitelingen te selecteren. Het meest gaaf is alles te ervaren in het Russisch, met Nederlandse ondertiteling. Het zal je een ander gevoel geven namelijk dan wanneer je gewoon in het Engels gaat spelen. Nadeel is echter wel dat enkel de belangrijkste gesprekken vertaald zijn. Metro 2033 is een lineaire titel maar Artyom komt onderweg ook mensen tegen her en der. Helaas zul je niet altijd meekrijgen wat zij brabbelen omdat een vertaling uitblijft. Het is allemaal niet essentieel voor de game, maar om alles mee te krijgen zou je wel gewoon in het Engels moeten spelen.

  Metro 2033 Screenshot 139684 Metro 2033 Screenshot 139685 Metro 2033 Screenshot 139683

  Tekortkomingen zijn er ook
  Hoewel we vol lof zijn over Metro 2033 kent de game helaas nog wel wat minpuntjes. De A.I. van je tegenstanders is in veel situaties erg cool, toch wil het toch soms ook gebeuren dat je vijanden je horen terwijl je stilstaat. Een ander nadeel is dat het scherpstellen niet altijd lekker werkt, waardoor je je HUD niet goed kunt lezen. Verder is het grafische aspect van het spel ook niet helemaal in orde. Hoewel de meeste omgevingen veel details kennen, wil het toch regelmatig gebeuren dat je zomaar in een muur verdwijnt of blijft vastzitten. Ook lastig is het als monsters zomaar door je heen vliegen of je gewoon even niet ziet waar ze zijn gebleven.

  Maar de allergrootste teleurstelling is toch wel de eindbaas. Waarbij je regelmatig een hartverzakking krijgt door toffe vijanden met een creepy geluid erbij, is de eindbaas toch niet zo heel indrukwekkend. We zullen niet spoilen maar hier hadden we toch wel wat meer verwacht. Tot slot is het zonde dat de game geen multiplayer of co-op functie kent, je zult het echt alleen moeten doen met de singeplayer.

  {mig:iHZme5kzzsNd}

  Misstaat je collectie niet
  Al met al is Metro 2033 een verrassende titel geworden. Velen zullen er misschien niet eens van gehoord hebben, of nu pas. Maar als jij iets anders in je aanbod wilt dan een Call of Duty of Battlefield game, is Metro 2033 zeker een tip. Dit omdat de post-apocaliptische wereld één is om zelf te verkenen en de gameplay elementen erg netjes zijn. Denk aan je gasmasker, denk aan je wapens, munitie en noem het maar op. Wil jij je mannetje staan en de mutanten op afstand houden, zul je er wel wat voor over moeten hebben. En hoewel de game ook haar tekortkomingen kent en dus niet de hoofdprijs zal winnen, zal Metro 2033 absoluut niet misstaan in je gamecollectiekast.

  7.5

  De plus- en minpunten

  Metro 2033

  Verkijgbaar vanaf 19 march 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.