Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Review

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots is een game waar alle PlayStation fans naar uitkeken. Voor de release was het eigenlijk al zeker dat dit een topgame ging worden, maar wat maakt het spel dan zo goed?

  Metal Gear Solid is een serie die alweer twee decennia meeloopt en waarvan de meeste delen op een PlayStation console verschenen. In die lange periode heeft de serie een enorme fanbase opgebouwd door de goede graphics, solide gameplay en intrigerend verhaal. Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots lijkt dit allemaal door te zetten en is dan ook gelijk een must have voor de fans.

  Vragen beantwoorden
  Dit deel zal het laatste deel zijn van Snake's verhaal, en zal alle openstaande vragen uit de vorige delen beantwoorden. En dat zijn er veel, want de Metal Gear games waren altijd goed in het opwekken van vragen.

  Het grote nadeel hiervan is dat we overladen worden door tussenfilmpjes. Uren en uren worden besteed aan gesprekken tussen de vele personages, en voor degenen die nu pas in de serie stappen zullen vele dingen niet bekend voorkomen. Toch heeft Konami geleerd van de afgelopen delen en zijn de filmpjes vele malen actiever en interessanter gemaakt. Dit is vooral te danken aan acteur David Hayter, die een wel hele goede prestatie levert met zijn rol als Snake. Helaas zijn niet alle personages zo goed neergezet, maar toch steekt de vertelling van het verhaal ver uit boven de meeste andere games.

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 56079 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 56077 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 56074

  Gestroomlijnde besturing
  Hoewel de filmpjes veel tijd innemen, zul je natuurlijk nog langer daadwerkelijk het spel spelen. En dan valt meteen één van de grootste verbeteringen ten opzichte van de vorige delen op: de controls. Waar deze in de afgelopen paar delen wat onhandig aanvoelden, is het op de PlayStation 3 een gestroomlijnde ervaring. Nu kun je stukken makkelijker naar een vijandelijke soldaat sluipen en deze stilletjes een mes in zijn rug steken. Ook de gevechten in kleine ruimtes zijn veel beter te doen, en het schieten werkt stukken beter en voelt erg goed aan. Dat laatste is een grotere prestatie dan je zou denken, want Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots biedt een enorm arsenaal aan wapens. Zoveel zelfs dat je ze hoogstwaarschijnlijk niet eens allemaal zult gebruiken. En toch voelen deze pistolen en geweren stuk voor stuk anders aan. Ook kun je nu zowel in third- als first-person view schieten. In de meeste gevallen gebruik je gewoon de over-the-shoulder camera, maar soms is het uitermate handig om even over te schakelen naar een beeld vanuit de eerste persoon.

  Snake heeft in dit avontuur wederom vele technische snufjes bij zich. Een bekende daarvan is de OctoCamo, iets wat degenen die de game al een tijdje hebben gevolgd ongetwijfeld gezien hebben. Hiermee kan Snake de kleuren en patronen van zijn omgeving overnemen, zodat hij lekker door de levels heen kan sneaken. Ook handig is de Metal Gear Mk. II, een robot die je kunt gebruiken om de omgeving te verkennen.

  {video:http://www.gametrailers.com/download/33853/t_mgs4_2008_jp.flv}

  Kies je eigen manier van spelen
  De levels zijn deze keer bijna altijd open. Zo kun je uit heel veel manieren kiezen om een level uit te spelen. Je kunt natuurlijk lekker het gevecht opzoeken en de vijand neerknallen, maar leuker is om te proberen ongezien langs de obstakels te sluipen. Ook heb je de mogelijkheid om je bij anderen aan te sluiten. Deze keuze komt in het eerste level al naar voren wanneer lokale rebellen vechten tegen huurlingen. Zodra jij enkele soldaten neerknalt wanneer de rebellen kijken, zullen ze je maar al te graag aan hun groep toevoegen. Hierdoor zul je hulp krijgen bij de vele shoot-outs en dat maakt het spel een stuk makkelijker.

  Het knappe hiervan is dat hoe je de game ook speelt, het altijd goed werkt. In de meeste games die je de keuze geven tussen schieten en sneaken, is één van die twee opties altijd wat minder goed uitgewerkt. Dat is niet het geval in Metal Gear Solid 4, in deze titel sluiten de twee gameplay soorten naadloos aan en het spel laat je voor het grootste deel vrij in de keuze hoe je speelt.

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 52026 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 48415 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 48416

  Het probleem met Metal Gear Solid 4 is echter dat deze open omgevingen vooral de eerste uren voorkomen. Wanneer je ongeveer de helft van het spel hebt gespeeld, zal het verhaal een steeds grotere rol innemen, een verhaal dat verteld wordt door middel van filmpjes. Omdat daadwerkelijk alle openstaande vragen beantwoord worden, is de bedenker van de serie, Hideo Kojima, gedwongen geweest alles uit te leggen, en daardoor raakt de snelheid wat uit het spel. Hoe verder je in het spel komt, hoe minder je speelt.

  Graphics worden naar een hoger niveau getild
  Grafisch gezien staat Guns of the Patriots als een huis. Of je nu kijkt naar de texturen op de muren, de animaties van de soldaten, de rookeffecten of de lichtinval: alles ziet er perfect uit. Velen voorspelden al dat dit de game zou worden die de graphics op de PlayStation 3 naar een hoger niveau zou brengen, en dat is prima gelukt.

  Metal Gear Online
  De singleplayer van Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots zal je al velen uren vasthouden, en daarnaast komt het spel ook nog eens met een online versie: Metal Gear Online. Er zijn de standaard deathmatch modi, maar ook een variant waarin je als Snake zult moeten rondsluipen, bijgestaan door een andere speler die de Metal Gear Mk. II bestuurt. Het gaat hier niet om de standaard online shooter, en in het begin zul je even moeten wennen aan het tempo en de manier van spelen, maar daarna is het genieten.

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 56065 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 56062 Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots Screenshot 56073

  Conclusie
  Al met al is Snake's laatste avontuur een waardige afsluiter van de franchise. Het verhaal, de gameplay, de levels en de graphics behoren allemaal tot de top en maken deze game een pareltje. Het enige wat sommigen misschien zal storen zijn de vele tussenfilmpjes, die soms wel heel lang worden, maar het zeker waard zijn om te bekijken.

  9.8

  De plus- en minpunten

  Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots

  Verkijgbaar vanaf 12 june 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.