Men of War: Assault Squad 2 Review

  Een van de meest toegepaste settings in games is de Tweede Wereldoorlog. En een veelgebruikt genre is real-time strategy. Door de jaren heen hebben onwijs veel games laten zien dat deze twee goed samen gaan, maar zal dat bij Men of War: Assault Squad 2 ook op gaan?

  Hoewel de naam Men of War misschien niet bij iedereen een belletje doet rinkelen, is het alles behalve een kleine serie. De franchise van de twee ontwikkelaars Digitalmindsoft en Best Way gaat vele titels terug met als meest recente Men of War en diens uitbreidingen.

  Met Men of War: Assault Squad 2 gaat het verhaaltje verder. We krijgen wederom als commander de controle over verschillende troepen die we veilig door allerlei scenario’s heen moeten leiden. En dat alles natuurlijk in de bekende Tweede Wereldoorlog setting. Het is een veelgebruikte combinatie die vaak zijn vruchten afwierp. Nu nog kijken of dat bij Men of War: Assault Squad 2 ook het geval is.

  Men of War

  De strategie van Men of War: Assault Squad 2

  Men of War: Assault Squad 2 lijkt op het eerste gezicht op je gemiddelde RTS-game. Je kijkt van bovenaf neer op een strijdtoneel en je kunt orders uitdelen aan de verschillende troepen die je toegewezen krijgt. Het doel is om met deze troepen een aantal missies te volbrengen, wat in de meeste gevallen simpelweg het vermoorden van een hoop vijanden is.

  Hiermee wordt afstand gedaan van het bouwen van een basis en het verzamelen van grondstoffen. Je krijgt een bepaalde hoeveelheid troepen en daar zul je het maar mee moeten doen. Tenminste, totdat je een opdracht volbrengt.

  Er is namelijk maar één manier om aan nieuwe soldaten en voertuigen te komen in Assault Squad 2 en dat is door de zogenaamde command points. Deze punten krijg je door missies te doen en de punten kun je omruilen voor bijvoorbeeld extra eenheden en munitie.

  Zuinig zijn

  Doordat je nu niet aan de lopende band troepen kunt maken, zal je een stuk voorzichtiger moeten spelen. Men of War: Assault Squad 2 profileert zich niet als een RTS waarin je met een leger tanks zomaar de vijand kunt bestormen. Nee, er gaat juist veel meer strategie achter schuil, want je zal snel genoeg merken dat tanks sterven als vliegen.

  Aangezien je altijd in de minderheid bent, moet je nu goed nadenken over andere manieren om toch het gevecht te kunnen winnen. Positie is hierin sleutel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld flankeren of laat je troepen dekking zoeken in loopgraven. En dat alles terwijl jouw tanks van een afstand dekking bieden met een spervuur van kanonnen.

  Dit systeem werkt geweldig en Men of War: Assault Squad 2 wordt hierdoor onwijs realistisch als jouw orders goed uitpakken. Het is heel belonend om te zien dat jouw eenheden een drie keer zo groot leger met de grond gelijk maken, alleen maar door een slimme strategie.

  Men of War

  Te veel om uit te kiezen

  In theorie tenminste. Hoewel er zich tijdens onze speelsessie zeker situaties voordeden waarin onze orders goed uitpakten, moet gezegd worden dat dit systeem lang niet altijd werkt. Simpelweg omdat er te veel troepen zijn met allerlei verschillende eigenschappen en vanwege technische mankementen.

  Dat met die te grote hoeveelheid troepen werkt als volgt. Je hebt verschillende soldaten die allemaal hun eigen kwaliteiten hebben. Denk bijvoorbeeld aan medic, sniper en anti-tank. Hier is op zich niets mis mee, maar als je net die ene gast met een raketwerper moet zoeken in een groep van dertig soldaten weet je dat je lang bezig bent.

  Het andere probleem is meer technisch van aard. In té veel situaties worden orders gewoon niet goed genoeg opgevolgd. Soldaten die midden op de weg stil blijven staan om te schieten, tanks die niet snappen dat ze met een boogje om iets heen moeten rijden en troepen die aan de verkeerde kant van een muurtje gaan staan omdat je er een millimeter naast klikt.

  Wanneer je midden in een groot gevecht zit is dit uiterst vervelend. Je hebt een plan voor ogen, maar dat werkt alleen als alles jouw orders tot in de precisie worden opgevolgd. Natuurlijk kan het zo zijn dat je tijdens een hele missie hier niets van merkt, maar het viel ons op dat het te vaak voorkomt.

  Ook zijn leuke kanten

  We klinken nu wel heel negatief, maar Men of War: Assault Squad 2 heeft ook zeker wat positieve punten. Het realisme waar we het eerder over hadden blijft aanwezig. Daarnaast zijn er ruim veertig singleplayer missies waarin je kunt vechten voor vrijwel alle grote kanten tijdens de Tweede Wereldoorlog. Denk aan Japan, Duitsland, Amerika, Engeland en Rusland.

  Dan is er ook nog een multiplayer modus voor de mensen die wat meer uitdaging zoeken. Hierin kun je aan de slag met simpele domination gevechten, waarin je punten moet veroveren en behouden. En is er ook een soort co-op modus waarin je samen met andere spelers tegen de A.I. kunt vechten.

  De singleplayer heb je na één keer wel gezien, maar de echte fans zullen in de multiplayer gemakkelijk honderden uren kwijt kunnen. Net zoals bij de vorige delen het geval was.

  Men of War

  Men of War: Assault Squad 2: voor specifiek publiek

  Men of War: Assault Squad 2 is zeker een RTS game die het realisme naar een hoger niveau tilt. Tenminste, als de game een beetje wilt meewerken. Er is verschrikkelijk veel ruimte en nood voor tactische denken, maar vanwege technische problemen lukt dit lang niet altijd.

  Mocht je nou toch heel erg van realistische RTS-titels houden, dan zou je kunnen overwegen om Assault Squad 2 in huis te halen. De game zit namelijk wel boordevol content en heeft een uitgebreide multiplayer. Je moet je alleen wel over de technische beperkingen heen kunnen zetten.

  6

  De plus- en minpunten

  • Realistisch
  • Veel content
  • Leuke multiplayer
  • Technische mankementen
  • Verliest snel het overzicht

  Men of War: Assault Squad 2

  Verkijgbaar vanaf 20 february 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.