Mario Party Star Rush is de vijftiende titel in de de Mario Party franchise (als we de spin-offs meerekenen) en de tweede Mario Party game op de 3DS. De games zijn allemaal vrij simpel van opzet: vier personages spelen een bordspel in Mario-stijl. De bedoeling is om zoveel mogelijk muntjes te verzamelen door bijvoorbeeld minigames te winnen. Met deze muntjes kun je vervolgens sterren aanschaffen en de speler met de meeste sterren aan het eind van het potje wint.

De laatste jaren lieten enkele titels nogal te wensen over. Door vreemde aanpassingen aan de manier waarop je het spel speelde, zoals die voertuigen, of saaie minigames, was de lol die we beleefd hebben in klassiekers als Mario Party 4 en 5 ver te zoeken.

Een nieuwe koers

Nintendo is zich hier maar al te goed van bewust en heeft de voertuigen overboord gegooid. Omdat Mario Party van origine een spel is dat je speelt met vrienden kan het flink traag aanvoelen als je onderweg een potje Mario Party wilt doen, maar meer bezig bent met het wachten op drie trage, computergestuurde tegenstanders. De oplossing die Nintendo hiervoor heeft bedacht is effectief en, hoewel het in eerste instantie wennen is, voegt die flink wat speelplezier aan de hele ervaring toe.

In Mario Party Star Rush gooit iedereen namelijk tegelijkertijd een dobbelsteen. Vervolgens verplaatst iedereen in dezelfde beurt het karakter en wanneer iedereen een route gekozen heeft zullen deze karakters deze route gaan bewandelen. Dit betekent dat je dus niet kunt anticiperen op wat je tegenstanders zullen gaan doen.

Mario Party Star Rush Review

Met zijn allen tegelijk

Want zeg nou eerlijk, de grootste lol beleef je in Mario Party wanneer je je vrienden (of vijanden, net hoe je het wilt zien) een hak zet door nét die felbegeerde ster voor hun neus weg te kapen, hun muntjes te stelen of ze eens flink te dwarsbomen met één van de vele items. Door de nieuwe manier van spelen is dat nu nog makkelijker en doordat je allemaal tegelijk aan de beurt bent, weet je nooit wat je tegenstanders precies van plan zijn.

Dit alles zorgt uiteindelijk voor snelle en dynamische, maar vooral ook spannende potjes. Zeker in Toad-toernooi komt het meer dan eens voor dat een tegenstander een van je gerekruteerde personages van je steelt, waardoor minigames en eindbazen minder makkelijk te verslaan zijn.

Helaas kan dit ook erg frustrerend werken als je voor de zoveelste keer die muntjes of personages voor je neus weggekaapt ziet worden, maar dat is natuurlijk ook wel weer een belangrijk onderdeel van Mario Party.

Mario Party Star Rush review

Voor elk moment een potje

In Mario Party Star Rush zijn zeven verschillende game modes te spelen, waarvan er zes vrij te spelen zijn door je Party Level te verhogen met het spelen van de game. de modi steken elk net iets anders in elkaar, wat de afwisseling ten goede komt. Als je bijvoorbeeld te weinig tijd hebt voor een complete speelsessie van meer dan een half uur, kun je de tijd slijten met de snellere modi Muntenrace of Melodiegenie.

De standaard modus in Mario Party Star Rush is het Toad-toernooi. Vooral het rekruteren en verzamelen van maximaal vier verschillende karakters uit het Mushroom Kingdom zorgt ervoor dat je potje na potje kunt blijven spelen. Daarnaast is er een leuke afwisseling qua speelborden, die steeds groter en ingewikkelder worden navenant je ze vrijspeelt.

Elk karakter dat je rekruteert in Toad-toernooi heeft zijn eigen variant op de bekende dobbelsteen met zes kanten, Zo heeft Peach bijvoorbeeld een dobbelsteen die meer kans heeft om 4 te gooien, maar minder kans om hoger te gooien. Bovendien heeft elk karakter een eigen kracht die er bijvoorbeeld voor zorgt dat je wanneer je een bloem passeert vijf muntjes krijgt. Dit zorgt ervoor dat verschillende karakters dus ook verschillende voordelen hebben.

De modus Ballonnenjacht is optimaal als je wat meer tijd hebt om te besteden aan je een potje Mario Party, omdat de tijd die je besteedt aan deze modus flink kan oplopen. Het aantal minigames dat je speelt ligt ook een stuk hoger in dan bij het Toad-toernooi. In Ballonnenjacht gebruik je muntjes om sterren te kopen, die per één, twee of drie stuks verschijnen. Je weet bovendien nooit waar de ballonnen verschijnen die de sterren bevatten, wat er voor kan zorgen dat je precies op de verkeerde plek staat en nooit op tijd bij de ster kan zijn.

Mario Party Star Rush Review

Minigames, minigames, minigames

Minigames vormen een groot onderdeel van de hele spelervaring bij elke Mario Party game. Het is dus ook essentieel dat deze goed in elkaar zitten en afwisselend zijn. Gelukkig is dat in Mario Party Star Rush het geval. Niet alleen is er een groot aantal verschillende minigames te spelen, de games spelen ook lekker weg en er is een mooie balans tussen kortere en langere minigames en minigames die voornamelijk om geluk draaien en minigames die je alleen weet door je skills.

Omdat je in elke modus verschillende minigames kunt spelen, is het de moeite waard om de verschillende modi afwisselend te spelen. De wat meer op snelheid geörienteerde Muntenrace heeft bijvoorbeeld vlotte minigames, terwijl we in Ballonnenjacht aan de slag kunnen met minigames waar we wat meer tijd aan kwijt zijn.

De Boss Fights in de verschillende game modes zijn ook aangepakt als minigames en deze vormen toch wel de kers op de taart. Elke eindbaas moet op een andere manier verslagen worden en dit gaat geheel op toepasselijke wijze. Zo versla je King Bob-Omb door hem te bestoken met bommen en King Boo haal je neer met fotocamera's.

Aangezien je deze boss fights in het Toad-toernooi samen doet met je gerekruteerde personages wil je er zoveel mogelijk hebben, omdat het team dat de meeste schade doet, uiteindelijk wint. Het is dus niet genoeg om je alleen maar op die sterren te focussen, want dan zou je wel eens moeite kunnen hebben om genoeg schade aan te richten.

Mario Party Star Rush review

Een frisse wind

De afwisseling in de verschillende game modes zorgt ervoor dat Mario Party Star Rush eigenlijk op elk moment gespeeld kan worden en niet snel zal vervelen. Dat je ook nog eens met zijn allen tegelijkertijd aan de beurt bent, zorgt er uiteindelijk voor dat je een spel in handen hebt dat heerlijk wegspeelt. De minigames in Mario Party Star Rush zijn daarnaast vermakelijk en afwisselend, met maar enkele écht saaie games ertussen.

Al met al is de nieuwe Mario Party voor 3DS een waardige toevoeging aan de reeks en de frisse wind die de serie nieuw leven zou kunnen inblazen. De game is vermakelijk en hoewel het absoluut niet de beste Mario Party game is, laat Nintendo met Mario Party Star Rush zien te kunnen luisteren naar fans en de serie ook succesvol voor handhelds te kunnen ontwikkelen.