Blue Yeti Blackout Review - Simpel en professioneel

Review
zondag, 02 juli 2017 om 12:04
xgn google image
Ben je een YouTuber of spreek je graag cartoons in, maar ben je het helemaal zat om de microfoon van je telefoon te gebruiken? Dan is het tijd om de Blue Yeti BLACKOUT USB-microfoon in huis te halen! In deze Blue Yeti Blackout review vertellen we waarom!
De Yeti BLACKOUT USB-microfoon is gemaakt door het Amerikaanse bedrijf Blue Microphones. Het bedrijf legt zijn focus op het maken van microfoons, zoals de naam ook al aangeeft. Die naam kan het bedrijf met trots blijven dragen, lees snel verder waarom.

Mooi en goed ingepakt

We beginnen bij het begin, de verpakking. Een product koop je voornamelijk vanwege het product zelf, maar een mooie verpakking kan daar vaak ook bij helpen. Bij de Yeti microfoon is dat niet anders, het is namelijk leuk ingepakt in een kleurrijke verpakking waarop cartoons zijn afgebeeld. Deze cartoons zijn allemaal Yeti's. Al die Yeti's zijn er ter opleuking van onder andere de doos zelf, maar ook de handleiding.
Blue Yeti Blackout review

Veel functies, veel plezier

Er zijn veel manieren om geluid op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met een geluidshengel, dasspeld microfoon of de ingebouwde microfoon in je camera. Ze zijn allemaal gemaakt voor verschillende soorten geluid. De Yeti BLACKOUT USB-Microfoon heeft zelfs meerdere functies om meerdere soorten geluid op te kunnen nemen.
Zo heb je de stereo-functie, waarmee je geluid opneemt van vooral links en rechts (of voor en achter) en daarbij pik je ook een beetje geluid op van voor en achter (of links en rechts; afhankelijk hoe de microfoon staat). Deze manier van opnemen geeft je een mooi geluidsspoor om te beluisteren om je koptelefoon of andere apparaten die stereo ondersteunen. De stereo functie kan je volgens de handleiding het beste gebruiken bij solo zang, koor zang en bij het opnemen van instrumenten.
Dan is er nog de Cardioid functie. Deze functie neemt alleen geluid op van één richting. Perfect dus om een podcast, voice over, zang of instrumenten mee op te nemen. Als je houdt van Twitch streamen of YouTuben, dan is deze functie ideaal om alles met geluid op te nemen!
Bij Omnidirectional neem je het geluid op van alle richtingen. Wil je dus de vogels in het bos opnemen, of de reizigers op Utrecht Centraal Station? Dan kan je het beste deze functie aanzetten. Verder is het ook handig om deze functie aan te zetten als je deze gebruikt voor conferenties waarbij telefoongesprekken of Skype gesprekken worden gehouden, maar ook als je bijvoorbeeld een orkest wil opnemen.
Verder is er de Bidirectional functie, wat ongetwijfeld aanstaat bij commentatoren duo's van bekende sportprogramma's. Het neemt namelijk alleen geluid op van voor en achter. Deze functie is dus erg handig bij het opnemen van interviews, instrumenten, zangduo's of dus commentatoren.
Er zit dus een goed aantal opnamefuncties op de microfoon. Dit zorgt ervoor dat je voor bijna elke situatie wel de benodigde instellingen hebt om een mooie opname te maken. De microfoon is een USB-microfoon en haalt dus de stroom uit het apparaat waar je hem op aansluit, bijvoorbeeld een laptop. Dit maakt de microfoon erg mobiel.
Blue Yeti Blackout review

Professioneel design

Bij een interview wil je goed overkomen en gebruik je dus niet een tien jaar oude verkleurde microfoon die nog net blijft staan. De Yeti microfoon is een microfoon met een professionele uitstraling. Hij is grotendeels mat zwart en bestaat uit enkele knoppen en inputs. Verder zorgt een grote zware voet ervoor dat de microfoon stevig op de ondergrond kan staan. Het leuke is dat je de microfoon ook van de voet af kan halen en hem ergens anders op kan bevestigen.
De knoppen zien er allemaal simpel en goed uit, helaas laten ze toch wel punten liggen. De volumeknop voelt in vergelijking met de andere knoppen erg goedkoop en kwetsbaar aan. Dit is jammer, want het is een draaiknop die je veel nodig zult hebben bij het afstellen van de hoeveelheid geluid die je wil opvangen. De knop waar je de opname instelling kan veranderen is daarentegen heel moeilijk te draaien. Dit is waarschijnlijk gedaan om te voorkomen dat de opnamestand niet per ongeluk verandert bij het verplaatsen of draaien van de microfoon.
Blue Yeti Blackout review

Nog meer in huis

Een mooie functie aan de microfoon is dat je tijdens het opnemen live kan luisteren met een koptelefoon naar wat de microfoon opvangt. Je koptelefoon sluit je heel simpel aan op de jackpoort aan de onderzijde van de microfoon, waar ook de USB-ingang en een draaibevestiging te vinden zijn.
De microfoon sluit je aan op je apparaat naar keuze met de bijgeleverde USB-kabel, bijvoorbeeld op een pc of laptop. Bij het aansluiten installeert je pc automatisch de drivers en kan je vrijwel gelijk aan de slag met de nieuwe aanwinst. Ben je een groentje in het aansluiten van dit soort apparatuur, of weet je totaal niet welke opties je aan moet zetten? Dan zit er altijd nog een handige handleiding bij. Deze is in het Engels en Frans. In de handleiding is alles uitgelegd met behulp van tekst en de eerder genoemde cartoons. Deze cartoons zijn allemaal Yeti's, wat het een stuk leuker maakt om de handleiding te raadplegen.
Blue Yeti Blackout review

Wel wat nadelen

De microfoon hebben we op alle vier de opnamevlakken getest. De opnames klonken erg zuiver en van hoge kwaliteit. Iets wat wel een puntje van kritiek is daarbij, is dat de microfoon onder alle omstandigheden te veel geluid kon oppikken. Zo konden we de ventilatoren horen van de laptop waar de microfoon op aangesloten was, terwijl we de microfoon zodanig hadden afgesteld dat dit niet zou moeten gebeuren.
Naast de gevoeligheid en de eerder genoemde knoppen problemen is ook het instructieboekje niet helemaal in orde. Zo ontbreekt er de installatie informatie voor Windows 10. Op zich niet een heel groot probleem, omdat je ook de Windows 8 stappen kan gebruiken, maar menig mens zal er tegen aanlopen dat niet alles hetzelfde is als wat de instructies aangeven. Al om al is het zeker een goede aankoop, zolang je rekening houdt dat er niet te veel achtergrond geluid aanwezig is.
Blue Yeti Blackout review

Kwaliteit gegarandeerd

De microfoon is dus een verstandige aanschaf als je ongeveer 160 euro over hebt voor deze kwalitatief goede en stevige microfoon. De microfoon is erg handig in gebruik en kan goed tegen een stootje. Het is de ideale gadget als je Twitcher of YouTuber bent, of gewoon om andere redenen mooi geluid wil opnemen.
Cijfer: 8

Populair Nieuws