Logitech G29 Driving Force review - Dat is pas echt racen

Review
zaterdag, 15 augustus 2015 om 14:15
xgn google image
Logitech G29 Driving Force neemt je mee naar de wondere wereld van racegames. En nee, niet met een doodgewone controller, maar met een fantastisch mooi stuur, een vernieuwde versnellingspook en stijlvolle pedalen. Lees hier meer over de Logitech G29 Driving Force in onze review.
DriveClub, F1 2015, Project Cars en nog veel meer racegames waarbij dit stuur allemaal goed van pas komt. Om een racegame die gebaseerd is op simulatie zo ultiem mogelijk te spelen heb je gewoon een stuur nodig. Zeker ook omdat een nieuws over een nieuwe Gran Turismo voor de PlayStation liefhebbers toch ook niet heel lang meer op zich kan laten wachten. Racen met een stuur is beter, Logitech geeft je die kans .
Geteste PS4-games met de Logitech G29 Driving Force:
- F1 2015
- Project Cars
- DriveClub

Logitech G29 zeer prijzig

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen en het hebben over het prijskaartje. Met 400 euro is de Logitech G29 Driving Force alles behalve goedkoop. Zeker als je in het bezit bent van een voorgaand model is het zeer de vraag of het wel de moeite waard is om het stuur en pedalen aan te schaffen. Ja, alleen stuur en pedalen, gezien de versnellingspook daar nog niet eens bij inbegrepen is.
Voor sommigen zal het de moeite waard zijn, waar anderen afgeschrokken worden van de prijs en verder gaan zoeken. Logitech heeft echter een goede en betrouwbare reputatie in de gamewereld en de stuurtjes staan eigenlijk garant voor kwaliteit. Het is ook niet zo dat er niets vernieuwends gebeurd is sinds het vorige model. Logitech heeft gelukkig niet stilgezeten, maar is het genoeg om mensen over die grens van 400 euro te krijgen?
Logitech G29 1

Design wederom verbluffend

Design is een element dat de waarde van een product kan doen stijgen. Bij de Logitech G29 Driving Force is daar in ieder geval geen gebrek aan. Net zoals de voorganger G27 en G25 lijkt het stuur wederom op die van een Ford Mustang en is niet erg afwijkend van andere stuurtjes van Logitech. Nieuw zijn enkele lampjes en een soort toerenteller van verlichting die rood oplicht als je moet schakelen.
Verder is het stuur mooi afgewerkt met leer en de pedalen van staal. Het feit dat er niet veel veranderd is, eigenlijk ook geen ramp. De stuurtjes waren al heel mooi qua design, en de G29 is daarop verder gegaan. Zeker pluspunten op het gebied van design dus, maar nog niet genoeg om die vraagprijs van 400 euro te verantwoorden. We kijken verder.
Logitech G29 2

Besturing van de Logitech G29 fenomenaal

Wat waarschijnlijk nog veel belangrijker is, is hoe alles aanvoelt en hoe het werkt. Let hierbij wel op dat zo goed als alle instellingen veranderd kunnen worden. Van deadzone naar sensitivity, letterlijk alles is in te stellen. Zo waren de remmen bij F1 2015 wat stroef en ging het sturen bij Project Cars heel zwaar. Dit is allemaal opgelost door middel van instellingen veranderen. Maar we kijken naar het algemene beeld.
We beginnen met de pedalen. Deze werken gewoonweg heel erg goed. Het gaspedaal is lang, smal, zit iets verder naar rechts en voelt lekker luchtig, net zoals in een echte auto. De rem is daarentegen weer wat zwaarder. Je moet deze flink instampen om tot stilstand te komen. Niet slecht, maar juist heel realistisch aangezien het ook niet gemakkelijk is om een auto op hoge snelheden stil te zetten.
Het stuur voelt fantastisch. De Logitech G29 Drving Force reageert lekker direct en heeft veel extra opties die bijdragen aan een hele fijne race-ervaring. Zo zitten de knopjes op geniale plaatsen die goed bereikbaar zijn met je duimen. Daarnaast voel je veel tegenkracht als je crasht. De macht over het stuur raak je helemaal kwijt en dat zul je weten ook. Racen is niet voor slapjanussen en de Logitech G29 Driving Force geeft dit signaal goed door.
Logitech G29 3

Schakelen; pook of flippers?

Bij DriveClub, Project Cars en F1 2015 is er nauwelijks gebruik gemaakt van de versnellingspook. Je hebt simpelweg geen tijd of een hand vrij om te schakelen daarmee. De flippers aan het stuur bieden hierbij uitkomst. Snel en zonder al teveel moeite schakel je zo door alle versnellingen heen. De flippers werken perfect en er is niets mis mee. Dus waarom zou je dan een versnellingspook nodig hebben?
Daar zijn een aantal redenen voor. Allereerst zijn er toch altijd die mensen die liever schakelen met een pook. Ten tweede is het een absolute ramp om de auto na een crash in zijn achteruit te krijgen. Met flipper moet je namelijk langs alle versnellingen om terug uit te komen bij een lagere versnelling. En ga maar eens midden in een race van de zesde versnelling helemaal terug.
Tenslotte hebben wij alleen echte racegames getest. Bij racegames zijn flippers nou eenmaal handiger, maar er zijn ook andere games waar de Logitech G29 Driving Force bij gebruikt kan worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van Truck Simulator. Het is onrealistisch en onhandig om in deze game met flippers te schakelen. Door steden heen rijden met flippers is gewoon geen succes. Heb je de versnellingspook dus per se nodig? Dat ligt er dus aan waar je prioriteiten liggen.
Logitech G29 4

Opzetten Logitech G29 kan voor problemen zorgen

Nou heb je voor 400 euro de Logitech G29 Driving Force in huis gehaald en je haalt hem uit de doos. En nu? Ten eerste moet je een plek zien te vinden waar het stuur vastgemaakt kan worden, dusdanig dat het beeldscherm er recht voorstaat, de pedalen er recht onder kunnen en er eventueel ook nog ruimte is voor een versnellingspook. En dat moet dan ook nog eens bij voorkeur in een comfortabele houding en niet terwijl het hele huis op z'n kop staat.
Tot overmaat van ramp kom je ook nog eens met een hoop kabels te zitten. Er zitten uiteindelijk maarliefst vier kabels aan je stuur; de stroomkabel, de kabel naar de controller, pedalen en de versnellingspook. Als het ergens vast staat is het geen probleem, maar iedere keer loskoppelen wordt je niet vrolijk van. Dan denken wij: had die niet voor een gedeelte draadloos kunnen zijn?
Wellicht is de technologie nog niet zover. Het is natuurlijk wel noodzaak dat alle signalen zo snel mogelijk doorgegeven worden. Er zijn zeker ook aparte stoelen voor waarop alles gemonteerd en weggewerkt kan worden, maar waar gaat die dan staan? En ben je wel bereid om nog meer geld op tafel te leggen? Deze problemen zijn te overzien, maar je kan jezelf er ook best aan gaan ergeren.
Logitech G29 5

Conclusie: kopen of niet?

De algemene indruk die de Logitech G29 Driving Force meegeeft is heel erg goed. Degelijke kwaliteit, mooi design, goed reagerend stuur, realistische pedalen en wellicht overbodige, maar toch goed werkende versnellingspook. Je kan heel veel plezier beleven aan de Logitech G29 Driving Force want hij is simpelweg heel erg goed. Er zijn wel wat drempels die je moet overkomen om het stuur ook daadwerkelijk aan te gaan schaffen.
Allereerst moet je er ruimte voor hebben en ten tweede moet je er geld voor hebben. 400 euro is behoorlijk veel geld met stevige concurrentie om de hoek en zeker ook als je een van de voorgaande modellen al in huis hebt staan. Mensen die van racen houden en een stuur willen gaan kopen hebben er echter zeker weer een goede optie bij. Van dit stuur kun je jarenlang plezier hebben.
Cijfer: 8

Populair Nieuws