Waarom je per se een stuur moet gebruiken bij racegames

Article
zaterdag, 15 augustus 2015 om 14:00
xgn google image
Tegenwoordig zitten games echt ver tegen de realiteit aan. Ook racegames zijn daarin ver vooruit gegaan. Alles is net echt, behalve die onhandige controller die je wanhopig als stuur probeert te gebruiken. Waarom dan geen stuurtje gebruiken?
Iedereen kent de situatie wel. Je zit lekker te gamen en ineens komt er een familielid van de oudere generatie naast je zitten. "Dat is leuk, mag ik dat ook eens proberen''. Je geeft de controller over en ze staan je aan te kijken van wat moet ik er nu mee doen. Voor deze mensen zou het veel makkelijker zijn om een stuur te gebruiken. Racen doe je met een stuur. Zowel in het echt als in games.

Gevoel veel beter

Forza, Gran Turismo, WRC, Project Cars, DriveClub, Need for Speed, F1 2015 en nog veel meer racegames zijn gebaseerd op simulatie. Sommige gamers zullen twijfelen of ze wel een stuurtje nodig hebben. Inmiddels zijn veel gamers ook al meer dan gewend aan de DualShock of Xbox-controller. Wij weten echter uit ervaring dat eerder genoemde games veel leuker gaan worden als je een stuurtje gebruikt.
De beleving, het realisme, de moeilijkheidsgraad en nog veel meer dingen die allemaal beter worden wanneer je gebruik maakt van een stuur. Het racen wordt simpelweg veel leuker en veel spannender. Je kan met een controller immers veel moeilijker gevoel leggen in het sturen. Het is naar links of naar rechts en niet anders. Bij een stuur kun je makkelijker richting geven aan een auto.
76814

Aanleren vergt wat tijd en moeite

Waar veel mensen tegenop zien is het aanleren. Een stuurtje voelt heel anders aan dan een controller en je zal dus een niveau lager moeten beginnen om het daadwerkelijk onder de knie te kunnen krijgen. Het is een proces dat moeite en tijd kost, maar zeker wel de moeite waard is. Oefening baart kunst. Het blijft uiteraard gamen.
Ook al kun je gewoon autorijden, de ervaring met stuur is toch net even iets anders. Wellicht zul je de besturing al wel kennen, maar als je een stuurtje gebruikt wil dat nog niet zeggen dat je ook zelf moet schakelen of zelfs de pedalen moet bedienen. Deze zijn vaak los te koppelen. Eens moet echter de eerste keer zijn en je zal het gewoon aan moeten leren. Maar nogmaals: het is zeker de moeite waard!

Nooit meer teruggaan naar een controller

Als je alles onder de knie hebt, is er geen weg meer terug. Je zal geen racegame meer spelen zonder. Je zal experimenteren met verschillende merken sturen en degene kiezen die het beste bij je past. Je zal het stuurtje proberen te gaan gebruiken bij verschillende soorten racegames, mits deze daarvoor ondersteund worden. Je zal een keer pedalen en schakelpook willen gebruiken en alles steeds verder willen uitbreiden.
Sommige mensen hebben een hele thuisbioscoop voor racegames, ingericht met een speciale stoel waarop de stuurtjes gemonteerd kunnen worden. De schakelpook naast je en de pedalen onder je voeten. Zover hoef je natuurlijk niet te gaan; het is maar om aan te geven dat het niet bij een stuur alleen hoeft te blijven. Een verslaving is misschien en groot woord, maar terug naar een controller ga je zeker niet meer.
76815

Realisme tot het uiterste

Waar de meeste mensen echt op kicken is het realisme dat een stuur brengt naar racegames als F1 en Forza. Gevoel geven aan het stuur in bochten, zelf schakelen, tegenkracht van een stuur als je crasht en nog veel meer dingen die dienen voor de toevoeging van realisme. Sommige spellen zijn dusdanig afgesteld op de stuurtjes dat je honderden opties hebt om de set-up en handling van het stuur aan te passen.
Het realisme betreffende racegames wordt helemaal naar het uiterste punt getrokken. Er zijn veel meer opties dan bij een normale controller, net als er ook heel veel aangepast wordt aan het stuurgedrag van een echte Formule 1-auto of andere racewagen. Hele teams besteden daar maanden onderzoek aan, terwijl ook jij mag gaan puzzelen wat het beste werkt voor jou.

Pedalen en versnellingspook nodig?

Het hebben van een stuur tijdens het spelen van racegames is volgens ons altijd beter, maar daar kom je er nog niet mee. Vaak zijn er ook pedalen en schakelpoken beschikbaar. Zijn die echter per se nodig? Als je een echte die-hard bent, dan is het antwoord daarop ja. Er zijn echter ook mensen van twaalf jaar die zich wagen aan bijvoorbeeld DriveClub en die nog nooit van schakelen en versnellingen gehoord hebben.
Is het dan voor deze mensen nodig om die aan te sluiten? Wij denken van niet. Beter is het altijd, maar per se nodig niet. Bovendien stijgen de prijzen enorm als je deze accessoires erbij wilt hebben. Een degelijk stuur op zichzelf is al behoorlijk prjjzig, laat staan met toebehoren. Een paar honderd euro ben je zo kwijt.De gloednieuwe Logitech G29 kost bijvoorbeeld al 400 euro. Echte fans zullen echter niet twijfelen en het hele pakket kopen en gebruiken.
76816

Overal goed bruikbaar?

Zoals eerder beschreven hebben sommige mensen een hele thuisbioscoop met speciale stoel om alles vast te zetten. Zo'n stuurtje kan namelijk niet overal even handig staan. Een tafel waar je zit zou heel handig zijn, aangezien het op schoot houden van zo'n stuur en tegelijk de pedalen bedienen eigenlijk niets is. Sommigen verhuizen de televisie en PlayStation van mijn televisiekastje naar bijvoorbeeld een bureau om een betere houding te krijgen om te sturen.
Is zo'n stuur dus overal goed bruikbaar? Nee, je moet er echt over nadenken wat je ermee gaat doen en waar je het weg gaat zetten. Het beste staat het stuur vast, zit je een beetje rechtop en kun je de pedalen makkelijk bedienen. Het wegzetten van een versnellingspook op een handige plek vergt vaak nog meer creativiteit.

Dus waarom is een stuur per se nodig?

Waarom moet je dus per se een stuurtje gebruiken bij racegames? Eigenlijk is het heel simpel: racen doe je met een stuur en niet met een controller. Ga voor realisme en gevoel terwijl je over de mooie circuits over de hele wereld rijdt, of ploeter met je controller. De enige valkuilen zijn het aanleren en het plaatsen van het stuur, maar hé geef dat familielid ook eens een keer de kans om te winnen.

Populair Nieuws