LEGO Marvel's Avengers Review - Minste LEGO in jaren

Review
dinsdag, 02 februari 2016 om 15:59
xgn google image
Wat begon als een bescheiden experiment, groeide uit tot een van de belangrijkste en meest lucratieve series van de game-industrie. Amper elf jaar later en dertig op filmlicenties gebaseerde LEGO-games verder is het trucje echter een beetje uitgewerkt. Zorgt het immer uitdijende superheldenensemble van Marvel voor de ommekeer? Dat lees je in onze LEGO Marvel's Avengers review.
Alweer vier jaar geleden werden de bovennatuurlijke krachten van Marvel-superhelden Iron Man, The Hulk, Thor, Black Widow, Hawkeye en Captain America voor het eerst gebundeld in één film: The Avengers. Met vereende krachten zorgde het superheldenteam van Marvel Studios voor een kaskraker van jewelste: de film bracht wereldwijd anderhalf miljard dollar op en is daarmee nog altijd een van de grootste en belangrijkste blockbusters aller tijden.
Normaliter begint ons Marvel-hart sneller te kloppen als er zich een mogelijkheid aandoet om zélf deel uit te maken van de onoverwinnelijke titanengroep. We doen niets liever dan zelf al die schurken die het Marvel-universum ‘rijk zijn’ naar de eeuwige jachtvelden sturen en zelf weer de aarde voor de miljoenmiljardste keer behoeden voor het kwaad/ultieme duisternis/vernietiging/onderwerping en alles wat al die boeven voor de simpele aardbewoners in petto hebben.
LEGO Marvel's Avengers review

Van hot naar her

Maar ondanks dat de meeste LEGO-titels consistent prima vermaak wisten te bieden, worden we niet meer dolenthousiast als een nieuwe LEGO-game wordt aangekondigd. Want eerlijk is eerlijk: in de loop der jaren heeft de formule - coöperatief rondhuppelen, blokjes verzamelen en puzzels oplossen - wat van haar glans verloren. De laatste delen (LEGO Dimensions daargelaten) waren lang niet meer zo aandoenlijk en verfissend als LEGO Star Wars en LEGO Indiana Jones indertijd aanvoelden.
Aan LEGO Marvel's Avengers om die aanhoudende twijfel definitief een halt toe te roepen. Spelers volgen de belangrijkste momenten uit de twee The Avengers films, Iron Man 3, Thor: The Dark World én uit de twee Captain America-films. Dat klinkt mooier dan het in werkelijkheid is. In plaats van dat de makers een logisch en chronologisch verhaal voorschotelen, springen spelers van de ene scéne naar de andere. Zo verspelen de makers de kans om via LEGO Marvel's Avengers de vele superheldenfilms op vakkundige wijze aan elkaar te koppelen.
LEGO Marvel's Avengers review

Roze milkshake

Het volstrekt warrige verhaal is eigenlijk alleen beetje te volgen voor de fans die recentelijk alle films nog hebben gezien, al is zelfs dat nog een flinke kluif. Het spel voelt veel meer als een reeks van ongecoördineerde scénes dan als een hoogstaand en samenhangend pakket dat we normaal gewend zijn van de LEGO-games. Pas als we het verhaal, de onvermijdelijke glitches en de telkens terugkerende en vermoeiende minigames negeren, blijft er een verfrissende actie-platformer met een flinke dosis humor over.
LEGO Marvel's Avengers is een charmante game die als geen ander de bonte verzameling superhelden van Marvel omarmt en ook met hen de draak steekt. Nick Fury die met een roze milkshake in zijn handen zijn Avengers een flinke oplawaai geeft? Check. The Hulk die kompaan Thor een klap verkoopt terwijl ze samen een coöperatieve superaanval uitvoeren? Check. Tony Stark die na het omkleden zijn Iron Man-helm verkeerd om heeft zitten? Dubbelcheck. Voor de zoveelste keer heeft Traveller’s Tales het beste van beide werelden op een perfecte manier samengesmolten.
LEGO Marvel's Avengers review

Van Iron Man tot Black Widow

Daarnaast kan iedere comic-liefhebber dankzij een overweldigend aanbod van ruim tweehonderd speelbare Marvel-personages aan zijn trekken komen. Bedenk ook dat bijna alle karakters gespecialiseerde aanvallen hebben en over eigen maniertjes beschikken om de vele puzzels op te lossen. Het lukt je namelijk nooit om alle geheimen en voorwerpen te vinden tijjdens je eerste sessie. Daarvoor moet je op een later moment met een ander personage terugkomen.
Staat er een metalen balk voor een schatkist? Dan heb je de laserstralen van Iron Man nodig. Staan er rotsblokken voor een doorgang? Alleen The Hulk kan met zijn beestachtige kracht die uit de weg ruimen. En zo zijn er tientallen, zo niet honderden geheimen die je pas later in het verhaal kunt ontrafelen. Het is sowieso goed zoeken, omdat pakweg de helft van de spelervaring plaatsvindt in vrijelijk te verkennen openwerelden, zoals Manhattan, Asgard, Sokovia, Barton’s Farm en Malibu.
LEGO Marvel's Avengers review

Smakelijk Marvel-sausje

Die werelden zitten volgepropt met verzamelwaar, uiteenlopende opdrachten en natuurlijk lego-poppetjes (gewapend met hilarische quotes). Voor de hoofdmissies reis je af naar bekende locaties uit de films, waar je geheel in LEGO-stijl vijanden in blokjes vermorzelt, op bewegende platformen springt, diverse puzzels oplost en waar je aan het einde van de rit het opneemt tegen een krachtige eindbaas. Tussendoor verzamel je nog de herkenbare muntjes en sla of schiet je diverse objecten aan gort. Het is allemaal bekende koek, alleen is hier alles ondergedompeld in een smakelijk (en bovenal geslaagd) Marvel-sausje.
Grootste vernieuwing ten opzichte van de vorige LEGO-games is de optie om fraai uitziende duo-aanvallen uit te voeren. Als je dichtbij een ander personage staat en om jullie heen staan vijanden, dan kun je met een simpele druk op de knop beide krachten bundelen waardoor er een prachtig schouwspel ontstaat. Door de aanwezigheid van ruim 200 personages zijn er legio duo-aanvallen die je kunt uitvoeren. Om The Hulk even de hamer van Thor vast te zien pakken is (vooral voor de fans) een lust voor alle zintuigen.
Net als de vorige delen is LEGO Marvel's Avengers duidelijk gemaakt met co-op in het achterhoofd. Samen op reis gaan door het Marvel-universum en samen de vele schurken een kop kleiner maken is immers leuker dan alleen. Toch hebben de makers daar niet bij elk level goed over nagedacht. Op sommige momenten loopt de tweede speler er vrij nutteloos bij. Dat komt bij veel puzzels voor, maar ook bij belangrijkere momenten, zoals het epische gevecht van The Hulk en Iron Man’s Hulk Buster. Het is jammer dat je zo’n knap uitgekiende gevechtsscène niet met z'n tweeën kunt beleven.
LEGO Marvel's Avengers review

LEGO Marvels Avengers review - Minste LEGO in jaren

Marvel laat Traveller's Tales voor de tweede keer doen waar het goed in is: familievriendelijke actieavonturengames maken, zonder suikerlaag. LEGO Marvel’s Avengers is daar op geen uitzondering. Het ene moment vlieg je als Iron Man boven vulkanische gebieden, het andere moment scheur je als Captain America op een motor over besneeuwde bergtoppen. De combinatie met Lego tovert meermaals een glimlach op je gezicht, al is het door een rommelig verhaal, eenzijdige puzzels en kwalitatief mindere co-op wel de minste LEGO-game van de afgelopen jaren.
Cijfer: 6.5

Populair Nieuws