Laytons Mystery Journey Review - Layton zoals we het gewend zijn!

Na een flinke tijd te hebben gewacht, is het dan eindelijk zover. De release van Laytons Mystery Journey is een feit en opnieuw kunnen we op een avontuur waarin je puzzels oplost. De gameplay van Laytons Mystery Journey is niet heel veel anders dan wat we al gewend zijn van Layton-game: je krijgt stukken verhaal, tussendoor puzzels en onderzoekt mappen op zoek naar nieuwe puzzels en hint coins.

Het voelt volledig aan als een Professor Layton game, alleen ontbreekt de professor...

Laytons Mystery Journey Review

Leuke nieuwe personages

Zoals al in onze preview kon worden gelezen, introduceert dit spel een hoop nieuwe personages. Het gaat hier veelal om erg leuke personages, waardoor je oude personages als Hershel Layton en Luke niet bijzonder hard hoeft te missen. Zo krijgen we Katrielle, Ernest en Sherl als hoofdpersonages erbij. Samen weten zij voor de nodige komische noot te zorgen en zijn het stuk voor stuk personages die zeker niet plat aanvoelen.

Katrielle is bijvoorbeeld een flinke eter, wat al snel duidelijk wordt in een zaak waar ze de popcorn misschien wel belangrijker vindt dan een mysterie in de bioscoop zelf oplossen. Ernest heeft stiekem een oogje op Katrielle, wat in diezelfde zaak ook zeker wel duidelijk wordt omdat hij haar uit wil vragen naar de film. En dan hebben we nog Sherl, de vergeetachtige hond die in eerste instantie aanklopte om erachter te komen wie hij is.

Laytons Mystery Journey Review

Een hoop humor

Die nieuwe personages zorgen voor een hoop humor. Neem bijvoorbeeld Sherl die regelmatig commentaar heeft op hoe Katrielle haar onderzoek verricht. Tijdens een zaak waar een bank lijkt te zijn overvallen, is dan ook letterlijk zijn antwoord 'Kill me now, or tell me it's the first of april' wanneer hij vindt dat de oplossing van een zaak erg vergezocht is.

Maar humor zit ook in de namen van personages. Zo is de naam van Maverick D. Rector uit één van de eerste cases erg leuk, waarbij D. Rector duidelijk verwijst naar zijn baan: director. Seymore Frames is nog er zo eentje, wat je letterlijk kunt lezen als 'zie meer frames'.

Laytons Mystery Journey Review

Geen doorlopend verhaal

Met nieuwe personages volgt ook een nieuw verhaal. Anders dan de andere Layton games is dat Laytons Mystery Journey eigenlijk niet echt één groot doorlopend verhaal heeft. Zo is het even wennen dat het spel een beetje aanvoelt als losse zaakjes die eigenlijk vrij weinig met elkaar te maken hebben, behalve dat ze allemaal één overkoepelend thema hebben. Zo vervul je allemaal zaken voor één van de verschillende rijke stinkerds, de Seven Dragons.

Wel een overkoepelend geheel is de vermissing van haar vader professor Layton. Deze verhaallijn wordt daarentegen pas vrij laat opgepakt, en voelt eerder als een zwak excuus aan om de spelers het nieuwe personage Katrielle voor te kunnen schotelen. Ergens is dit een beetje zonde, want er had wel meer in gezeten dan dat er nu wordt gepresenteerd.

Laytons Mystery Journey Review

Puzzels

Waar wel goed uit wordt gepakt zijn de puzzels. Alhoewel veel puzzels best wel voor de hand liggend zijn als je eenmaal in de flow geraakt, zijn er ook een hoop puzzels waarbij je flink na moet denken. Soms is het dan ook even nodig om je hint coin te spenderen aan het vinden van de juiste oplossing. Veel puzzels zijn instinkers. Neem bijvoorbeeld puzzels waarbij het lijkt alsof je hogere wiskunde toe moet passen, maar eigenlijk helemaal niet hoeft te rekenen.

Laytons Mystery Journey Review

Minigames

Wel kun je met dit spel enkele minigames spelen. Zo kun je een restaurantje runnen terwijl je verschillende gasten op bezoek krijgt. Om erachter te komen wat je moet serveren aan de gasten, interview je ze en ontvang je zo hints. Vervolgens serveer je uit verschillende opties de juiste gerechten om zo weer deze puzzel op te kunnen lossen.

Ook is er een minigame aanwezig waarbij je items zorgvuldig in een winkel plaatst om zo klanten te verleiden alles te kopen wat ze willen hebben. Iedere klant heeft een must have-item waarbij je alles wat je ook kwijt aan hem wil op de route naar dit item moet plaatsen.

Laytons Mystery Journey Review

Laytons Mystery Journey Review - Een aanrader!

Laytons Mystery Journey is uiteindelijk een leuk spel geworden waar je zeker 20+ uur in kwijt kunt. Toch was het spel leuker geweest als het meer een overkoepelend verhaal had, nu voelt het in het begin zeker alsof je allemaal losse cases aan het doen bent. In ieder geval is Laytons Mystery Journey trouw aan de main games en we maken kennis met een hoop nieuwe personages. Zeker een aanrader voor de puzzel- en Professor Layton fans!