Layers of Fear Switch Review - Dé horrorklassieker voor onderweg

  Tijdens de officiële Layers of Fear release waren veel recensenten lovend over de psychologische horrorgame, die in februari 2016 voor het eerst uitkwam. Bezitters van de Nintendo Switch kunnen nu ook aan de slag met een schrikbarend horror-avontuur. Oftewel onderweg griezelen gegarandeerd! Layers of Fear Switch Review is een feit.

  Het concept van Layers of Fear is best wel vaag, maar dat maakt het spel juist zo interessant. Met de kwaliteiten die de Nintendo Switch te bieden heeft komt Layers of Fear goed uit de verf. Het is namelijk nog spannender om onder de dekens te kruipen met je koptelefoon op om nog meer te kunnen genieten van de ambiance die ontwikkelaar Bloober Team, bekend van onder andere de horrorgame Observer, gecreëerd heeft.

  Layers of Fear Switch review - Bron: Nintendo

  Schilderen is een kwestie van vooruitgang

  In Layers of Fear kruip je in de huid van een schilder die zelf ronddwaalt door verschillende kamers. Naast het feit dat spelers zich in een angstaanjagend huis begeven, weet Layers of Fear de speler niet continue te laten schrikken. Het verhaal bouwt zich namelijk langzaam op en Layers of Fear weet de spanning net zolang op te bouwen, totdat de spreekwoordelijke bom losbarst en een welbekende jump scare om je oren vliegt.

  Omdat je speelt als schilder heeft ontwikkelaar Bloober Team bedacht om je voortgang aan te duiden door middel van een schilderij; een object dat je vaker zal tegenkomen in de vele ruimtes die Layers of Fears te bieden heeft. In de psychologische horror ben je opzoek naar verschillende items die je zal tegenkomen naarmate je het verhaal vordert.

  De items in kwestie hebben vaak een belangrijke betekenis voor het verhaal. Zodra je een belangrijk object ter beschikking hebt, betekent dat je binnenkort terug zal keren naar de werkplek van de schilder. Daar voeg je als het ware het item toe aan het schilderij en het doek zou daardoor telkens transformeren, tot het lang gekoesterde kunstwerk af is. Een originele manier van de ontwikkelaar om aan te duiden hoever je je bevindt in het verhaal.

  Layers of Fear Switch review - Bron: Nintendo

  Een psychologische horror waar je u tegen zegt

  De Poolse ontwikkelaar heeft het voor elkaar gekregen met Layers of Fear om een omgeving te creëren waar je continu op je hoede bent. Daarnaast past het verhaal uitstekend bij de sfeer, die de in 2016 uitgekomen game te bieden heeft. Ook beschikt de psychologische horror over vele benauwde situaties waar je als speler ontzettend veel van mee krijgt. Layers of Fear wordt in de markt gezet als dé psychologische horror-game van dit moment en daar is geen woord van gelogen.

  Spelers maken in Layers of Fear verschillende situaties mee die kunnen worden gekwalificeerd als pittig bizar, claustrofobisch of ronduit eng. Daarnaast weet je nooit of de situatie waar jij je in bevindt een illusie is. Dat komt omdat de protagonist in de psychologische horrorgame zo nu en dan verschillende hallucinaties meemaakt, waardoor niets is wat het lijkt.

  De verschillende ruimtes die te vinden zijn in het renaissance-achtige horrorhuis geven je een apart gevoel. Dat komt vooral omdat je vrijwel altijd aanvoelt alsof iets of iemand je staat op te wachten. Sommige horrorgames worden op een gegeven moment eentonig, omdat er onder andere overmatig gebruik wordt gemaakt van verschillende schrikmomenten, waardoor je op het gegeven het trucje die de ontwikkelaar toepast door begint te krijgen.

  Dat is bij Layers of Fear niet het geval en geeft juist het goede voorbeeld van hoe een horrorgame in elkaar hoort te zitten.

  Layers of Fear Switch review - Bron: Nintendo

  Als kunstwerk verweven op de Nintendo Switch

  Layers of Fear: Legacy verscheen op 21 februari in de Nintendo eShop, waardoor Nintendo Switch-gebruikers de mogelijkheid kregen om naast Outlast: Bundle of Terror nog een goed beoordeelde horrorgame aan hun collectie toe te voegen. Dat de Nintendo Switch in handheld-modus gebruikt kan worden werkt bij Layers of Fear in haar voordeel, omdat de psychologische horrorgame zich uitstekend leent om onderweg gespeeld te worden.

  Zo is het met de Nintendo Switch mogelijk om de speelervaring flink op te schroeven door bijvoorbeeld Layers of Fear te spelen in een donker bos. Naast het feit dat je met de Nintendo Switch overal kan genieten van de vele horroraspecten, komt Layers of Fear op grafisch gebied ook niks te kort. Het is namelijk een genot voor je ogen om de verschillende kamers in Layers of Fear te gaan onderzoeken.

  De Switch-versie van Layers of Fear bevat naast de basisgame ook de DLC genaamd Inheritance, waar je het verhaal volgt van de schilder zijn dochtertje, wat betekent dat je wel eventjes zoet zal zijn met de psychologische horror-game. Wel raden wij je aan om tijdens het spelen van Layers of Fear een koptelefoon op te doen, zodat je nog meer kan focussen op de setting en omgevingsgeluiden.

  Layers of Fear wordt ook door veel spelers alom geprezen door zijn muziek, omdat het perfect past bij de sfeer en entourage van de psychologische horrorgame. Daarnaast zit het deuntje tijdens het opstarten van Layers of Fear al een tijdje in ons hoofd geprent, wat betekent dat de componiste Penelopa Willmann-Szynalik haar werk goed heeft uitgevoerd.

  Layers of Fear Switch review - Bron: Nintendo

  Layers of Fear Switch Review - Een van de betere horrorgames

  Layers of Fear is toegankelijk voor een doorgewinterde horrorfanaat, omdat de cross-platform-game genoeg interessante horroraspecten biedt om op een avondje je angsten volledig de vrije loop te geven. Het verhaal past ook precies bij wat een goede horrorgame vereist, namelijk niet te veel informatie weggeven, waardoor je bij spelers veel nieuwsgierigheid opwekt.

  Wij kunnen dan ook met een gerust hart zeggen dat horror-liefhebbers met een Nintendo Switch tot hun beschikking, geen spijt zullen krijgen van het aanschaffen van Layers of Fear: Legacy.

  Layers of Fear: Legacy is verkrijgbaar in de aanbieding voor 16,99 euro (normaal 20 euro) in de Nintendo eShop.

  8

  De plus- en minpunten

  • Uitstekend horror-avontuur
  • Perfecte entourage
  • Mooi beeldkwaliteit
  • Soundtrack is on point
  • Lichtgevoelig voor bugs

  Layers of Fear

  Verkijgbaar vanaf 16 february 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.