Lara Croft and the Temple of Osiris Review - Ultieme co-op game

  Na Lara Croft and the Guardian of Light is er eindelijk een nieuw deel van de top-down serie met wederom Lara Croft in de hoofdrol. Een echte actiegame, vol met puzzels die je het echte Lara Croft gevoel geven. Wat XGN ervan vindt lees je hier in onze Lara Croft and the Temple of Osiris review!

  Het is al onderhand meer dan vier jaar geleden dat het vorige deel Lara Croft and the Guardian of Light uitkwam. Nu de volgende generatie consoles uit is, kunnen we een nieuwe Lara Croft met open armen ontvangen. Lara Croft and the Guardian of Light staat bekend als een erg vermakelijke co-op game die een goede sfeer weergeeft van de Tomb Raider-franchise en dit wordt werderom herhaald in The Temple of Osiris.

  Lara Croft and the Temple of Osiris biedt een gloednieuw verhaal, maar bouwt verder op vertrouwde gameplay. Wel is de game nog beter dan zijn voorganger en heeft het spel de minpunten van Lara Croft and the Guardian of Light flink verbeterd. Enkel op grafisch vlak heb je niet het gevoel met een echte 'next-gen' titel te spelen, al ziet de game er zeker wel mooi uit.

  Naast de verhaallijn ook nog collectibles verzamelen

  Zoals de titel van de game al verklapt gaat het om de 'The Temple of Osiris' waar het gehele spel zich afspeelt. Om niet te veel van het verhaal weg te geven ben je vooral bezig het oplossen van puzzels, die af en toe redelijk wat hersenkracht vereisen én het verzamelen van collectibles en wapens. Oh ja: en tussendoor moet je natuurlijk flink wat vijanden naar het hiernamaals sturen. Verder verplaats je je voornamelijk tussen locaties die uitmonden in een eindbaas.

  De Egyptische sfeer die de tempel meegeeft ervaar je continu. Het vuur van de fakkels geeft een oranje gloed zodra je een tempel of piramide binnen loopt en vele krokodillen vullen het water. Aan details is goed gedacht en dat doet de game goed. Net als bij de Tomb Raider-games heb je ook nu weer het gevoel met een echte adventure game te maken te hebben, ook al is het top down.

  De collectibles die je kunt verzamelen, kunnen relikwieën zijn die je een extra bonus geven, maar ook skulls die je gewoon kan verzamelen omdat het kan. Naast de collectibles kun je nog extra munitie, leven of wapens vinden. Dit kan je in levensbedreigende situaties redden.

  Naast de missies en collectibles zijn er ook nog een aantal extra challenges die je uitdagen om leuke puzzels op te lossen. Ze staan volledig los van het hoofdverhaal en zijn gewoon bedoeld voor mensen die het leuk vinden nog wat van die toffe Lara Croft puzzels op te lossen, voor een extra collectible.

  Lara Croft and the Temple of Osiris review

  Toffe eindbazen met een unieke draai

  Wat heel erg opvalt in Lara Croft and the Temple of Osiris zijn de einbazen die je hier en daar tegen komt. Zo zijn er een aantal verschillende die je allemaal op een unieke manier moet verslaan en er bovendien erg tof uitzien. Wat het precies voor monsters zijn is onduidelijk, maar gaaf zijn ze zeker.

  Zo kan het zijn dat je terwijl je wordt ondergespuwd met vuur, een puzzel moet oplossen die ervoor zorgt dat je een vijand schade kan aanrichten. De andere keer loop je over een grote ronde bal waarbij je op het juiste moment op een vijand moet schieten en ook nog eens in de gaten moet houden dat je niet van de bal afvalt. Spannend!

  Lara Croft and the Temple of Osiris review

  Lara Croft and the Temple of Osiris biedt de ultieme co-op ervaring

  Je kunt Lara Croft and the Temple of Osiris overigens prima alleen spelen, al is de game daar duidelijk niet voor gemaakt. De ervaring die je krijgt door Lara Croft and the Temple of Osiris samen te spelen is uniek. Je loopt samen door een level waarin je via de headset bespreekt hoe een puzzel moet worden voltooid.

  Altijd goed nadenken en veel gebruik maken van teamwork levert een goede stimulans om verder te komen in de game. De co-op ondersteunt zelfs vier spelers op de bank of online, hoe vet is dat?

  Teamwork in Lara Croft and the Temple of Osiris is belangrijk en de verschillende karakters hebben allemaal andere eigenschappen. Lara Croft heeft bijvoorbeeld een grappling hook, terwijl Isis en Horus bijvoorbeeld een staff hebben die magische dingen kan doen. Zo heb je elkaars hulp zeker nodig en kom je niet verder zonder.

  Helaas heeft deze toffe co-op ook een minpunt en dat is dat je niet te ver uit elkaar kan lopen anders blijf je met een karakter hangen. Je moet dus telkens op je medespeler wachten voordat je weer verder kan. Dit is puur smaak, maar kan wel voor vervelende situaties zorgen.

  Singleplayer is goed te doen

  Als je niemand hebt om Lara Croft and the Temple of Osiris mee te spelen, dan kun je de titel uiteraard ook alleen spelen. Dit is wel minder leuk, aangezien je met een computergestuurde speler samen moet werken. Doordat de computer niet de slimste is, kan dit af en toe vervelende situaties opleveren waardoor er niet altijd gebeurt wat je graag zou willen.

  Dat dit een co-op game is kun je goed terug zien, omdat je ook in de singleplayer alles samen speelt met een computer gestuurd karakter. Er zitten puzzels in verborgen en bepaalde obstakels die alleen te overbruggen zijn als je met twee spelers bent. Je moet dus maar hopen dat jouw computermaatje naar je wil luisteren en niet op zijn eigen houtje aan de slag gaat.

  Een ander minpunt is de map. De kaart die je laat ziet waar je bent is niet zo duidelijk als wij hadden gehoopt. Die laat zien in welk gebied je karakter zich begeeft en waar je naartoe moet. Maar wat je niet ziet is waar jouw karakter zich bevindt en daardoor kan het dus een grote opgave zijn om je doel te bereiken. De enige manier om de weg te vinden is door de standbeelden te volgen die over het level zijn verspreid.

  Lara Croft and the Temple of Osiris review

  Lara Croft and the Temple of Osiris Review - De ultieme co-op game!

  Ondanks dit, biedt Lara Croft and the Temple of Osiris een waanzinnige co-op ervaring die goed is voor zo'n acht a tien uur. Het verhaal is niet erg diepgaand, maar de game biedt wel leuke puzzels met enige uitdaging.

  Lara Croft the Temple of Osiris is naast de download op Steam (19,99), de PlayStation Store en Xbox Live ook fysiek verkrijgbaar op disc vanaf 33 euro. Je kan hem dus ook in de winkel gaan halen en hoeft hem niet per se als download te kope. In de winkel krijg je bovendien de Gold Edition die voorzien is van een season pass, artwork, een kaart en een figurine van Lara.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Unieke eindbazen
  • De ultieme co-op ervaring
  • Leuke puzzels
  • Extra content
  • Onoverzichtelijke kaart
  • Spelers kunnen niet ver uit elkaar bewegen
  • Bevat nog bugs

  Lara Croft and the Temple of Osiris

  Verkijgbaar vanaf 5 december 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.