Killing Floor 2 Review - Overleven met zes man

Review
dinsdag, 06 december 2016 om 17:59
xgn google image
De wereld wordt getroffen door de Apocalyps en slechts een handjevol mensen overleeft het. Voor hij of zij die weleens een serie kijkt of een game speelt, is dit geen onbekend scenario. Toch blijf het idee van overleven terwijl je honderden gedrochten uitmoord trekken. Lees in de Killing Floor 2 review of overleven in dit universum jouw ding is.
Killing Floor 2 is een multiplayer survival game die het beste tot z’n recht komt als co-op game. De eerste Killing Floor begon als mod voor Unreal Tournament 2004, maar deze sequel staat helemaal op zichzelf. Je bent vooral bezig met het overleven van diverse waves aan Zed. Dit concept hebben we al wel eerder gezien bij andere games.
Deze creatie van Tripwire Interactive doet je dan ook denken aan het Left 4 Dead van Valve. Hier staat overleven te midden van hordes vijanden immers ook centraal. Daar waar je Left 4 Dead met vier man speelt, maakt Killing Floor 2 het nog wat interessanter door het maximale aantal spelers op te schroeven naar 6.
Als co-op game in hart en nieren is het dan ook de bedoeling om deze game samen met anderen te spelen. Hetzij met vrienden dan wel met onbekenden. Op deze manier komt de game simpelweg het beste uit de verf. En we zagen het al in series als The Walking Dead: overleven lukt niet in je eentje, samen wel.

Waar is de campaign?

In Killing Floor heb je de keuze uit twee modi: survival vs. AI en survival PvP. De namen zeggen het al, maar je vecht ofwel tegen computergestuurde hordes vijanden of tegen bad guys die bestuurd worden door andere spelers.
Je speelt deze PvP modus online: je kan het niet offline co-op spelen bijvoorbeeld en dat is wel jammer. De game leent zich namelijk wel voor gezellig op de bank spelen met een vriend of vriendin. Helaas zit dat er bij Killing Floor 2 niet in: je kan deze modus dus alleen online spelen.
Er is ook een singleplayer optie, maar dat is simpelweg een survival vs. AI modus in je eentje. En dat is niet echt leuk. Een singleplayer campaign of co-op campaign was dan ook een warm welkom geweest in Killing Floor 2. De setting van de game leent zich namelijk wel voor een campaign.
Killing Floor 2 review

Moord je een weg door de hordes

De Zed zijn de vijanden in deze game: je hebt ze in allerlei soorten en maten, maar ze hebben slechts één doel: om jou een kopje kleiner te maken. Ook niet leuk. Gelukkig heb je een heel arsenaal aan wapens waarmee jij de Zed te lijf kan gaan. De wapens variëren van pistolen tot shotguns en van geweren tot slagwapens.
Iedere game van Killing Floor 2 heeft 4, 7 of 10 rondes. Voordat de game begint, kies je een karakter om mee te spelen. Wie of wat je kiest maakt niet uit. Wel kun je je gekozen mannetje of vrouwtje wat personaliseren door de haarkleur te veranderen bijvoorbeeld of een zonnebril op te zetten.
Eenmaal in de game kies je een klasse. Ieder karakter kan elke klasse zijn, dus het maakt niet uit met wie je speelt. Elke klasse is net even anders en begint met een eigen loadout om de Zed te vermoorden. Ook is een bepaalde klasse net even wat beter geschikt voor bepaalde wapens.
Sommige wapens kunnen mensen uit je squad healen, zoals het wapen van de Field Medic. Gelukkig ben je niet alleen afhankelijk van deze zuster om in leven te blijven, want je kan ook jezelf healen. Met een spuitje geef je jezelf een beetje HP terug, maar daarna moet je wel een paar seconden wachten totdat je jezelf weer kan healen. Of anderen, want je kan ook je squadgenootje redden van een pijnlijke dood met je spuitje, ongeacht welke klasse je bent.
Killing Floor 2 review

Heel veel wapens

Bepaalde klassen zijn zoals eerder gezegd net even handiger met bepaalde wapens dan andere klassen: de Berserker is bijvoorbeeld beter met slagwapens dan een Sharpshooter, die de Zed met een kruisboog of langeafstandsgeweer wil doodmaken. Elke klasse heeft ook perks, die je klasse sterker maken als je het betreffende level bereikt. Elke 5 levels krijg je een nieuwe perk om uit te kiezen, tot level 25. Je verzamelt XP om een level omhoog te gaan door de Zed te vermoorden tijdens een game.
Je krijgt ook in-game geld voor het vermoorden van de Zed, wat je kan uitgeven na een ronde bij een drop-pod. Hier kun je je bepantsering opnieuw kopen, je ammunitie aanvullen of nieuwe wapens kopen. Wat ook kan, is je teamgenoten die nooit geld hebben, geld geven om wapens te kopen of je kan ze een wapen geven. Je team moet natuurlijk ook overleven, anders komen al die Zed achter jou aan en dat wil je niet hebben.
Hoe minder rondes je speelt, hoe meer geld je krijgt voor het vermoorden van een Zed en hoe eerder je dus een nieuw wapen kan kopen. Bij 10 rondes is de kans dan ook groter dat je langer met een wapen doet dan wanneer je 4 rondes speelt.
Sterkere wapens heb je zeker nodig, want hoe meer rondes je overleeft, hoe sterker de Zed worden. Een voordeel is dat het soort wapen wat je kan kopen voor je klasse niet vaststaat. Je kan dus als Sharpshooter een shotgun kopen als je dat fijner vindt of een pistool als Berserker. Die shotgun of dat krachtige pistool heb je zonder twijfel nodig voor de allerlaatste ronde.
Killing Floor 2 review

Dwaal door de grote hoeveelheid levels

Aan het einde van elke game volgt namelijk een eindbaasronde. Deze ronde bevat één van de twee eindbazen, die makkelijk korte metten met je maken als je niet oplet. Oppassen geblazen dus. De twee bazen zijn beiden wel tof, maar de keuze is met twee natuurlijk niet echt royaal.
De keuze aan maps is daarentegen wel groot. Versla de Zed in een gevangenis, een bos, een landhuis of een ijsgrot. De omgevingen zien er leuk uit en zijn allemaal vrij groot te noemen. Het zijn stuk voor stuk gebieden waar je niet een romantische picknick wil houden met je date, in ieder geval.
Daar waar de levels groot zijn, vormen ze grafisch zeker geen doorn in het oog. De levels, vijanden en wapens zien er allemaal grafisch prima uit en het vloeit lekker over je scherm. Zelfs op de console. Maar behalve je ogen uitkijken in de levels, is ook nog wat anders te doen tijdens een ronde.
In de levels zijn er ook collectibles te vinden. Hoe deze eruit zien verschilt, maar ze kunnen je wel een felbegeerde trophy of achievement geven. Veel nut hebben de collectibles verder niet voor degenen die weinig waarde hechten aan het verzamelen van die platinum trofee of maximale hoeveelheid aan gamerscore. Ook heb je de kans een cosmetische skin te verzamelen voor een wapen of je karakter aan het einde van elke ronde, waardoor het langer leuk blijft om games te spelen.
Killing Floor 2 review

Repetitief na een tijdje

Toch ligt verveling op de loer bij Killing Floor 2. De levels heb je nadat je ze een keer of drie hebt gedaan wel gezien en datzelfde geldt voor de wapens en klassen. Speel je met vrienden, dan blijft het langer leuk. Daar is de game immers ook voor gemaakt: om het samen met maximaal vijf anderen te spelen.
Iedere game lijkt op elkaar, of je nu 4, 7 of 10 rondes moet overleven. Elke game heeft één van de twee bazen als conclusie en daartussen ben je hordes Zed aan het doden. De vijanden blijven hetzelfde, al komen de sterkere vijanden natuurlijk eerder in een game met 4 rondes dan in een game met 10 rondes. Een déjà vu gevoel kan dan ook niet vermeden worden, wanneer je voor de zoveelste keer een Zed door het hoofd schiet of verbrandt met een vlammenwerper.
Killing Floor 2 review

Killing Floor 2 Review - Het leukste met vrienden

Al met al is Killing Floor 2 een vermakelijke game, mits je hem met vrienden speelt. Het ontbreken van een campaign, de weinige afwisseling in de soorten eindbazen en vijanden en de bekruiping van een déjà vu gevoel zorgen dat de game minder lang leuk blijft dan zou kunnen. De diversiteit aan klassen en grote hoeveelheid aan wapens is dan wel weer tof. Zo blijf je toch wel even bezig.
Houd je van games als Left 4 Dead of co-op? Dan is Killing Floor 2 leuk voor jou. Speel de game alleen dan wel met vrienden, want anders ben je er wel heel snel op uitgekeken.
Cijfer: 7