Karaoke Revolution Review

  Karaoke Revolution games verschenen al op de vorige generatie consoles. Nu is het de beurt aan de PlayStation 3, Xbox 360 en Wii. Maar in hoeverre weet deze karoake game nog een revolutie teweeg te brengen?

  Kunnen we tussen de bomen het bos nog wel zien? Er zijn al zoveel muziekgames verschenen. Met instrumenten kunnen we aan de slag in de Rock Band en Guitar Hero franchise. En sinds vorig jaar mogen we de DJ uithangen in het innovatieve DJ Hero. Maar ook al jaren kunnen we op de consoles aan de slag met karaoke games, iets dat overigens niet nieuw is op de huidige generatie consoles. Want op de PlayStation 3 hebben we de SingStar franchise de Xbox 360 kent de Lips games.

  Naamt geeft verkeerd beeld
  Karaoke Revolution is een verkeerde naam, het had namelijk beter Karaoke Mix kunnen heten. Een revolutie zie je namelijk niet terug in de game. Wat je wel terugziet zodra je de game opstart, is een mix van de diverse muziekgames die hierboven genoemd zijn. Zo bevat de game het concept van SingStar. Je selecteert namelijk liedjes en laat jouw zangtalent horen terwijl de videoclips getoond worden. Maar je kunt ook de carrièremodus spelen, die we kennen uit Guitar Hero.

  Karaoke Revolution Screenshot 122470 Karaoke Revolution Screenshot 122468 Karaoke Revolution Screenshot 122466

  Leuk concept, slecht uitgevoerd
  Die carrière optie is een goede toevoeging. Waar SingStar, maar ook Lips, voornamelijk karaoke games zijn die je in gezelschap van mensen speelt, ontbrak er eigenlijk nog een karaoke game die je ook wel alleen durft te spelen. Dat gat vult Karaoke Revolution nu op, maar helaas niet zo goed. Het concept is namelijk goed, maar de uitdaging ontbreekt.

  In een carrièremodus wil je een uitdaging en voelen dat je ergens voor strijdt, en in dit geval al die stembanden en kwaliteiten uit de kast halen! Feit is dat de uitwerking oersaai is. Zodra je begint zie je een gebroken plaat, en alle stukjes van de plaat staan voor een 'uitdaging', wat neerkomt op één of meerdere nummers selecteren. Doe je dit drie platen lang, dan heb je de carrièremodus al voltooid.

  Karaoke Revolution Screenshot 122482 Karaoke Revolution Screenshot 122480 Karaoke Revolution Screenshot 122478

  Pijn aan de ogen
  Je vraagt jezelf dan ook af waarvoor je het allemaal doet. Want echt beter worden of toffe dingen vrijspelen is er niet bij. Ja, je speelt wel een aantal dingen vrij, maar noemenswaardig is het niet. Wat maakt het uit wat voor kleding je erbij krijgt als alle karakters niet tot leven komen? Want hoewel het leuk is jouw cartoony poppetje op het podium te zien zingen en bewegen, zoals we dat kennen uit de Guitar Hero en Rock Band games, is de uitwerking hiervan beroerd. Grafisch doet de game pijn aan je ogen en denk je bij jezelf dat het maar goed is dat mensen in de realiteit niet echt zo bewegen.

  Tracklist is mager
  Waar moet de game het dan wel van hebben? Van de tracklist misschien? Ook dan kom je van een koude kermis terug, want de liedjes zijn gewoon niet sterk. De nummers die tof zijn hebben we eerder al gezien in andere muziekgames, dus originaliteit ontbreekt. Leuk is dan wel weer een toevoeging als Lady Gaga, maar daarnaast heb je nog met heel wat andere slechte nummers te maken. De mix van diverse stijlen is goed, maar de keuze dus beroerd. The Jackson 5 zijn oververtegenwoordigd in de lijst waarvan we de meesten ook al terug zagen in andere muziekgames. Het is jammer dat er maar één liedje van Michael Jackson zelf is terug te vinden, Ben. Niet eens dé gangmaker voor een feestje.

  En wat ook nog zo raar is, is dat er vreemde Duitse liedjes op staan. Beter waren er juist wat Nederlandstalige nummers gebruikt, maar blijkbaar is daar de moeite niet voor genomen. Misschien dat de extra kosten daarvoor te hoog waren?

  Karaoke Revolution Screenshot 122464 Karaoke Revolution Screenshot 122460 Karaoke Revolution Screenshot 122458

  Toch nog iets dat goed is
  Het lijkt zowaar alsof de game met de grond gelijk gemaakt wordt en dat is ook weer niet helemaal de bedoeling. Wat wel gezegd moet worden is dat het spel erg vriendelijk in gebruik is. Alle USB-microfoons doen het namelijk met het spel, dus je bent geen geld kwijt voor een speciale ‘revolutie microfoon.’

  Bekende ingrediënten aanwezig
  Daarnaast blijft een karaoke spel, ook deze versie, uitermate geschikt om plezier aan te beleven tijdens feestjes. Met maar liefst 16 man kun je zingen, dus dat is allemaal dik in orde. Ook het gebruik van de webcam om jezelf op te nemen en daar online gekke dingen mee te doen, is van de partij.

  {mig:YFht7F48KKDv}

  Gemiste kans
  Alle ingrediënten zijn wel aanwezig en je kunt best wat plezier beleven met een spel als Karaoke Revolution. Alleen bij een titel die het woord 'revolutie' in zich draagt, verwacht en wil je meer. Zeker als je merkt dat de game een carrièremodus bevat, iets waarmee het spel zich weet te onderscheiden van de andere karaoke games. Helaas wordt dit dan niet florissant uitgevoerd, wat een gemiste kans is. De tracklist is redelijk, maar niet meer dan dat. Wat moet je nu met enkel "Ben" van Michael Jackson? Ik zeg het nog één keer: met een Michael Jackson karaoke game heb je goud in handen. Daar lopen we warm voor, niet voor de zoveelste muziekgame zoals deze. Net als bij een goede maaltijd, heb je er niets aan om alle ingrediënten te kennen, maar moet je deze ook op de juiste manier mixen. En dat laatste loopt voor het grootste deel mis bij Karaoke Revolution.

  5.1

  De plus- en minpunten

  Karaoke Revolution

  Verkijgbaar vanaf 11 february 2010

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.