JBL L16 - Een retro juweeltje Review

Review
door Joep
vrijdag, 18 april 2014 om 17:00
xgn google image
JBL heeft een nieuwe speaker waarbij alles in één prachtig vormgegeven box verwerkt zit. De L16 is een prestige speaker en heeft een aanzienlijk prijskaartje aan zijn mooi vormgegeven buitenkant hangen. Met een groter formaat dan de gemiddelde speaker en een adviesprijs van 999 euro is het dan ook een terecht vraag of hij de kwaliteit levert die je mag verwachten van een box van deze prijs.
De speaker zit geleverd in een joekel van een doos en je krijgt het gevoel dat je een kindje uit de wieg haalt wanneer je hem uit de doos trekt. Bij JBL is men trots op haar producten en ze behandelen het dan ook als een kindje dat niets mag overkomen, zo goed was de bescherming van de L16 in de doos. Is dit een voorbode voor een kwalitatief goed product en zorgt men bij JBL graag goed voor haar producten?

Design en bouwkwaliteit

Vaak is het zo dat het gewicht van de speaker gelijkstaat aan kwaliteit. Dit is echter niet in alle gevallen zo, maar dit is zeker het geval bij de L16. Deze prachtig vormgegeven speaker is een echte ‘eyecatcher’. Voor de prijs van 999 euro mag je in principe wel verwachten dat het merk haar best heeft gedaan om met iets presenteerbaars op de proppen te komen. De L16 heeft een hele eigen en vooral karakteristieke look die enigszins retro aanvoelt. De met hout en schuim afgewerkte speaker blaast de speakers uit de jaren 60 weer nieuw leven in. Van de voetjes waar de speaker op staat tot het schuim wat op de voorkant van de L16 zit, alles aan deze speaker is pure kwaliteit. Je merkt dat men heeft gekozen voor de beste materialen om zo een duurbare speaker te maken welke nog jaren mee kan. Het hout wat men heeft gebruikt is prachtig afgewerkt en geeft het zijn eigen unieke look.
Naast dat de materialen waarmee men gewerkt heeft geweldig zijn, hebben deze ook nog een functie. Zo is het schuim aan de voorkant afneembaar zodat je bij de boxen kan. Verder is de L16 een speaker die uit een geheel bestaat. Op het dekseltje op de bovenkant na is er nergens een rammeltje van aan los onderdeel te bekennen. De houten deksel op de bovenkant verbergt de ingangen die eronder zitten. Deze zijn mooi weggewerkt en doen niet af van het design van de speaker. De knoppen die zich op de bovenkant van de speaker bevinden, geven met een mooi en rustig licht aan op welk volume de box staat en van welke verbinding hij gebruikmaakt. Een toffe en moderne touch aan de L16. Kortom, je zult weinig speakers tegenkomen die nog beter zijn afgewerkt dan dat ze eruit zien. Dit is echter wel het geval bij de JBL L16.

Gebruiksgemak

Het zou overbodig zijn om met een instructieboekje voor deze speaker te komen. Je hebt maar één draad - de stroomkabel - nodig, die achterin het apparaat gaat waarna hij werkt. Daarna koppel je de machine binnen luttele seconden aan Bluetooth, gooi je je iPhone aan het USB-koordje of gebruik een AUX kabel. De L16 is van alle gemakken voorzien en laat je op bijna elke mogelijk manier geluid afspelen via de box. Wanneer het je niet lukt om binnen vijf minuten geluid uit de prachtige box te toveren na het uitpakken ervan, dan moet dit aan de persoon liggen en niet aan het apparaat.
Wel zitten er een paar kleine nadelen aan de speaker. Bovenop zit namelijk een wieltje waarmee je handmatig het volume aan kunt passen en deze reageert niet altijd naar behoren. Zo heeft de snelheid van het draaien geen enkele invloed op de verandering van het volume. Enorm irritant wanneer je snel het geluid iets zachter wil zetten. Kijkend naar het gebruiksgemak is dit, samen met de bijbehorende app, een van de weinige minpunten die gevonden konden worden aan het gebruiksgemak van de L16. De app is namelijk onhandig, onduidelijk, overbodig en tergend langzaam. In de app kun je bij je muziekbibliotheek waarna je via je telefoon kunt kiezen welk nummer je afspeelt. Totaal overbodig aangezien je via de normale muziekbibliotheek ook muziek kunt draaien. Het enige pluspunt dat de applicatie heeft, is dat je hiermee de geluidsinstellingen aan kunt passen. Zo kun je bijvoorbeeld de bas lager zetten en de treble verhogen.
Tot slot blijft het verschrikkelijk dat men er tegenwoordig vanuit gaat dat alles maar via je telefoon te regelen is. Voor een set van 999 euro mag je verwachten dat er een praktisch en mooi vormgegeven afstandsbediening bij zit. Deze ontbreekt echter en hier laat de L16 dan ook punten liggen.

Geluidkwaliteit

De kwaliteit van het geluid verdient echter alle lof in de wereld. Van een oorverdovende jengel van een gitaarsolo tot een diepe basgitaar. Wanneer je een bestandje hebt van goede kwaliteit en hem hard afspeelt krijg je bijna het gevoel dat de artiest in je woonkamer staat. Op hoog volume voel je de bas op een aangename manier door je borstkas gonzen en wanneer je het volume opendraait merk je dat je niet alleen betaalt voor het design. Hij levert een geweldig geluid en laat je elk genre muziek op juiste manier horen. Het geluid is niet schel, niet te dof maar precies zoals je verwacht van een 999 euro kostende speaker.

Design en kwaliteit heeft zo zijn prijs

De 999 euro die de box kost is hij meer dan waard. Het apparaat levert een geluid dat de meeste sets niet voor elkaar krijgen. Ook heeft hij een geweldig design en een bouwkwaliteit waar de NASA jaloers op kan zijn. Omdat men bij dit design heeft teruggepakt op speakers uit de jaren 60 kan je ervanuit gaan dat het design van de speaker langer mee zal gaan dan de gemiddelde futuristische sets. Tot slot is het een enorm makkelijke speaker waar vrijwel elk apparaat op aan te sluiten is. Voor 999 euro haal je een geweldig stukje audio apparatuur in huis dat nog jaren mee kan en op elk feestje de eyecatcher is. Jammer dat men niet met een afstandbediening is gekomen waar ook hout in zat verwerkt.
Cijfer: 9.2