Jawbone Up 24 en Up Move Review - Handig Health Hulpje

Review
vrijdag, 09 januari 2015 om 15:08
xgn google image
De Jawbone Up is een activity tracker, die een paar aspecten van je gezondheid in de gaten houdt. Je kunt je calorie-inname, aantal stappen en je slaap bijhouden. Hierop gebaseerd geeft de app je allerlei adviezen om bijvoorbeeld je streefgewicht te bereiken. We hebben de Jawbone Up Move en de Jawbone Up 24 getest, en laten je hieronder de resultaten weten.
De eerste indruk van de Jawbone Up Move is positief. Voor slechts 50 euro heb je een minimalistisch bandje (in meerdere kleuren) met een zwart geribbelde munt erin, het lijkt bijna een horloge! Sterker nog, er zit een tijdsaanduiding op. Je kunt door één keer op het muntje te drukken een wit lampje wat het aantal uren aangeeft zien. Erg precies geeft het de tijd dus niet aan, een beetje overbodig.
Jawbone Up 24 <a href=review" class="img-responsive" src="https://cdn.xgn.nl/upload/201501/t/jawbone-up-review.jpg" />

Jawbone Up App

Het merendeel van de functionaliteit zit 'm in de bijbehorende app voor Android of iOS. Hierop kun je zien wat je Jawbone Up Move allemaal heeft bijgehouden. Je kunt in de app allereerst je gewicht, lengte en leeftijd invoeren, zodat de 'Smart Coach' je allerlei op maat gemaakte adviezen kan geven. Er zit een clipje bij zodat je het apparaat aan je broek kunt bevestigen en niet hoeft te dragen.
De meest basic functie van de Up Move is de stappenteller. Via bluetooth kun je de Up Move aan je telefoon verbinden, waarna je aan de slag kunt gaan. In een stijlvol grafiekje zie je in de app hoeveel stappen je vandaag gezet hebt, hoe lang je stilstaand of lopend hebt doorgebracht, en hoeveel calorieën je daarmee hebt verbrand. Uiteraard kun je hierbij een doel instellen zodat je je streefgewicht kan bereiken.
Jawbone Up 24 review

Slaapanalyse

Daarnaast kun je ook je slaap analyseren. Hiervoor is het handiger om de Up Move om je pols te doen, wat nog ietwat lastig kan zijn met één hand. Echter, het bandje zit comfortabel en je merkt uiteindelijk niet echt dat je hem om hebt. De slaap tracker is redelijk accuraat, en houdt bij of je licht of diep slaapt en hoe lang. Dit leek redelijk accuraat te werken,
Een paar keer verscheen wel de melding dat de bluetoothverbinding verbroken was, maar ondanks dat verscheen er een volledig overzicht van de afgelopen nacht. Helaas herstelt de verbinding zich niet uit zichzelf, en je moet ook zelf aangeven dat je gaat slapen. Je telefoon en de bluetoothfunctie moeten altijd aanstaan. Het voordeel is dat je continu automatisch synchroniseert en je daar niet druk om hoeft te maken.
Jawbone Up 24 review

Batterijduur

De batterij gaat lang mee (volgens de fabrikant zes maanden), maar die is wel klein en bovendien rond en plat. Het vervangen hiervan is zo gebeurd, maar je moet maar net zo'n batterij in huis hebben als er een leeg is. De Jawbone Up 24 kun je via een kabeltje opladen, wat een stuk makkelijk is, maar wel ongeveer één keer per week moet gebeuren.
Ook zit er een stopwatch ingebouwd. Door twee keer te drukken op je Up Move gaat er een stopwatch van start (te herkennen aan een knipperend oranje mannetje) en kun je bijvoorbeeld gaan hardlopen. Achteraf kun je aangeven welke activiteit je deed om te zien hoeveel calorieën je verbrand hebt. Zwemmen is helaas niet mogelijk, maar de Up Move zou wel tegen een douchebeurt moeten kunnen.
Tenslotte kun je ook via de app invoeren in wat voor stemming je bent en welke brandstof je allemaal binnenkrijgt. Het invoeren wat je eet vereist, in tegenstelling tot de andere functies van de Up, zeker wat toewijding. Er is een database met allerlei etenswaren, maar deze is (uiteraard) lang niet compleet. Je kunt de barcode van de verpakking inscannen of een foto nemen.

Vermoeiende invoer

Het kost allemaal iets te veel tijd om alles wat je binnenkrijgt door te voeren, maar het is nodig om een accurate schatting van je calorie-inname te krijgen. Mocht je je niet aan je doelen houden, geeft de Smart Coach wat tips of challenges om de volgende dag wel 100 procent van je streven te halen. Daarnaast kun je je eigen prestaties meten tegenover vrienden die ook de Up Move gebruiken.
Dit geheel is allemaal zeer overzichtelijk terug te zien in de Up app, die met felle kleurtjes en grote blokken is ontworpen. De app werkt erg intuïtief en je bent er binnen een dag aan gewend. In één oogopslag zie je wat jouw statistieken voor vandaag zijn, en in twee oogopslagen kun je je statistieken van de week ervoor zien in handige staafgrafiekjes.
De Jawbone Up 24 werkt met dezelfde app en verschilt weinig van de Up Move. De Up 24 heeft in ieder geval een ingebouwde trilfunctie die je een herinnering geeft als het -bijvoorbeeld- bedtijd is of als je een half uur hebt stilgezeten. De app kan deze herinnering ook doorgeven, maar dit is een klein voordeel van de Up 24.
Jawbone Up 24 review

Conclusie

Zowel de Jawbone Up 24 als de Up Move zijn leuke stijlvolle apparaatjes. De Up 24 is echter 80 euro duurder dan de Up Move, die slechts 50 euro kost. De meerwaarde van de Up 24 is dat er een trilfunctie in zit, maar dit is het prijsverschil niet waard.
De Up Move en de bijbehorende app vormen een handig tweetal, wat je zeker wel motiveert om je dagelijkse beweging en slaap bij te houden en te verbeteren. Het is jammer dat de slaap-functie niet automatisch ingaat. Ook het invoeren van alles wat je eet is wat saai, maar dat moet helaas bij alle activity trackers.
Als je houdt van felle kleurtjes en je hebt een betere gezondheid in het vizier voor 2015, dan maakt de zachte prijs van de Up Move dit een goede aankoop.
Cijfer: 8

Populair Nieuws