iPhone 12 Review - Dunne krachtpatser van Apple

Review
vrijdag, 23 oktober 2020 om 12:30
iphone 12 1f1603361599
Zoals elk jaar komt Apple ook dit jaar met een nieuwe iPhone. Dit jaar iets later dan anders, maar eindelijk is het zover: de iPhone 12 is te koop. Het nieuwste toestel van Apple grijpt qua model wat terug naar het verleden, maar dat geldt absoluut niet voor de functies. Of de iPhone 12 het lange wachten waard was lees je in deze review.

iPhone 4, is that you?

Apple komt dit jaar met vier varianten van de iPhone: de iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro en de iPhone 12 Pro Max. Dat is er een meer dan afgelopen jaar. De toestellen komen niet allemaal tegelijkertijd uit, want eerst komen de 12 en 12 Pro uit en pas over een paar weken mogen we aan de slag met de iPhone 12 Mini en het paradepaardje van Apple: de iPhone 12 Pro Max.
Wat direct opvalt als je de iPhone 12 uit zijn verpakking haalt is dat het model bijzonder veel op dat van de iPhone 4 lijkt. De afgeronde randen hebben plaatsgemaakt voor een wat klassieker design met een wat scherpere rand. De iPhone 12 is daarbij voorzien van een glazen achterkant en mat afgewerkte aluminium randen. Het iconische Apple logo siert de glanzende achterkant van het toestel dat door het glas en het metaal heerlijk koel aanvoelt als je het in de hand neemt.
iphone 12 8f1603363861

Heerlijke helderheid

Waar Apple vorig jaar al verraste met een enorm goede camera in de iPhone 11, krijgen we met de iPhone 12 wederom een aantal aangename verrassingen voorgeschoteld. De eerste is te merken in het beeldscherm en het formaat van het toestel. Waar de iPhone 11 150,9 x 75,7 x 8,3 mm is, is de iPhone 12 slechts 146,7 x 71,5 x 7,4 mm groot. Daarmee is het toestel een stuk kleiner dan zijn voorganger, maar verrassend genoeg is het scherm wel groter. De iPhone 12 heeft namelijk een nagenoeg randloos Super Retina XDR OLED-scherm van 6,1 inch met een resolutie van 2532 x 1170 pixels en 460 pixels per inch.
Hierdoor is de maximale helderheid een stuk hoger dan bij de iPhone 11 en knallen in vergelijking de kleuren nóg meer van je scherm. Dit maakt het scherm een genot om naar te kijken, wat je ook met je telefoon doet. Qua verversingssnellheid is jammer genoeg niet gekozen voor 120 Hz, maar biedt de iPhone 12 je 60 Hz. Echt storend is dit gelukkig niet en de vooruitgang die Apple nu met het scherm geboekt heeft, spreekt al boekdelen.
Het scherm van de iPhone 12 herbergt nog een geheim, waardoor je als iPhone-bezitter wat geruster door het leven zult gaan. Het zal je door de Ceramic Shield technologie van de iPhone 12 namelijk veel minder snel overkomen dat je een barst in je scherm krijgt. Het scherm is hierdoor krasvaster en robuuster dan ooit. Natuurlijk is het nooit een goed idee om je toestel te laten vallen, maar als het dan onverhoopt gebeurt is door Ceramic Shield de hartverzakking hopelijk net iets kleiner.
iphone 12 5f1603361814

Meesterlijke kiekjes in elke situatie

Het verbluffende scherm van de iPhone 12 zou de foto’s en video’s van de iPhone 11 al haarscherp weergeven, maar Apple heeft ervoor gekozen om toch te sleutelen aan de camera’s van het toestel. De Dualcamera van de smartphone bevat een 12 MP ultragroothoeklens en een groothoeklens waarmee je tot 2 x optisch uit kunt zoomen en tot 5 x digitaal in kunt zoomen. De beeldstabilisatie zorgt daarbij voor scherpe beelden.
Overdag maakt de iPhone 12 werkelijk de meest mooie foto’s. Het is op dit gebied echt een alleskunner. Foto’s van dichtbij zijn geen probleem, van veraf blijven details goed zichtbaar en in de panoramamodus krijg je niet die vervelende curve die sommige andere toestellen dan geven. Als je je kiekje dan gemaakt hebt en inzoomt, is het tijd voor de volgende verrassing: de iPhone 12 maakt, doordat de metadata van de lenzen gecombineerd wordt, ontzettend gedetailleerde foto’s.
Zoals ook bij de iPhone 11 het geval was, heeft de iPhone 12 een geavanceerde nachtmodus, waarmee je zelfs in het donker geweldige foto’s en video’s maakt. Deze modus springt vanzelf aan, dus daar hoef je niet eens over na te denken bij het schieten van een foto. Jammer genoeg is het bij deze modus nog steeds het geval dat een foto nemen even duurt en je tijdens het maken erg stil moet staan. Daarnaast is kleinere, felle verlichting zoals een spot of lantaarnpaal een recept voor een rampfoto doordat er dan snel aureolen ontstaan.
Op het gebied van video’s blinkt de iPhone 12 ook weer uit. Het heldere display geeft je eigenlijk meteen inspiratie om in deze tijd van het jaar foto’s te gaan maken, maar de camera leent zich ontzettend goed voor de mooiste video’s. Natuurlijk doe je dit in 4K in maximaal 60 frames per seconde en in verschillende modi. Apple heeft zichzelf wederom overtroffen met de iPhone 12 camera’s.
iphone 12 3f1603361848

Patser qua snelheid

Die foto’s en video’s die je met het iOS 14 toestel maakt wil je natuurlijk ook delen met de rest van de wereld. Dat kun je doen via de 5G antenne in de smartphone die het mogelijk maakt om razendsnel het internet op te gaan. Jammer genoeg heeft de Nederlandse versie van de iPhone 12 geen mmWave, al biedt geen enkel netwerk hier dat momenteel nog aan.
Als je bang bent dat je bergen aan dat verbruikt met 5G op de iPhone 12, wees dan maar gerust: het toestel heeft een slimme schakelaar ingebouwd die je alléén op 5G zet als dat nodig is. Denk hierbij aan het spelen van games als League of Legends en het streamen van hoge kwaliteitsvideo’s op Netflix of Amazon Prime Video.
Al die opties van de iPhone 12 moeten ergens door aangedreven worden. Daarvoor heeft Apple de hele lijn van de iPhone 12 uitgerust met de A14 Bionic Chip met de Neural Engine. Deze chip zorgt ervoor dat de iPhone 12 een echt beest is op het gebied van snelheid. Dat geldt ook voor het opladen wat je nu met MagSafe kunt doen. Met deze accessoire laad je je toestel razendsnel op, waardoor je binnen no-time weer een volle accu hebt. De iPhone 12 heeft daarnaast de mogelijkheid om via de Lightning-aansluiting opgeladen te worden, waarvoor je een USB-C naar Lightning kabel meegeleverd krijgt. De adapter daarvoor zul je los aan moeten schaffen, net als de EarPods.
De iPhone 12 is te koop in de klassieke kleuren zwart, Product Red en wit en heeft daarnaast twee nieuwe kleuren: groen en blauw. Daarnaast kun je kiezen uit verschillende varianten qua geheugen tot maximaal 256 GB. De prijs van de iPhone 12 is niet mals: je betaalt voor 64GB 909 euro, voor 128 GB 959 euro en voor 256 GB tel je 1079 euro neer. Dit zijn an sich al premium prijzen, maar dan heb je ook een krachtpatser in je broekzak waar je U tegen zegt.
iphone 12 7f1603362873

iPhone 12 review – Premium als ‘instapmodel’

Met dit laatste is eigenlijk ook al het kernwoord over de iPhone 12 gezegd: krachtpatser. Het toestel is op alle vlakken een dikke upgrade vanuit de iPhone 11. Sterker nog, het toestel doet bijna niet onder voor de iPhone 11 Pro en levert op sommige vlakken zelfs een upgrade als je de iOS toestellen naast elkaar legt.
De iPhone 12 is kleiner, voelt op alle vlakken robuuster aan en levert prestaties die je van een premium model uit een serie zou verwachten. Jammer genoeg is het scherm niet helemaal randloos en zijn er nog wat aandachtspuntjes bij de nachtcamera, maar voor de rest is dit een toestel dat je niet meer neer wilt leggen.
Cijfer: 8

Populair Nieuws

Laatste Reacties