iPhone 12 mini Review – De kleinste iPhone 12 onder de loep

  Het is zover. De iPhone 12 mini en Pro Max zijn uit. Met de komst van het paradepaardje van deze serie en het kleinste model is line-up compleet. Wij gingen met de kleinste telg uit de iPhone 12 familie aan de slag en merkten dat het formaat niet het enige is waarop ingeleverd is. Waarop nog meer lees je in deze iPhone 12 mini review!

  Mini-me

  Het toestel doet zijn naam mini absoluut eer aan. Hoewel de dikte van het toestel, net als de rest van de lijn, 7,4mm is, is hij wat betreft de hoogte (131,5mm) en breedte (64,2mm) de kleinste telg uit de serie. Wat betreft het uiterlijk heeft hij hetzelfde iPhone 4-achtige ontwerp meegekregen als zijn broers. Dat betekent afgeronde hoeken en een platte, glazen achterkant waarop het Apple-logo en de Dual camera te zien zijn.

  De matte aluminium randen aan de zijkant zijn ook te zien bij de iPhone 12 en de voorkant is geheel voorzien van het 5,4 inch Super Retina XDR-OLED display met ceramic shield, op een kleine notch na waarin een selfiecamera verstopt zit. Op het scherm kregen we oogstrelende beelden voorgeschoteld op het display die ook nog eens heerlijk soepel voorbij gleden. Tijdens het kijken van The Expanse op Amazon Prime Video merkten we dat het scherm de kleuren erg goed weergeeft én alles in een fantastische resolutie weergeeft. Het is echt smullen op dit toestel, ondanks het kleinere scherm.

  Je kunt de iPhone 12 mini eigenlijk zien als een iPhone 12 die een paar maanden een dieet van Sonja Bakker gevolgd heeft en van maatje M naar S is gegaan! Een klein puntje van aandacht is hierbij wel dat het glazen design ontzettend veel licht reflecteert bij donkere momenten in films en series.

  Oud jasje, nieuwe binnenkant

  Hoewel de iPhone 12 mini oogt als een iPhone 4, is dat aan de binnenkant alles behalve waar. Het toestel is voorzien van de nieuwste technische snufjes die voor een razendsnel team zorgen. De A14 Bionic Chip met de Neural Engine is de regelneef in dit alles die de hele tent aanstuurt. En dat doet hij razendsnel! Wij gingen aan de slag met verschillende titels uit Apple Arcade zoals Sonic Racing, What the Golf? en andere games als Sky: Children of the Light en merkten dat deze titels stuk voor stuk razendsnel opgestart werden. De iPhone 12 mini voelt hiermee net zo krachtig aan als zijn grote verwanten.

  Wat betreft de software is de Apple ook niet stil blijven zitten. De iPhone 12 mini heeft, net als de rest van de lijn (en oudere toestellen) iOS 14 aan boord. Dit besturingssysteem geeft je niet alleen de nodige stabiliteit maar brengt ook vernieuwing met zich mee in de vorm van Widgets die je op je beginscherm kunt plaatsen en meer. Het is geen nieuwe uitvinding, gezien Android toestellen al een hele tijd Widgets kunnen gebruiken, maar aangenaam is het wel.

  Adembenemende foto’s

  De iPhone 12 mini presteert overigens niet alleen erg goed bij het afspelen van games en video’s. Ook de camera’s van het toestel zijn verbazingwekkend goed. De Dual-camera op de achterkant levert haarscherpe beelden dankzij de 12MP groothoeklens en ultragroothoeklens. Met dit toestel in je hand verander je nog net niet in de nieuwe Anton Corbijn en daar hoef je zelf bijna niks voor te doen.

  De lenzen vullen elkaar namelijk op elk gebied aan, van de belichting tot aan het contrast. Daarbij heb je een heel scala aan modi om te gebruiken met de nodige ondersteuning die daarbij hoort zoals optische beeldstabilisatie. De nachtmodus van het toestel werkt daardoor bijvoorbeeld beter dan die van voorgaande toestellen en de portretmodus legt de details van je onderwerp haarfijn vast, terwijl de achtergrond slim vervaagd wordt. De frontcamera van 12MP is daarbij aangepakt ten opzichte van de vorige generatie iPhones, waardoor je jezelf nog beter vastlegt op de gevoelige plaat.

  Op het gebied van de zoom is bij de iPhone 12 mini ook het nodige verbeterd. De camera’s geven je dit keer de mogelijkheid om tot twee keer optisch te zoomen en tot vijf keer digitaal daarbovenop. Wij namen de proef op de som en testten de zoomlens van de iPhone 12 flink uit. Het resultaat is indrukwekkend en hieronder op de foto’s te zien.

  Wel wat ingeleverd op zijn grote broer

  De iPhone 12 mini is tot dusver echt een miniversie van de iPhone 12, maar er is wel ingeleverd op een paar puntjes. Zo loopt de accu een stuk sneller leeg dan die van de iPhone 12. Waar de iPhone 12 makkelijk anderhalf tot twee dagen meekan bij normaal gebruik, is dat bij de mini hoogstens een dag. Daarmee is het voordeel dat alle andere toestellen uit de serie bieden hier dus niet te vinden.

  Als die accu dan leeg is, kun je kiezen voor het traditionele opladen via een kabel of draadloos opladen via de ingebouwde MagSafe-magneten. Hoewel dit laatste zo zijn voordelen heeft, laadt de iPhone 12 mini een stuk langzamer op dan de andere modellen. Je kunt dus niet binnen een half uur weer aan de slag met een flink opgeladen batterij, maar zult wat meer geduld moeten hebben. Ondanks de afstap in de prijs die je ten opzichte van de iPhone 12 (die kost je minstens 909 euro) doet.

  Zeker wanneer je bedenkt dat Apple groot adverteert alles voor een beter milieu te doen, maar je intussen wel elke dag je telefoon laat laden. Dat laden moet je overigens bij de gedrade variant doen met de lader die je al had. Er wordt een USB-C naar Lightning kabel zonder adapter meegeleverd met het het toestel. Voor mensen die nu voor het eerste een iPhone aanschaffen komt er dus nog minimaal 25 euro bovenop de prijs van de iPhone 12 mini om die adapter te kopen.

  iPhone 12 mini review – klein, maar fijn!

  Ondanks de punten waarop je inlevert bij de iPhone 12 mini, levert het toestel prestaties om trots op te zijn. Het is een ware ode aan te uitspraak ‘size doesn’t matter’, want de kracht die dit kleine toestel herbergt is enorm.

  Apple heeft met de iPhone 12 mini een degelijk en handzaam toestel neergezet, dat nagenoeg alle kwaliteiten van de iPhone 12 evenaart. Het toestel is duidelijk afgestemd op mensen die niet zitten te wachten op een halve laptop in hun broekzak. Wanneer jij jezelf tot die groep rekent en niet met een overduidelijke light-versie van een toestel rond wil lopen, dan is dit de telefoon voor jou!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Klein handzaam model
  • Ijzersterke camera's aan boord
  • Lekker snel
  • Accu is binnen een dag leeg
  • Opladen gaat niet heel snel
  • Waar is die oplader heen?
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.