iPad mini 3 Review

  De iPad mini 3 verschilt niet veel van zijn voorganger, maar heeft toch leuke nieuwe extra's. Hij is verkrijgbaar in een nieuwe kleur, heeft Touch ID en de batterij gaat iets langer mee. Wij hebben hem uitgebreid getest en nemen hem samen met je door.

  Door het kleine formaat van de iPad is hij erg makkelijk in gebruik, en zeker voor mensen die veel reizen een extra hulp om mee te nemen. Naast de nieuwe iPad Air 2 is de iPad mini 3 minder onderhanden genomen dan we hadden verwacht; naast de nieuwe, gouden uitvoering heeft hij alleen Touch ID-technologie extra. Tijd om de iPad mini 3 goed onder de loep te nemen.

  Verbeterde beveiliging met Touch ID-technologie

  Beveiliging is tegenwoordig erg belangrijk. Voor bijna alles wat we digitaal doen, heb je beveiliging nodig. Voorheen was dit vaak een wachtwoord wat je intypte om vervolgens ergens in te loggen. Apple heeft daar sinds de iPhone 5S verandering in gebracht met Touch ID en heeft deze technologie nu ook overgebracht naar de nieuwe generatie iPads.

  Ook de nieuwe generatie iPhones heeft deze technologie weer, wat ook onder andere te maken heeft met het nieuwe Apple Pay, wat oorspronkelijk nog niet in Nederland te krijgen is maar dankzij een truc wel al mogelijk is.

  Door de komst van de Touch ID-technologie kun je nu ook de iPad mini 3 ontgrendelen met je vingerafdruk en kunnen ontwikkelaars deze mogelijkheid inbouwen in hun apps. Zo is het al mogelijk met Evernote om bij die app in te loggen met je vingerafdruk zodra je hem aanklikt.

  Net zoals op andere nieuwe Apple-apparaten uit deze generatie, is het ook mogelijk om op de iPad mini 3 aankopen te doen met je vingerafdruk via iTunes, iBooks en in de App Store.

  iPad mini 3 Touch ID

  Het lijkt net een computer

  De iPad mini 3 mag dan wel klein zijn, maar dat is hij van binnen niet. Met de A7-chip met de 64-bits architectuur is de iPad mini 3 een tablet die zeker niet onder doet aan een desktop PC. Hij heeft namelijk aardig wat kracht en het leuke is dat dit niet van de batterijduur af gaat. Hij gaat gewoon 10 uur mee, wat zelfs een uur langer is dan de iPad mini 2 aankon.

  Dat hij sneller is dan de eerste generatie, kun je goed merken, want in een test met de eerste generatie iPad mini was dit zeker te meten. Aangezien apps ook steeds meer kracht eisen, is het niet gek dat Apple hem sneller gemaakt; ze moesten wel.

  Gepaard met het nieuwe Metal is ook het gamen goed verbeterd. Het kost de iPad mini 3 nu minder kracht, waardoor games veel vloeiender lopen. Dankzij de speciale categorie in de App Store kun je de games die voor Metal zijn ontworpen direct downloaden.

  iPad mini 3 game

  Verbeterde camera functies voor memorabele momenten

  Dankzij iOS 8 zijn ook functies als timelapse en panorama beschikbaar geworden op de iPad mini 3. Daar blijft het helaas ook bij, want de camera is namelijk nog steeds hetzelfde; geen verhoogd aantal megapixels en geen extra functies.

  De softwarematige functies die iOS 8 hier biedt, zijn natuurlijk wel mooi meegenomen, maar zo heel bijzonder is het niet; dit soort functies zit namelijk ook in sommige apps inbegrepen.

  Snel internet zorgt voor effectiviteit

  Naast een snelle iPad mini 3 is de snelheid van het internet ook belangrijk. Dankzij de twee wifi-antennes en MIMO-technologie kun je super snel downloaden, streamen of internetten. De vraag is alleen of je die snelheden ook haalt, want de wifi-antennes zijn tegenwoordig sneller dan het internet in het gemiddelde huishouden.

  Ook aan de mobiele internetter is gedacht, want het mobiele internet op de iPad mini 3 is aardig snel. Dit zorgt er voor dat de iPad mini 3 overal ter wereld gebruik kan maken van de snelste mobiele netwerken. Het nadeel hier is dat dit niet sneller is dan zijn voorganger de iPad mini 2.

  iPad mini 3 internet

  iOS 8 in combinatie met de iPad Mini 3

  iOS 8 is het nieuwe besturingssysteem van Apple. Ook bij de nieuwe iPad mini 3 is het zo dat iOS 8 vlekkeloos werkt. Waar de oudere modellen van de iPad mini nog wat moeite hadden met iOS 8, gaat dat bij dit nieuwe model wel goed. Niet heel vreemd, want we verwachten ook niet anders.

  Het enige wat we kunnen zeggen, is dat Apple met nieuwe functies als continuïteit, handoff en andere nieuwe functies heeft gezorgd dat dit kleine monster niet meer te missen is. Het maakt niet uit welke app je gebruikt, want het is op zichzelf al een goede ervaring.

  De iPad Mini 3 en de nieuwe Smart Covers en Cases

  Net zoals we in de review van de iPad Air 2 hebben besproken, heeft ook de iPad mini 3 een aardig assortiment aan Smart Covers en Cases. Ze zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar. De Smart Cover zit alleen aan de voorkant van de iPad mini 3, waarbij de Smart Case helemaal om de iPad heen zit.

  Door het kleine magneetje in de hoezen zorgen ze er allebei voor dat je iPad direct aan en uit gaat naarmate je de hoes open of dicht doet. Wij zijn van mening dat de Case meer bescherming bied tegen schade bij dagelijks gebruik, aangezien de Smart Cover de achterkant totaal niet beschermt. Wij raden dan ook een hoes aan die de gehele iPad beschermt.

  iPad mini 3 smart cover

  Een nog betere iPad mini in handformaat

  De nieuwe iPad mini 3 is leuk, maar is hij zo vernieuwd dat hij het kopen waard is? Wij vinden van niet. Hij is niet sneller, heeft als écht nieuwe feature alleen Touch ID, komt in een extra kleur en is verkrijgbaar met meer geheugen; daar blijft het ook bij. Hij kost wel 100 euro meer dan de iPad mini 2 en dit vinden wij voor de nieuwe snufjes het geld niet waard. Kortom, weinig veranderingen, maar wel nog steeds een geweldige tablet.

  De iPad Mini 3 is in drie verschillende kleuren verkrijgbaar, namelijk zilver, goud en Space grijs. Daarnaast zijn er verschillen in de grootte van de opslag, namelijk 16 GB (€399) 64 GB (€499) of 128 GB (€599).

  Mocht je veel onderweg zijn en graag van mobiel internet gebruik willen maken, dan kun je bij elk model voor €120 euro meer de iPad Mini 3 kopen met de mogelijkheid voor wifi en mobiel internet. De iPad mini 3 is te bestellen in de webshop van Apple.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Gemakkelijk mee te nemen
  • Een snelle tablet
  • Nu ook voorzien van Touch ID
  • Extra functies door iOS 8
  • De Batterij gaat net zolang mee als bij de iPad Air 2
  • Geen anti-reflectie laag
  • Geen gelamineerd scherm
  • Bijna geen vernieuwing

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.