Impact Winter Review - Weet het te imponeren of laat het ons ijskoud?

Review
dinsdag, 30 mei 2017 om 17:50
xgn google image
Op het moment dat in Nederland de lange broeken en dichte schoenen worden omgewisseld voor korte broeken en slippers, komen Bandai Namco en Mojo Bones met het ijskoude Impact Winter. Kan de game imponeren en vastvriezen in het gamelandschap, of zal het wegsmelten bij de eerste zomerdag? Lees het in onze Impact Winter Review.
De mensheid had geen enkele kans in Impact Winter. In een tijdsbestek van enkele dagen werd de aardbol bedekt met metersdikke sneeuw. Hulpdiensten en instanties probeerden nog mensen te evacueren naar enigszins veilige gebieden, maar dat mocht niet baten. Nu zijn er nog enkel een paar overlevenden over, omringd door metershoge sneeuw.
Onder de overlevenden valt ook Jacob, ooit vader van twee kinderen en een liefhebbende echtgenoot, maar nu is hij verantwoordelijk voor vier andere overlevenden. Samen zijn ze gevlucht naar de plaatselijke kerk, waar ze van een robotje – Ako-Light – de boodschap ontvangen dat een mysterieuze organisatie ze zal komen redden over dertig dagen. Tot die tijd is het overleven geblazen.
Impact Winter Review

Samen sta je sterk

Eén van de belangrijkste aspecten in Impact Winter is om te zorgen dat de iedereen gezond, gevoed en blij blijft. De vier andere overlevenden zijn namelijk niet alleen een last, ze helpen Jacob ook door middel van upgrades en voorwerpen te maken. Christophe is verantwoordelijk voor Ako-Light – die Jacob vergezeld op zijn tochten door de sneeuw – en kan bijvoorbeeld zijn radar versterken, terwijl Wendy de kok en verpleegster van het stel is en de rest gezond houdt. Blane helpt je bij het overleven in de wildernis door middel van tenten, wapens en vallen en Maggie versterkt de kerk met haar constructies.
Jouw team kan daarentegen niks begonnen zonder onderdelen, voedsel en drinken en daarvoor moet Jacob de deur uit en waden door de sneeuw. Omdat de sneeuw zo hoog ligt dat enkel de daken van huizen zichtbaar zijn, is het behoorlijk lastig oriënteren in Impact Winter en je hebt geen toegang tot een kaart, alleen een radar. Een goed geheugen kan overleven in de game een stuk makkelijker maken.
Impact Winter Review

Opslaan en vervoeren

Impact Winter maakt namelijk gebruik van een grid inventory en dat betekent dat je maar een beperkt aantal spullen mee kunt nemen in je rugzak en soms moet puzzelen om alle spullen erin te krijgen. Een jerrycan met benzine om het vuur in de kerk aan te houden kan al snel een leeuwendeel van je rugzak innemen, ruimte die je vervolgens dus niet kan gebruiken om eten of drinken in te stoppen. Als je vervolgens ook een wapen en munitie mee moet dragen om af te rekenen met wilde dieren, is het al helemaal lastig.
Soms ben je dus genoodzaakt om ergens belangrijke spullen om te slaan in een auto of kast om vervolgens een paar keer heen en weer te lopen. Vergeet je alleen waar die specifieke auto precies staat, dan ben je je spullen kwijt. Je kan ook een tent meenemen, die je kan gebruiken om spullen te ‘teleporteren’ naar de kerk toe, maar ook het meesleuren van de tent kost natuurlijk weer ruimte in je rugzak. Niemand heeft gezegd dat overleven makkelijk en enerverend zou zijn.
Impact Winter Review

Een race tegen de klok

Met constant zoeken naar eten, drinken en brandstof om het vuur in de kerk draaiende te houden ga je het alleen niet dertig dagen lang volhouden. Dieven kunnen namelijk de kerk binnendringen om spullen te stelen, de andere overlevenden kunnen gewond raken bij het tegenhouden van dieven of bij het maken van een voorwerp. Ziektes, ruzies en depressie liggen constant op de loer en je hebt dus ook medicijnen, verband en luxe goederen nodig om iedereen gezond en tevreden te houden. Doe je dat niet, dan kan bijvoorbeeld iemand die depressief is simpelweg besluiten om te vertrekken uit de kerk en dan ben je diegene voorgoed kwijt.
Gelukkig krijg je voor het uitvoeren van opdrachten – die de overlevenden je geven of andere mensen die je in de wereld tegekomt –, het ontdekken van nieuwe plekken en andere prestaties Rescue Points (RP). Heb je genoeg RP, dan gaat de Ako-Light een level omhoog, kan je nieuwe rollen vrijspelen voor de overlevenden én gaat de Rescue Timer met een paar uur vooruit. Ook met andere speciale opdrachten is het mogelijk om iets van de tijd af te snoepen en dat is essentieel om aan het einde van de rit gered te worden.
Impact Winter Review

Een grimmige sfeer

Naast een goed geheugen is het overigens ook handig om een paar goede ogen te hebben voor Impact Winter. Overdag is buiten alles goed te zien in de witte oppervlakte bij goed weer, maar zodra het donker wordt, je een gebouw binnentreedt of het weer omslaat, dan is het lastig om te zien waar je heengaat . Je Ako-Light heeft een kleine zaklamp op zijn hoofd zitten, maar veel licht geeft de zaklamp niet af en in gebouwen werpt het lange schaduwen over de verlaten chaos, lijken en vernietiging die je overal tegenkomt.
Met de sfeer en graphics zit het dan ook zeker goed in Impact Winter. Je voelt je eenzaam in je dode wereld, ondanks dat je soms een andere overlevende tegenkomt of de mysterieuze handelaren die zichzelf de Nomads noemen. Als je wilde dieren tegenkomt, dan weet je dat je moet vluchten of vechten, want er is niemand die jouw hachje gaat redden van een vreselijke dood. Impact Winter staat niet te boek als horror, maar je moet vaak flink stevig in je schoenen staan.
Impact Winter Review

Gamebrekende bugs en problemen

Ondanks alle positieve punten, is Impact Winter niet perfect en had een paar maanden extra ontwikkeltijd de game zeker geen slecht gedaan. Het meest opvallende is nog wel dat de game, een PC-exclusive, vrijwel onspeelbaar is met een muis en keyboard en een controller nagenoeg verplicht is om Impact Winter te spelen.
Daarnaast kampt de game met talloze bugs, zoals het vastzitten in de grond, het niet registeren van een interactie en het niet laten voltooien van opdrachten. Wij hebben daarnaast de game op twee verschillende PC’s gespeeld, waarbij de één normaal draaide in een volledig scherm, terwijl de andere bleef steken in Windowed-modus. Ontwikkelaar Mojo Bones is druk bezig om de problemen om te lossen, maar sommige problemen zijn wel heel pijnlijk. Met name de slechte en onlogische muis en keyboard-besturing had nooit in de release-versie mogen zitten.
Impact Winter Review

Impact Winter Review – Maakt indruk in positieve en negatieve zin

Impact Winter heeft zeker een impact gemaakt op ons, met de grimmige sfeer, vele verschillende mechanieken en ongenadige karakter. Vrijwel alles is met elkaar verbonden en vergeet je één onderdeel, dan kan alles als een pudding in elkaar zakken. Impact Winter mocht van ons alleen wel een paar maanden extra ontwikkeltijd krijgen, want de vele bugs en bizarre problemen zijn een flinke domper en kunnen voor sommigen de game helemaal verpesten. Er is werk aan de winkel, Mojo Bones!
Cijfer: 7.5