HP Omen 15 Review - Gaming krachtpatser die ook geschikt is voor de thuiswerker

  Bij de keuze van een nieuwe laptop staan veel kopers in dubio: kies je voor een superkrachtige gaming laptop met alle toeters en bellen, of ga je voor een degelijk apparaat waarmee je ook op je werk of in de klas voor de dag kan komen? De nieuwe HP Omen 15 probeert voor beide situaties de ideale laptop te zijn. Wij mochten het nieuwste model uit deze serie uitproberen.

  Voor ons ligt de HP Omen 15 ek0600nd, een mooie zwart afgewerkte laptop met Intel Core i7 -10750H processor, 16 GB intern geheugen, 1TB SSD schijf en RTX 2060 (mobile) videokaart met 6GB memory, Full HD 144 Hz 15,6” beeldscherm en B&O luidsprekers. Een heuse krachtpatser dus, waar we wel een en ander van kunnen verwachten.

  Voor de RTX 2060 geldt wel een disclaimer: wie verwacht dat deze videokaart direct vergelijkbaar is aan de desktop versie, kan bedrogen uitkomen. Vanwege de beperkte koelingsmogelijkheden die een laptop heeft en om het stroomgebruik nog enigszins binnen de perken te houden, is de laptop-versie van de RTX 2060 zo’n 30% lager geklokt. De performance zal dus niet helemaal vergelijkbaar zijn met die van de desktop-variant. De HP Omen 15 ek0600nd kost een kleine 1600 Euro en zit daarmee aan de bovenkant van het middensegment wat gaming laptops betreft.

  HP Omen 15 - De Specificaties

  SpecificatieWaarde
  TypeHP Omen 15-ek0600nd
  ProcessorIntel Core i7-10750H 6 cores 2,6GHz (turbo 5 GHz)
  Werkgeheugen16GB DDR4 (2x 8GB)
  Opslaggeheugen1 TB SSD ( PCIe NVMe M.2)
  VideokaartGeForce RTX 2060 6 GB GDDR6
  Beeldscherm15,6" 1920x1080 (Full HD) 144 Hz
  ConnectorenVideo: HDMI, Mini DisplayPort, Thunderbolt 3
  3x USB 3.2 (Gen1, 5Gb/s)
  1 multi-formaat SD-mediakaartlezer
  AudioBang & Olufsen DTS:X Ultra
  Gewicht2,36 kg

  Eerste indruk: Uiterlijke schoonheid

  De HP Omen is mooi matzwart uitgevoerd met scherpe hoeken en schuin afgesneden kant. De bovenkant is voorzien van een vrij groot gekleurd vierkant als logo. Dat is meteen de enige versiering aan de buitenkant. Hier geen tierelantijnen of lichtorgel. Ben je niet aan het gamen, dan zal deze laptop je hobby niet verraden. De onderkant geeft al iets meer prijs: die is voorzien van een groot rooster en twee flinke ventilatoren die voor de koeling moeten zorgen. De onderkant heeft een klein opstaand randje dat ervoor moet zorgen dat het rooster vrij staat. Er zijn geen wegklapbare pootjes voorzien. Dat is jammer, want wat extra ventilatieruimte is nooit weg.

  Klappen we de laptop open, dan valt op dat het beeldscherm helemaal door te klappen is tot deze 180 graden open staat. Prettig, de laptop kan dus in alle standen gebruikt worden, mocht je een laptopstandaard hebben. Bij het het toetsenbord vallen een paar dingen op. ten eerste kent het toetsenbord geen numerieke toetsen. Dat zien we vaker bij 15” laptops, maar is toch jammer. Zeker als je de laptop ook voor werk wil gebruiken kan dit een gemis zijn.

  Verder is het op de toetsen gebruikte lettertype bijzonder, maar niet altijd duidelijk. het onderscheid tussen rechte en ronde hoeken is te klein. De ‘D’ lijkt hierdoor op een ‘O’. Wie blind kan typen heeft daar natuurlijk weinig last van, maar voor wie regelmatig even letters op moet zoeken is dat niet praktisch.

  Hoera voor de HP Game Hub!

  Verder zien we een extra toets, namelijk één met een groot vierkant erop. Jazeker, het HP Omen logo. Deze knop is een directe koppeling naar het HP Gaming Hub. Hier kan je eenvoudig alles regelen rond je HP laptop, van het tweaken van je hardware tot het verzamelen van al je geïnstalleerde games op één plek.

  De Omen Gaming Hub is echt een enorme handige toevoeging. Niet alleen konden we ons systeem prima tweaken, vooral de games verzameling haalt één van de grootste irritaties voor PC gamers weg: hoe houd je in hemelsnaam overzicht van alle games die je op Steam, de Epic Store, MS Store, Xbox Game Pass, Origin, Humble en al die andere game stores gekocht hebt? Het Game Center verzamelt alle geïnstalleerde games in één overzicht waar je ze ook meteen vandaan kan starten. Ideaal! De 1 TB SSD is daarbij een uitkomst. Heerlijk snel en stil, en daarnaast groot genoeg om veel games op te kunnen installeren.

  En de performance dan?

  Uiteraard hebben we de HP Omen flink aan de tand gevoeld. Initieel hebben we dat gedaan op het ingebouwde 15,6”beeldscherm. Tomb Raider, Forza 7, Gears 5, Shogun total War 2, The Medium en meer konden allen op Ultra settings gespeeld worden waarbij kloksnelheden tot boven de 100 FPS behaald werden. Daar kunnen we dus kort over zijn, deze laptop is uitmuntend geschikt voor gaming op het interne Full HD scherm.

  Sluiten we een extern 4K scherm aan, dan wordt het een ander verhaal. De RTX 2060 is prima geschikt om een 4K scherm aan te sturen voor regulier desktop werk, maar zodra we een game wilden starten had de videokaart daar toch problemen mee. Sommige games wilden helemaal niet starten, maar wilde de game wel starten, (zoals bijvoorbeeld Forza 7) dan moesten we het detail toch flink terugschroeven om een beetje redelijke performance te halen.

  Koeling blijft lastig

  Wat hierbij opviel was dat, ondanks de twee grote ventilatoren die de HP Omen van verse lucht moeten voorzien, deze toch vrij snel behoorlijk aan het werk gezet werden en daarbij bepaald niet stil waren. Wat dat betreft zijn laptops een vervelend compromis: de behuizing moet zo klein mogelijk zijn, maar voor hoge performance is juist veel koeling nodig. Laptops zullen daarom nooit echt stil worden zodra er veel (gaming) performance van ze gevraagd wordt.

  De koeling doet wel goed zijn werk, ook onder volle belasting van zowel CPU als GPU werd geen enkel onderdeel warmer dan zo’n 95 graden. Daarbij werd deze warmte goed geïsoleerd van het toetsenbord: waar deze bij eerdere modellen nog wel eens te heet werd bleef het toetsenbord hier ook bij duurtesten goed te gebruiken.

  De HP Omen 15 is eigenlijk niet bedoeld om langdurig onderweg te gebruiken. We hebben middels een distributed computing client zowel de CPU als GPU separaat kunnen belasten. Zodra we de laptop vol aan het werk zetten hield deze het net geen uur vol zonder netspanning, waarna deze zo’n twee uur nodig had om weer op te laden. Gebruikten we de laptop voor laagintensief werk (Spotify, surfen, worddocument bijwerken) dan duurde het zo’n 2,5 uur voordat de accu leeg was. We hadden gehoopt dat de laptop het wat langer vol zou houden.

  HP Omen 15 Review - Voor de serieuze gamer

  Al met al is de HP Omen 15 een prima gaming laptop die ook voor werk of school bruikbaar is. De Gaming Hub is echt een uitkomst om zowel de laptop te beheren als om te gebruiken als toegang tot al je games. Door het mooi afgewerkte uiterlijk kan je hier prima mee voor de dag komen in wat meer serieuze setting. De HP Omen 15 is uitstekend geschikt voor gaming op het ingebouwde beeldscherm. Vrijwel alle hedendaagse games (Cyberpunk 2077 daargelaten) zijn in volle pracht te spelen. Wil je 4K gamen op een extern beeldscherm, dan zal je echter flinke compromissen moeten sluiten. Daarmee is de HP Omen 15 een uitstekende keuze voor wie een laptop zoekt voor draagbaar vermaak en het serieuzere werk.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Mooie degelijke vormgeving
  • Prima performance
  • Full HD gaming op Ultra settings
  • Omen Gaming Hub
  • Geschikt voor gaming en serieus werk
  • Geen numeriek toetsenbord
  • Accuduur valt wat tegen
  • Ventilatie maakt nog steeds veel lawaai
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.