Hellboy Review (4K Blu-ray) - Een oude hitfilm nieuw leven ingeblazen

  Herinner je nog dat een paar jaar terug The Shape of Water een Oscar won? Een film van regisseur Guillermo de Toro. Deze man wist jaren geleden al een hele indrukkende film achter te laten: Hellboy. Deze film is nu uit op 4K Blu-ray zoals je kunt lezen in deze Hellboy review.

  Sony Pictures

  Maak kennis met het rode gevaarte

  Dit jaar draaide er een Hellboy in de bioscopen, eentje waar niet iedereen even warm van werd. Zonde, want het je zou daardoor bijna vergeten dat er eerder twee goede Hellboy films uitkwamen. En dat in een tijd waarin we nog niet overspoeld werden met allerlei superheldenfilms uit de stal van Marvel en DC! Immers komt ook Hellboy rechtstreeks uit een comic book.

  De film opent spannend in de Tweede Wereldoorlog. Terwijl nazi’s er druk op los schieten en bezig zijn met zwarte magie, wordt daar opeens een klein wezentje opgeroepen: Hellboy. Hij is klein, rood, schattig, schichtig en doet ergens wat denken aan een mens en aap en... iets geks. Zijn ene arm is namelijk geen normale arm, maar veel groter, bijna een wapen. Oh ja en hij heeft een soort hoorntjes op zijn kop.

  De grap wil alleen dat deze Hellboy opgroeit en niet per se gelijk staat aan het kwaad, maar het kwaad juist wil bestrijden. Toegegeven, het verhaal van Hellboy is niet heel diepgaand. En met de superheldenfilms van de laatste paar jaar, schiet Hellboy tekort. Het is te oppervlakkig en niet meer helemaal wat je anno 2019 mag verwachten van een dergelijke film.

  Sony Pictures

  Een film vol details en charme

  Toch heeft de film nog altijd sterke elementen die er in 2004 ook al uit sprongen. Del Torro heeft namelijk een bijna kunstzinnig oog voor detail. De effecten in Hellboy zijn opvallend goed en de kostuums zijn prachtig. Zeker in deze 4K-uitgave spat alles van het scherm en zou je bijna niet doorhebben dat met een film te maken te hebben die al 15 jaar bestaat.

  Dat is een flink lange tijd. De hoofdrolspeler is ook niet mis: Ron Perlman. Voor velen later bekend geworden door de tv-serie Sons of Anarchy. In Hellboy zorgt hij ervoor dat zijn personage diverse menselijke trekjes heeft gekregen. Hij is sterk, grappig, lief en heeft alles in huis om je hart te stelen. Zeker als hij om Liz Sherman (Selma Blair) heen draait, heb je met hem te doen.

  Zij heeft de krachten van vuur, maar de vraag is voor welk personage ze in vuur en vlam zal staan. Ja, Hellboy bevat ook de nodige romantische wendingen, maar nooit op een kwijlerige of overdreven manier. Het past gewoon precies. Het is tof om te zien dat de film nu uitgebracht is op 4K en wel als een hele speciale editie. De prijs is hoog, 35 euro.

  Sony Pictures

  Hellboy Review - Een waardige 4K-ervaring

  Maar daarvoor krijg je wel een bijzonder mooi item om aan je collectie toe te voegen. De box is tof, er zitten kaarten en een poster bij en een boekje met veel achtergrondinformatie. Een hele making-of staat beschreven waarmee je net even een extra kijkje in de keuken van Del Torro krijgt. Ook de film zelf bevat nog extra’s, alsook twee filmversies om te kijken: de Director’s Cut en de theater versie.

  Al met al is de prijs dus hoog, maar krijg je wel waar voor je geld. Del Toro is een regisseur die altijd films weet te maken met een eigen ‘touch’ en dat zie je al snel heel goed in Hellboy uit 2004. Als je van comics en superhelden houdt, ga dan vooral deze film kijken. Verwacht geen diepgaand verhaal, maar wel een uiterst charmante Ron Perlman in de hoofdrol.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Puik acteerwerk van Ron Perlman
  • Prachtige kostuums
  • Mooie 4K-uitgave
  • Slap verhaal
  • Prijzig

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.