Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review - overbodig als remake

  Ontwikkelaar Quantic Dream heeft in november al de remaster van Beyond: Two Souls uitgebracht en nu is ook Heavy Rain aan de beurt. Beide games zijn nu digitaal los te koop, maar ook in een fysieke bundel. Of deze games je geld nu nog waard zijn lees je in deze Heavy Rain & Beyond: Two Souls Collection Review.

  De Heavy Rain and Beyond: Two Souls Collection bevat twee titels die bij de oorspronkelijke release vol lof onthaald werden. Heavy Rain werd door ons met een 9.2 beloond (en de PlayStation Move versie met een schrale 6) en Beyond: Two Souls kreeg van Jeroen een 9.5 toebedeeld. Over de remaster van de laatstgenoemde game heeft Rox zich al eerder gebogen en zij gaf deze uiteindelijk een 6.5. Is dat terecht?

  Ja, zeker gezien de game los 30 euro kost en eigenlijk niet vernieuwt. Maar deze bundel bevat twee games en kost 40 euro. En zoals Rox al aangaf in haar review, Beyond: Two Souls is geen slechte game en datzelfde geldt voor Heavy Rain. De games zijn interessant en slepen je mee. Ten dele dan.

  Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review

  Een ijzersterk verhaal...

  Deze bundel biedt je twee verhalen en die zijn allebei uniek. In Heavy Rain kruip je in de huid van vier hoofdpersonen die allemaal in aanraking komen met de Origami Killer, een seriemoordenaar. Je begint met Ethan Mars, die zijn zoontje verliest bij een auto ongeluk en er een gebroken gezin aan overhoudt, maar schakelt later door met Scott Shelby.

  Hij is een privédetective die op de zaak van de moordenaar zit, maar ook journaliste Madison Paige en FBI-agent Norman Jayden onderzoeken de zaak. De een voor een scoop en de ander voor gerechtigheid. Door het hele verhaal wissel je vanzelf tussen de vier personen. Heavy Rain is dan ook uiteindelijk één groot verhaal wat je meesleept. Het is, na het stroeve begin, vrijwel de hele tijd spannend en dat zorgt ervoor dat je niet wil stoppen met spelen.

  Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review

  ..en een kwakkelend aanhangsel

  Het andere verhaal is dat van Beyond: Two Souls. Hierin volg je Jodie en de entiteit die ze meedraagt, Aiden. Het mooie van deze game is dat je Jodie (Madison Paige) van jongs af aan volgt en een heleboel belangrijke dingen van haar meemaakt zoals bijvoorbeeld haar liefdesleven en hoe ze opgroeit in een faciliteit. Jodie en Aiden zijn namelijk onderdeel van een geheim experiment.

  Er gebeurt in Beyond Two: Souls ook van alles in de tussentijd. En dat is niet altijd positief. Er zitten gaten in het verhaal die er op de nieuwe manier van spelen, chronologisch, nóg duidelijker uitspringen dan wanneer je de game op de originele manier speelt. Daardoor verlies je je aandacht een stuk sneller dan bij Heavy Rain, maar ook doordat het spel maar met vlagen écht interessant is verlies je snel interesse.

  Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review

  Besturing zo stroef als vanouds

  Een onderdeel wat bij de originele games al een beetje te wensen overliet, was de besturing. Dit is in deze collectie niet opgelost. De besturing is in beide games bijna hetzelfde, al is die van Heavy Rain net wat stroever. Je loopt bijvoorbeeld met de R1 knop, wat niet logisch is. Bij Beyond: Two Souls loop je gewoon met het knuppeltje maar in die game zitten weer andere onlogische elementen in de besturing.

  Zo is het daarbij niet altijd even duidelijk wat je nou moet doen. En het lopen is altijd in de richting waarin je je knuppeltje beweegt (in beide games). De personages bewegen in deze versie van de games dus ook niet altijd even gemakkelijk de kant op die je wil door de camerahoek.

  Je loopt soms door een deur en dan ineens draait door de veranderde camerastand het personage om en loopt weer terug. Die wisselende camerahoeken in combinatie met de besturing halen soms echt het bloed onder je nagels vandaan. Dit had in deze collectie gewoon aangepast kunnen (en moeten) worden. Een gemiste kans van Quantic Dream.

  Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review

  Bevat teveel zinloze bezigheden

  Daarbij is de besturing in beide games eigenlijk niet het belangrijkste in deze games. Je bent namelijk veel meer bezig met de quick-time events die beide games bieden en als je dan al rondloopt heb je vaak geen haast. De quick-time events zijn in Beyond: Two Souls wel een stuk minder interessant dan in Heavy Rain.

  Maar voor beide games geldt dat je ook een groot gedeelte van het spel met zinloze dingen bezig bent. Heavy Rain kent daar vooral in het begin veel voorbeelden van. Je moet uit bed komen, je tanden poetsen, douchen, scheren, met een pak sinaasappelsap schudden, een kopje koffie drinken en zelfs een pizza snijden. Waarom?

  Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review

  Voelen verouderd aan

  Dat soort dingen voegen echt totaal niks toe en nemen alleen maar tijd in beslag. Wat wel tof is in Heavy Rain is dat je bijvoorbeeld dat schudden met een pak sinaasappelsap ook echt met je controller moet doen. De game maakt dus gebruik van de sensoren in de PlayStation 4 controller hiervoor. Alleen schudden met een pak sinaasappelsap? Echt?

  Een andere, ook wat zinlozere, toevoeging aan deze games is het feit dat je je keuzes voorgeschoteld krijgt aan het einde. En wat anderen hebben gekozen. Lekker belangrijk. Maar de games zijn niet alleen aangevuld: zowel Heavy Rain als Beyond: Two Souls zijn opgekrikt naar een 1080p resolutie met motion blur waar dit eerst niet was. Daarbij zijn er verbeteringen aangebracht aan de lichteffecten.

  Ondanks deze scherpere resolutie en andere tweaks voelen de games vandaag de dag wel een beetje verouderd aan, al zien ze er absoluut niet slecht uit. Beyond: Two Souls ziet er wel echt beter uit wat betreft de animaties dan Heavy Rain, waar het soms wat houterig overkomt. Maar alles was grafisch ook al dik in orde op de vorige generatie consoles.

  Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review

  Urenlang spelplezier voor vier tientjes

  Vooral de filmpjes zijn geweldig om te zien. Die mini-facelift was dus eigenlijk niet nodig geweest. En om eerlijk te zijn bieden de games niet echt iets nieuws vergeleken met toen. Beyond: Two Souls is nog aangevuld met de DLC Enhanced Experiments, maar de berg content die eigenlijk voor Heavy Rain zou uitkomen is hier niet aan toegevoegd.

  De ontbrekende content van Heavy Rain zal dan ook niet iedereen tevreden stellen, maar gezien deze slechts voor een klein stukje af was is deze keuze begrijpelijk. Sowieso ben je met de games in deze collectie lang genoeg bezig. Beyond: Two Souls kent zes eindes en houdt je zomaar 10 uur bezig om er voor het eerst doorheen te komen.

  Voor Heavy Rain geldt dat er maar liefst 23 eindes zijn en dat deze game ook minstens 10 uur aan gameplay kent. Wat dat betreft mag de zomer dus nog even op zich laten wachten, want met deze games ben je wel even zoet. En voor vier tientjes is dat een prima deal.

  Heavy Rain and Beyond - Two Souls Collection Review

  Maar voor de helft interessant

  Als je deze collectie koopt voor 40 euro, kun je urenlang genieten van de games die deze biedt. Maar onder aan de streep bieden ze allebei niet echt iets nieuws. Heavy Rain is (nog steeds) absoluut een aanrader en eigenlijk een must buy voor degenen die deze game nog niet gespeeld hebben. Dat geldt voor Beyond: Two Souls niet echt, gezien de game maar met vlagen echt spannend is.

  De Heavy Rain and Beyond: Two Souls Collection is eigenlijk maar voor de helft écht interessant en die helft heet Heavy Rain. Beyond: Two Souls is nog wel leuk en oogt net wat beter, maar weet niet voldoende te interesseren voor lang spelplezier aan één stuk.

  7

  De plus- en minpunten

  • Heavy Rain blijft een toffe game
  • Tientallen uren spelplezier voor vier tientjes
  • Spelplezier verlengd door de vele eindes
  • Veel te veel zinloze bezigheden
  • Extra's zijn niet bijzonder
  • Voelen wat verouderd aan
  • Besturing nog steeds stroef

  Heavy Rain & Beyond: Two Souls Collection

  Verkijgbaar vanaf 2 march 2016

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.