Hearthstone: Heroes of Warcraft Review

  Velen van jullie zullen vroeger heel wat uurtjes versleten hebben met het ruilen van kaarten op het schoolplein. Of er nu Pokémon of Yu-Gi-Oh figuurtjes opstonden, het open maken van een nieuw pakje was altijd een spannend moment. Blizzard vertaalt deze drang naar Hearthstone: Heroes of Warcraft.

  Als er één studio is die perfect doorheeft hoe je een game moet presenteren, dan is het Blizzard wel. Over iedere pixel die Hearthstone op je scherm tovert is nagedacht, wat de meest flitsende kaartgame van dit moment oplevert.

  Papieren kaartjes krijgen karakter dankzij geluidseffecten en animaties, en zelfs de tafel waar je jouw Minions op legt staat bol van de interactieve voorwerpen om je bezig te houden terwijl de tegenstander aan de beurt is. Klik bijvoorbeeld op een poort om hem te sluiten, of ram een paar keer op een ruit om hem te laten versplinteren.

  Hero tegen Hero

  Een leuke afleiding natuurlijk, maar die wachttijd had je waarschijnlijk beter kunnen besteden door je volgende zet uit te denken. Er komt namelijk heel wat strategie bij een doorsnee potje Hearthstone kijken. Het principe is gelukkig simpel: twee Heroes met ieder 30 health proberen elkaar uit te schakelen met een samengesteld deck van 30 kaarten.

  Iedere actie die je onderneemt kost Mana Crystals, waarvan je er iedere beurt eentje extra krijgt. Hoe langer de game dus duurt, hoe meer krachtige kaarten je kunt spelen.

  Voordat je begint met het delen van kaarten, zul je één van de negen Heroes moeten kiezen. Een belangrijk moment, want dit bepaalt een groot deel van je speelstijl. De zogenaamde Hero Power is namelijk voor alle negen uniek en kan iedere beurt voor twee kristallen gebruikt worden.

  Zo heeft de Priest een healing power en kan de Mage een vuurbal afvuren. Ook hebben alle helden een berg unieke kaarten, naast de grote lading aan Minions die in ieders deck past.

  Free to Play zoals het hoort

  Als je Hearthstone voor het eerst speelt, komt er nogal wat informatie op je af. Bovenstaande informatie is nog maar het topje van de ijsberg, maar gelukkig is er een uitgebreide tutorial en laat de practice modus je sparren tegen de computer. Met de standaard decks die je krijgt als je de game opstart ga je het online namelijk niet redden, daar strijdt iedereen met een eigen deck aan zorgvuldig samengestelde kaarten.

  Alles aan Hearthstone is gemaakt om je zo lang mogelijk aan je scherm gekleefd te houden. Een gemiddeld potje duurt een minuut of tien, dus de drang om 'nog één laatste' te doen is enorm. De game is bovendien gratis, en vraagt alleen geld als je extra pakjes kaarten wilt kopen. Dit is nooit vereist om online een kans te maken, want door dagelijkse uitdagingen te volbrengen verdien je gouden munten om diezelfde pakjes te kopen.

  Deze gouden centen kun je ook gebruiken om toegang tot The Arena te krijgen. Deze aparte spelmodus laat je steeds de keuze maken uit drie willekeurige kaarten, zodat je op die manier een random deck samenstelt waarmee je de Arena ingaat. Dit kan tot verrassend spannende potjes leiden, omdat je tegenstanders ook deze gekke decks hebben, waardoor alles een stuk minder voorspelbaar is.

  Als je drie keer verliest met je bijeengeraapte 30 kaarten, lig je uit de Arena en mag je je prijs in ontvangst nemen. Zoals je al raadt, wordt deze beloning alleen maar beter naarmate je meer overwinningen boekt.

  Hearstone screenshot 3

  Nagelbijten

  Ja zult je verbazen over hoeveel spanning een potje kaarten met zich mee kan brengen. Als je tegen een waardige tegenstander speelt is het constant een kwestie van nagelbijten of hij geen übercombo zit op te sparen, die je in één klap van de helft van je levenspunten berooft.

  De voldoening als je deze pro-spelers alsnog verslaat is natuurlijk alleen maar groter, maar je leert ook ieder potje weer iets nieuws. Soms begin je patronen te ontdekken in de deckcombinaties van bepaalde helden, of kom je er achter dat je die ene Minion nu toch wel graag in je deck had gehad. Na ieder potje doken wij dan ook meteen onze collectie weer in, om even wat aanpassingen te maken aan ons karakter.

  Hearthstone: Heroes of Warcraft is enorm verslavend

  Met Hearthstone brengt Blizzard het principe van een verslavende game naar een nieuw niveau. De presentatie is van een voortreffelijk niveau en over alle kaarten lijkt goed nagedacht te zijn. Bovendien is Blizzard druk bezig met het updaten van de game, zodat kaarten die toch iets te sterk zijn alsnog aangepast kunnen worden (Unleash The Hounds we kijken naar jou).

  Probeer Hearthstone dus vooral een keertje uit, maar pas op, want voordat je het weet zit je naar decklijsten te kijken en ben je uren bezig met het perfectioneren van jouw collectie.

  9

  De plus- en minpunten

  • Geweldige presentatie
  • Enorm verslavend
  • Tactisch spelen loont
  • Hier en daar wat serverprobleempjes

  Hearthstone: Heroes of Warcraft

  Verkijgbaar vanaf 12 march 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.