Harry Potter en de Halfbloed Prins Review

  Het is weer tijd voor allerlei snode plannen in Harry Potter en de Halfbloed Prins. Weet de game ons te bekoren in de magische wereld van Potter of wordt het tijd dat hij eens op zijn bezem voorgoed wegvliegt?

  Nog even en dan draait alweer de zesde Harry Potter film in de bioscopen en net zoals voorgaande delen, is er ook weer een game van, die iets eerder uit is gekomen dan de film draait. Het is om precies te zijn de tweede Harry Potter game, na Harry Potter en de Orde van de Feniks, op de huidige generatie consoles. Harry is weer wat ouder maar gaat de game ook met z'n tijd mee?

  Potter op Zweinstein
  Over het verhaal zullen we niet veel verklappen maar deze is gewoon interessant en wordt mooi weergegeven door cut-scenes. Direct als je de game opstart, zul je van alles herkennen van Zweinstein en kom je langs locaties die je in voorgaande games ook gewoon tegenkwam, dus dat is mooi. Harry Potter en de Halfbloed Prins is een actie avonturen game, die overigens geheel speelbaar is in het Nederlands. Net zoals in voorgaande games bestuur jij, hoe kan het ook anders, Potter zelf.

  Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 61238 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 61236 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 61232

  Aangename Onthoofde Henk
  De kernwoorden van de game zijn eigenlijk vechten/duelleren, vliegen, toverdranken, rondlopen en kleine opdrachtjes uitvoeren. Je loopt rond, raakt met mensen aan de praat en bent steeds op weg naar de volgende persoon of opdracht. Waar je in voorgaande Potter games misschien nog wel eens de weg kwijt kon raken, is dat in dit deel gelukkig niet meer het geval. Met één druk op knop roep je Onthoofde Henk op en die wijst je de weg op Zweinstein; je kunt gewoon achter hem aanlopen, en daarnaast geeft hij nog eens handige tips. Onthoofde Henk is dan ook een aangename optie in de game!

  Dialogen
  Zoals gezegd praat je met personen, een interactie die je uitvoert met één druk op de knop. Verwacht hier niet teveel van, alles is gewoon voorgeprogrammeerd. Toch is dit voor de echte Harry Potter liefhebbers erg leuk en zul je heel wat personages tegenkomen en dialogen voeren. Centraal in de game is je toverstokje en hier kun je diverse spreuken mee uitvoeren.

  Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 64651 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 64649 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 64647

  Toverspreuken
  Zo zul je veel spreuken herkennen uit het voorgaande Potter deel waarmee je bepaalde objecten gewoon kunt verplaatsen om bij verzamelobjecten bijvoorbeeld te komen. Maar ook voer je spreuken uit om te vechten, want diverse leerlingen op Zweinstein zullen je zo nu en dan uitdagen. Dat toveren werkt nog hetzelfde: Diverse bewegingen maak je met je rechter analoge (soms ook de linker erbij) en dat werkt over het algemeen prima.

  Een ander centraal element uit de game is het maken van toverdranken, iets dat ook allemaal gebeurt met je rechter analoge stick en met één knop pak je objecten op. Dit begint makkelijk maar naarmate je vordert in de game, wordt het lastiger, zul je meerdere dingen moeten doen in een pan om een goed brouwsel te maken en dat allemaal binnen een bepaalde tijd. Dit is best grappig.

  Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 114733 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 114721 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 64645


  Zwerkbal
  Leuker is wellicht het terugkerende element vliegen op je bezem. Zwerkbal hoort nu eenmaal bij Harry en het vliegen in de lucht blijft gewon leuk en uitdagend. Ben jij in staat om de Gouden Snaai te pakken te krijgen?

  Onderste wordt niet uit de kan gehaald
  Hoewel dit leuke elementen zijn voor een Harry Potter game, mist er toch iets. Het feit is allereerst dat de game te makkelijk is, het is zowaar een relaxte game om te spelen maar een echte uitdaging mist. Puzzeltjes oplossen, geheime ingangen, zelf wachtwoorden bij een schilderij moeten ontfrutselen: het is er allemaal niet bij. En hoewel de omgeving vrij groot is, is alles toch heel lineair. En dat is jammer, want er had gewoon meer in gezeten.

  Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 114731 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 114727 Harry Potter en de Halfbloed Prins Screenshot 114723

  Niet vlekkeloos
  Sowieso is Harry Potter en de Halfbloed Prins niet perfect. Harry kan bijvoorbeeld rennen maar niet op de trap. Dit is maar een klein gebrek. De grootste irritatie die opdoemt tijdens het spelen is als je wilt toveren om enkele voorwerpen te pakken te krijgen. Zo zul je in de game 150 Zweinsteinwapens kunnen verzamelen, soms liggen ze recht voor op de grond maar vaak genoeg zitten ze achter objecten of hangen ze aan muren. Op het moment dat ze aan een muur hangen is het soms een hele taak om ze eraf te krijgen, omdat de besturing niet helemaal altijd werkt zoals jij dit wilt, niet al te soepel dus. Maar gelukkig is dat alleen hier het geval en werkt de besturing, nogmaals, doorgaans prima.

  Verder is het automatische camerastandpunt niet altijd even goed. Dit was een kritiek punt al bij de voorgaande Potter game, maar de makers hebben zich gelukkig wel wat van deze kritiek aangetrokken. Door twee knoppen nu tegelijk in te drukken kun je nu zelf de camera besturen, maar soms werkt dit omslachtig. Het is verbeterd ten opzichte van Harry Potter en de Orde van de Fenix, echt foutloos is het nog niet.

  {mig:yzGf7EdkqADV}

  Karakters lijken sprekend op de film
  Gelukkig zit het dan wel weer goed met de grafische kant van de game het geluid. De voice overs zijn goed voorzien en ook de muziek in het spel klinkt mooi en op sommige momenten filmisch. Grafisch is de game prima. Harry, Ron en Hermelien lijken sprekend op de karakters uit de film dus dat is gewoon tof. En zoals eerder vermeld, zul je veel herkennen uit de films, maar ook eerdere Harry Potter games. Omgevingen zien er niet super gelikt uit, maar het is allemaal prima te doen.

  Niet magisch maar snode plannen zijn leuk
  Al met al geldt dat voor de hele game, het is een actie avonturen game die prima te doen is. Ook voor de mensen die met Harry Potter niets hebben, maar gewoon een relaxte game willen spelen, is dit een redelijk goede game. Harry gaat mee met zijn tijd waarbij diverse onderdelen in de game leuk zijn, zoals het vliegen op een bezem, maar helaas is de magische wereld van Harry niet meer zo magisch als die ooit was. Hier en daar laat het wat steekjes vallen en had er meer uit de game gehaald kunnen worden. Desondanks, als jij zin hebt in snode plannen, kun je met een gerust tover hart dit spel aanschaffen.

  6.9

  De plus- en minpunten

  Harry Potter en de Halfbloed Prins

  Verkijgbaar vanaf 3 july 2009

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.