Halo The Master Chief Collection Review

  Het avontuur van de Master Chief op de originele Xbox begon dertien jaar geleden. Nu meerdere games en twee consoles verder is hij nog steeds niet met pensioen. Dat gaat voorlopig ook niet gebeuren, maar wel kunnen we nu op de Xbox One terugkijken naar al zijn games in Halo The Master Chief Collection.

  De Halo serie zal niemand ontgaan zijn de afgelopen dertien jaar. In 2001 zette Halo: Combat Evolved de Xbox op de kaart als dé console voor shooters. Zonder deze game zou de geschiedenis van Xbox en FPS-games op spelcomputers er heel anders hebben uitgezien.

  Vier Halo games in één pakket

  Na zijn debuut maakte de Master Chief zijn opwachting in drie andere games: Halo 2, Halo 3 en Halo 4. Tussendoor konden we op de Xbox 360 aan de slag met een remake van het origineel in de vorm van Halo: Combat Evolved Anniversary. En dit jaar volgt een remake van Halo 2 om de tiende verjaardag van die game te vieren.

  Die nieuwste remake en alle andere delen vind je terug in Halo: The Master Chief Collection. Vier games voor de prijs van één, waarvan Halo 2 opnieuw is gemaakt om alles uit de Xbox One te halen. Tel bij deze vier verhalen alle multiplayer modi van die games op en je krijgt het meest uitgebreide shooter pakket dat ooit is gemaakt.

  Halo: The Master Chief Collection content

  Instappen met Halo

  Daarmee is Halo: The Master Chief Collection niet enkel een game voor de vele Halo fans, maar ook gamers die pas nu instappen bij de Xbox One. Er is geen betere manier om kennis te maken met de serie dan dit pakket. Begin bij het begin en speel non-stop het verhaal van de Master Chief. Deze keer zonder jaren wachten nadat een zeker deel eindigt met een gigantische cliffhanger.

  Voor de nieuwkomers is het wel aan te raden om te beginnen met het origineel, zodat ze het complete verhaal meekrijgen. Van de ontdekking van de eerste Halo ring, de realisatie wat het is, de ontdekking van de Flood en de strijd om de buitenaardse Covenant te stoppen voordat ze het hele universum vernietigt tot de terugkeer van de Forerunners in Halo 4.

  Covenant Elite in Halo: The Master Chief Collection

  Spelen zoals jij wilt

  Het leuke aan Halo: The Master Chief Collection is dat iedereen de optie krijgt om de games zo te spelen als hij of zij zelf wil. Beginnen bij de allereerste missie? Dat kan. Start je liever meteen met de Halo 2 remake? Ga je gang. Of wil je juist een bepaalde missie oppakken waar je goede herinneringen aan hebt? Leef je uit! Alle missies zijn gelijk te selecteren en te spelen.

  Je kunt zelfs de missies combineren. Door een afspeellijst te kiezen kun je bijvoorbeeld alle missies met een eindbaas spelen of alle missies met voertuigen. Ontwikkelaar 343 Industries heeft flink wat afspeellijsten in Halo: The Master Chief Collection gestopt om uit te kiezen.

  Scarab battle in Halo: The Master Chief Collection

  Halo nog altijd van deze tijd

  Wat vooral opvalt is in hoeverre alle delen modern aanvoelen. Wanneer je Halo: Combat Evolved of Halo 2 opstart, heb je niet het idee met tien jaar oude games te maken te hebben. Laat staan games die twee console generaties geleden uitkwamen. Het is het bewijs dat de Halo games tijdloos zijn en - welliswaar met verbeterde graphics - nog altijd prima mee kunnen.

  Wel zul je de grafische verschillen in de verschillende delen zien. Halo 2 is dan compleet opnieuw gemaakt voor Halo: The Master Chief Collection, dat is niet gebeurd voor de andere drie games. Hierdoor valt het toch op als je schakelt tussen de spellen, maar echt storend is het niet.

  Halo: The Master Chief Collection cutscenes

  Grafische verbeteringen

  Voordeel is wel dat de games allemaal in 60 fps draaien en op 1080p. Op Halo 2: Anniversary na, die een iets lagere resolutie van 1328x1080 heeft. Alle games draaien dan ook erg soepel, al zul je af en toe wat vertraging krijgen. Bij het laten ontploffen van tal van Flood met een granaat in Halo: Combat Evolved Anniversary wil het beeld even langzamer gaan. En ook in Halo 2 is er af en toe een hapering terwijl de game nieuwe data inlaadt.

  Bij die twee delen is het ook mogelijk om te schakelen tussen de oude en nieuwe graphics. Een leuke gimmick, maar echt iets toevoegen aan de gameplay doet het verder niet. Wel laat het mooi zien hoeveel de grafische kant van games over de jaren is verbeterd.

  Je wilt sowieso vooral genieten van de nieuwe graphics, zeker in Halo 2 die prachtige momenten kent. Het genieten begint al wanneer je de game opstart en je de cutscènes voor het eerst onder ogen krijgt. Het is een pracht om naar te kijken. Zo erg zelfs dat je na elk filmpje eigenlijk even teleurgesteld bent dat de complete game er niet zo uitziet.

  Halo: The Master Chief Collection multiplayer

  Grootse multiplayer

  Naast alle singleplayer content, biedt Halo: The Master Chief Collection natuurlijk ook flink wat multiplayer modi. Alle missies zijn in co-op te spelen, zodat je met een vriend compleet los kunt gaan in alle vier de games. Om online te kunnen gamen moet je uiteraard wel een Xbox Live Gold abonnement kopen.

  Daarnaast is er de competitieve multiplayer. Halo 2 was op de originele Xbox dé shooter die Xbox Live op de kaart zette. Dat gaat Halo: The Master Chief Collection niet nog eens nadoen, nu online diensten zo ingeburgerd zijn in het console landschap. Maar wel biedt de collectie de meest uitgebreide Halo multiplayer ervaring ooit.

  Alle multiplayer mappen uit de vier games zijn te spelen. Hier valt ook alle DLC onder en enkele mappen die eerder exclusief waren voor de PC-versies. In de multiplayer kun je playlists kiezen om mappen uit bepaalde games te kiezen - denk aan enkel de remakes van Halo 2 mappen - of een combinatie van alles.

  Dit geldt ook voor de modi. Je kunt kiezen voor klassieke multiplayer modi, of de meer moderne varianten. Het is de Halo multiplayer zoals je die al jaren kent, maar nu met de grootst mogelijk keus en meeste mogelijkheden ooit.

  Deze multiplayer ervaring wordt in december nog uitgebreid. Halo: The Master Chief Collection geeft je dan namelijk toegang tot de Halo 5 bèta. Dat is nog even wachten, maar evengoed een extra pluspuntje aan de collectie.

  Halo: The Master Chief Collection Review

  Halo The Master Chief Collection is dé game voor Xbox One

  Halo: The Master Chief Collection is dé game die je moet hebben op de Xbox One, of als je die nog niet hebt een goede reden om nu een Xbox One te halen. Ben je - net als deze recensent - al Halo fan sinds het eerste uur, dan kun je genieten van de verbeterde graphics en ervaring. Heb je nog nooit een Halo game gespeeld, dan is dit het moment om in te stappen.

  9

  De plus- en minpunten

  • Vier games in één
  • Ongekend veel content
  • Prachtige graphics en cutscènes in Halo 2: Anniversary
  • Loopt soepeler dan ooit
  • Grafische verschillen tussen delen

  Halo: The Master Chief Collection

  Verkijgbaar vanaf 11 november 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.