In Gravity Rush Remastered kruipt je in de huid van Kat, een Shifter die met haar kat Dusty in Hekseville is. Ze lijdt aan geheugenverlies en weet dus niet meer wie ze is en wat ze in Hekseville doet. Ze wordt wakker doordat een appel tegen haar hoofd rolt. Dan ziet ze Dusty, haar kat, en besluit hem te volgen.

Gravity Rush Remastered Review

Geheugen terug spelen

Al snel komt er een man in paniek aanrennen en vraagt om hulp. Er is een vreemde storm gaande die zijn kind in levensgevaar heeft gebracht. Kat schiet te hulp en dan komt ze erachter dat ze de zwaartekracht kan beïnvloeden. En dat is dan ook precies wat nodig is om het jongetje te redden uit de vreemde storm.

Ontwikkelaar Bluepoint Games heeft de proloog van de game vernuftig verkleed als een handleiding van de basisbewegingen: Zweven, zwaartekracht buigen en het rondlopen. Daarbij leer je in het begin ook waar je bent en dat er iets raars aan de hand is in Hekseville. Door de storm duiken vreemde wezens genaamd Nevi op in de stad.

Deze Nevi zijn op diverse plekken in de stad aanwezig en moeten uitgeschakeld worden, omdat ze de bewoners aanvallen. Kat maakt het haar missie om de stad van deze wezens te redden, maar dat is niet alles. Natuurlijk is het ook zaak om te ontdekken wie Kat nu eigenlijk is.

Gravity Rush Remastered Review

Niet de enige vreemde vogel in Hekseville

Dit laatste gaat een beetje vanzelf naarmate het, soms verwarrende, verhaal vordert. Alles wordt aan elkaar gebreid door filmpjes die op interactieve comics lijken. Erg tof gedaan, vooral ook omdat de game cel-shaded en dus eigenlijk in een soort comic stijltje gespeeld wordt.

De stad is erg leuk vormgegeven en bestaat uit diverse delen. Overal is een eigen levendige sfeer met zijn eigen deuntje, van een vrolijk deuntje in het Pleasure Quarter tot een rustig deuntje op de markt. Je komt onderweg Raven en Alias tegen, tevens Shifters. Zo ontdekt je dat je niet de enige Shifter in de stad bent.

Het lijkt er wel op dat je de enige aardige bent, want de andere Shifters zijn niet zo blij met je. Naast deze andere Shifters ontmoet je onder andere Gade, de schepper van de wereld waarin Kat zich bevindt, die haar door de verschillende levels heen leidt. Natuurlijk is er ook steeds het nodige contact met de dorpelingen.

Die zijn immers nog steeds in nood en hebben echt een heldin nodig om de Nevi te verslaan. In ieder level zijn dan ook voldoende Nevi te verslaan met aan het einde ook steeds een baas. Door ze te trappen en te slaan en natuurlijk de zwaartekracht te buigen kun je ze vermorzelen.

Gravity Rush Remastered Review

Jezelf constant verbeteren

De levels worden naarmate je verder komt steeds moeilijker, maar gelukkig ontgrendel je ook nieuwe krachten die de game steeds interessant houden. In het begin kun je alleen nog maar zwaartekracht buigen en zo tegen muren op lopen en zweven, maar later krijg je krachten zoals de Gravity Typhoon, een steen die je achter vijanden aan kunt gooien.

Dit soort krachten speel je vrij als je voldoende kristallen hebt verzameld, die je onder andere op de kaart tegenkomt en krijgt uit het verslaan van vijanden. Deze kristallen zijn niet alleen om jezelf te upgraden, maar je kunt er ook uitdagingen mee vrijspelen.

De uitdagingen gaan vooral om het halen van een parcours binnen een bepaalde tijd of het verslaan van een aantal Nevi, dus veel afwisseling hoef je hierin niet te verwachten. Het is echter wel een lucratieve manier om kristallen te verzamelen. Het vervelende is dat je tijdens een uitdaging niet de mogelijkheid hebt om even opnieuw te starten.

Je moet die missie dan afmaken om het nog eens te kunnen proberen en dat is erg jammer. Zeker als je bedenkt dat een uitdaging zomaar eventjes 10 minuten in beslag kan nemen als je het verpest. Je moet er dus wel wat voor over hebben om sterker te worden, maar het loont wel. Die ene lastige missie is misschien na twee upgrades wel te doen.

Gravity Rush Remastered Review

Inclusief alle content van de Vita, maar zonder de charme

Een minpuntje van deze remaster is dat de game wel alle content heeft (en dat voor maar 30 euro), maar dat deze ook direct te spelen is. Dat betekent dus dat je veel te vroeg missies kunt spelen die veel te moeilijk zijn. De missies zijn gelukkig af te breken, maar het was beter geweest deze pas na het uitspelen beschikbaar te maken.

Gravity Rush Remastered bevat overigens wel de content van het origineel, maar doet helaas niet mee met de innovatieve gyroscopische besturing die de handheld versie zo tof maakte. En dat terwijl de PS4 dit ook gewoon ondersteunt. Je gebruikte ook in de Vita versie het touchscreen voor enkele bewegingen, maar nu moet je alles met normale besturing doen.

Qua graphics en geluiden is de game nagenoeg niet aangepast. Waar de soundtrack nog steeds fantastisch is, gaat dat helaas niet op voor de grafische kant van de game. Op het kleinere Vita scherm zag alles er gelikt uit, maar op en grote tv is deze cel-shaded game toch wat flets en dat valt tegen.

Het gevolg is dat de charme van Gravity Rush net iets minder goed tot uiting komt in de remaster. Het speelt gewoon niet zo lekker, en wat (meer) oppoetswerk, behalve een upgrade in de resolutie, had niet misstaan. Hoewel de game er nog meer dan prima uit ziet, mis je dus toch iets.

Gravity Rush Remastered Review

Gravity Rush Remastered is tof

Gravity Rush is een heel tof spel, waar je absoluut uren van kunt genieten. Het biedt een interessant (en soms verwarrend) verhaal, voldoende zijmissies en absoluut genoeg uitdaging, terwijl je tegen muren op rent en plafonds onveilig maakt.

De game is qua graphics goed opgepoetst, maar oogt nu wel wat flets en er ontbreekt een stukje charme die de Vita versie wel bood. Het is dus een leuke game die er niet slecht uit ziet, maar je mist desondanks iets. Toch is dit een leuke voorbereiding op de komst van Gravity Rush 2. En dat voor maar 30 euro!