Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony Review

  Met Grand Theft Auto IV: The Ballad of Gay Tony zul je voorlopig de laatste avonturen in het Liberty City van GTA IV beleven. Is het spel door de toevoeging van een Gay Tony voor watjes, of speel je alsnog de onverwoestbare keiharde bikkel?

  Dezelfde stad vanuit een ander perspectief
  In GTA IV en de uitbreiding The Lost and Damned bekeek je Liberty City vanuit verschillende perspectieven. Beide waren redelijk donker van stijl. Zo was je in GTA IV een Serv die uit het oostblok over is gekomen en zich vanaf de bodem van het criminele circuit moet opwerken. En in de eerste downloadbare content The Lost and Damned moest je het als leider van een motorbende opnemen tegen rivaliserende gangs.

  In The Ballad of Gay Tony is dit compleet anders. Je zit uiteraard wel in het criminele circuit, maar heb je niet te doen met allerlei kleine criminelen die je in de weg zitten. Je pakt het vanaf het begin van het spel al gelijk groots aan. Je werkt namelijk voor Anthony Prince, beter bekend als Gay Tony, de eigenaar van een aantal nachtclubs in Liberty City.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 130249 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 130420 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 130253

  Drie verhaallijnen
  Het spel volgt het verhaal van Luis Lopez, een zakenpartner en hulpje van Gay Tony. Tony is echter niet de enige voor wie je werkt in deze uitbreiding, want ook je moeder en vrienden willen je hulp als het nodig is. Je moeder is namelijk een weduwe met geldproblemen, waardoor ze van tijd tot tijd wat hulp nodig heeft.

  Voor je voor Tony werkte, was je zelf ook geen lieverdje, en was je net als je vader betrokken bij verschillende drugspraktijken. Gelukkig heb jij jezelf hier los van kunnen weken, maar je vrienden niet. Zij zullen je dan ook een aantal keer om hulp vragen met hun drugszaakjes. Helaas zitten zowel de politie als de verschillende drugskartels je in de weg, en zo zul je geregeld in de problemen komen.

  Als laatste is er dus nog Tony voor wie je klusjes opknapt, wat er vaak op neerkomt dat je werk verricht voor de rijke leden van zijn verschillende clubs. Op die manier zijn de klanten tevreden, en wordt er meer geld uitgegeven aan de bar. Ook moet je af en toe het gevecht aangaan met andere clubs, om zo de concurentie zo laag mogelijk te houden.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129253 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129251 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129247

  De problemen van Tony
  Naast een hoop klusjes die je moet opknappen om het nachtleven te verbeteren, heeft Tony ook een hoop problemen. Hij is in het verleden namelijk deals aangegaan die hij niet kon nakomen, en heeft nog schulden bij enkele duistere figuren. Uiteraard moet dit ook opgelost worden in het spel, en dat gaat niet met zachte hand.

  Al gelijk in het begin van de game zul je flink wat herrie schoppen met verwoestende wapens. Het krijgen van een vier sterren wanted level tijdens een missie is hierbij geen uitzondering. Maar in tegenstelling tot in GTA IV, biedt het hebben van een hoog wanted level nu juist mogelijkheden en is het niet alleen een last.

  In de achtste missies zul je bijvoorbeeld een Armoured Personel Carrier van de N.O.O.S.E. moeten stelen, om hier vervolgens zelf mee vandoor te gaan. Doordat dit voertuig niet zeer snel is, zul je een andere tactiek moeten gebruiken om van de politie af te komen. De enige mogelijkheid is door de politie bang te maken door de verschillende auto's die op je af komen te laten exploderen. Nadat je ongeveer 30 politiewagens hebt afgeschoten zal je wanted level terug op één ster zijn, en kun je makkelijk ontsnappen. De agenten van Liberty City komen immers ook liever heelhuids thuis bij hun gezin.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 128706 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 130251 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 126617

  Luxe auto's
  Doordat je werkt in de clubwereld, begeef je je uiteraard in de rijkere sferen. Dit merk je aan de missies en het geld wat je verdient per missie, maar dit is niet het enige. Zo zul je door het hele spel heen constant de beschikking hebben over de luxere auto's en dit is niet alleen aan het begin van een missie. De verschillende sportauto's kom je namelijk ook vaker tegen als je rond aan het lopen bent, en dat is erg handig.

  Dit rijke leven brengt ook een hoop gedoe met zich mee. Omdat je in dienst bent van Gay Tony, moet je je gezicht regelmatig in zijn clubs laten zien. Dit speelt als de sociale minigames die we al van GTA IV kennen. Zo kun je bijvoorbeeld de dansvloer opstappen met een dame om haar te verleiden. Daarna zoek je een rustig kamertje op in de club om onder de dekens te duiken.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129776 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129778 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129770

  Compleet over de top!
  Het grootste commentaar op GTA IV was het serieuze karakter van het spel, en het ontbreken van de over-the-top actie die we wel zagen bij het eerdere San Andreas. Gelukkig heeft ook Rockstar dit ingezien, want er is vanaf de eerste missie in The Ballad of Gay Tony meer dan genoeg actie terug te zien. Ook zijn er een aantal toevoegingen aan het spel gedaan die hieraan bijdragen. Zo zal het golfkarretje zijn herintrede maken, is er een nieuwe gevechtshelicopter met minigun en raketten, beschikt de politie over heuse APC's en kun je uit vliegtuigen springen met je parachute op de rug.

  Al redelijk in het begin zul je voor de eerste keer van een gebouw moeten springen en als je dit eenmaal gedaan hebt zijn er een hoop andere gebouwen waar je dit ook voor je lol kunt doen. Het terugbrengen van al deze features en mogelijkheden is dan ook een zeer groot pluspunt.

  Ook zijn er uiteraard een hoop nieuwe wapens aanwezig, die je allemaal kunt bekijken in ons artikel over de nieuwe wapens. Ook kun je alle nieuwe voertuigen hier op XGN terugvinden. In de multiplayer zijn al deze nieuwe zaken ook terug te vinden, maar een echt nieuwe multiplayer modus ontbreekt jammer genoeg.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129760 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129754 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129766

  Een hoop nieuwe zaken:
  Naast het clubleven, de verschillende minigames, de nieuwe voertuigen en een nieuw arsenaal aan wapens, zijn er uiteraard nog een aantal andere nieuwe zaken toegevoegd aan het eiland Liberty City. Zo zul je de beschikking hebben over een aantal nieuwe televisie programma's die je kunt bekijken als je een keer geen zin hebt in het overhoop schieten van de stad, en ook op internet vind je een aantal nieuwe pagina's. Uiteraard zijn ook de radiozenders uitgebreid, met onder andere een zender vol 80's muziek om de Vice City sfeer naar GTA IV te brengen.

  Toch is dit niet waar je het spel voor speelt, want je gaat natuurlijk voor het uitspelen van de game en niet voor het bekijken van programma's. In GTA IV en The Lost and Damned was het zo dat op het moment dat je een missie had gehaald, de missie klaar was en je er geen omkijken meer naar hebt, maar dat is bij The Ballad of Gay Tony wel anders. Voor de missies in deze uitbreiding krijg je namelijk een score. Als je het spel helemaal hebt uitgespeeld kun je een missie opnieuw spelen om je score te verbeteren. Op de online leaderboards wordt echter alleen je eerste score geplaatst.

  Als laatste grote nieuwe optie in dit spel, is het mogelijk om samen met je vrienden deel te nemen aan drugsoorlogen. Dit kun je vergelijken met de gangoorlogen in GTA: San Andreas en de bendeoorlogen uit The Lost and Damned. Het is de bedoeling dat je een rivaliserende bende uitschakelt, om zo terrein te winnen voor je drugsmaatjes.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 129748 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 128722 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 128680

  Een gay tintje
  Op het grafisch gebied wordt het woord gay zeer zeker dubbel gezien, zoals dat in de Engelse taal ook gebeurt, namelijk homofiel en vrolijk. De kleuren op de kaart, in je menu's en in de stad zelf zijn namelijk erg vrolijk en roze. Dit past perfect bij het minder serieuse karakter van The Balled of Gay Tony. De overige grafische aspecten zijn uiteraard niet anders dan in GTA IV zelf, omdat je in dezelfde stad speelt.

  Ook op audio gebied doet dit spel, net als op grafisch gebied, niet onder voor GTA IV. Hierdoor weet je op voorhand al waar je aan toe bent met deze uitbreiding.

  {mig:o5FyMZG3N9K4}

  Luis doet niet onder voor Johny en Niko
  Het is Rockstar voor de tweede keer gelukt een zeer goede uitbreiding te ontwikkelen, die dit keer ook nog eens in de winkels te koop gaat zijn. The Ballad of Gay Tony brengt de terugkeer van de over-the-top GTA-actie waar we van houden en zal je wederom uren vermaak brengen in Liberty City. Mocht je GTA IV te serieus vinden toen je die speelde, download dan zeker deze dlc, of haal Episodes from Liberty City uit de winkels, want ondanks de vrolijke uitstraling is dit spel zeker niet alleen voor watjes.

  9.3

  De plus- en minpunten

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City

  Verkijgbaar vanaf 29 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.