Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Review

  Alweer een aantal maanden geleden wist Rockstar de Xbox 360 bezitters te verblijden met de uitbreidingen van Grand Theft Auto IV op een schijfje. Weten deze twee extra verhaallijnen ook de PlayStation 3 bezitters te boeien, of komt Rockstar hiermee toch te laat?

  Welcome to Liberty City
  Normaal gesproken beginnen we een recensie met het uitleggen van het verhaal, en uiteraard is dat ook dit keer zo, maar het is net iets anders. Er staan namelijk twee verhalen op het schijfje, wat dus inhoudt dat we twee keer een verhaal gaan vertellen. Beide verhalen spelen zich af op het eiland Liberty City, een virtuele stad die verdacht veel weg heeft van het huidige New York. Liberty City kent dan ook net als New York een hoop verschillende groepen mensen en op een tweetal van deze groepen is het spel gebaseerd.

  Het eerste verhaal heeft alles te maken met motorfietsen, een vervoersmiddel dat erg populair is in de Grand Theft Auto serie. Je speelt hierin namelijk als Johny Klebitz, de vice president van de motorbende The Lost. Uiteraard zou het spel wel heel makkelijk zijn als er geen problemen waren en die zijn er dus ook genoeg. Zo heeft de baas van de club problemen met de politie en heeft een andere motorbende het op jou voorzien.

  Meer dan genoeg reden dus om orde op zaken te stellen in Liberty City en aangezien de president van The Lost al snel weer wordt opgepakt, is het aan jou om de bende te leiden. Iets wat absoluut leuk is om te doen, want je wordt de leider van je eigen gang en het bendeleven is hierdoor belangrijker dan ooit.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141813 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141814 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141815

  Een ruige wereld
  De wereld waarin je leeft als president van een motorbende is redelijk ruig, en dat is natuurlijk niet gek. In de echte wereld zijn leden van motorbendes namelijk ook grote sterke mannen, die onder de tatoeages zitten en heel de dag bier drinken en motor rijden. Guess what, ook in Episodes from Liberty City is dit niet anders. Jij bent weliswaar geen man met baard, maar je draagt in ieder geval alleen zwarte kleding en rijdt het liefst de hele dag op je racemonster rond.

  Iets wat nieuws is voor een GTA spel is dat je dit keer geen eigen huis hebt, maar een clubhuis waarin je verblijft en kunt uitrusten. Dit is ook het punt waar je kunt socializen met je vrienden en spelletjes kunt spelen. Iets anders wat nieuw is, is dat je een echt persoonlijk voertuig hebt, namelijk de Revenant. Deze motor staat normaal gesproken geparkeerd naast je clubhuis. Deze motor is een stuk beter dan de andere tweewielers die je tegenkomt, waardoor je er minder snel af zult vallen. Een goede verbetering, want een leider van een motorbende heeft natuurlijk veel rijervaring en zal niet zo snel omvallen.

  Naast jouw eigen motor zijn er nog een hoop andere voertuigen die het spel kent. In totaal vind je 17 nieuwe vervoermiddelen in The Lost and Damned, waarvan de meeste motoren zijn. Uiteraard biedt het spel nog meer dan alleen nieuwe voertuigen. Er is bijna te veel om op te noemen waardoor het verhaal voor je gevoel een compleet nieuw spel is, ondanks dat je in dezelfde stad als GTA IV rondrijdt.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141817 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141819 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141818

  Van president tot hulpje
  Het tweede verhaal in Episodes from Liberty City is compleet anders dan die uit The Lost and Damned. In The Ballad of Gay Tony speel je namelijk met Luiz Lopez, de rechterhand van een homoseksuele club eigenaar genaamd Tony. Tony bezit drie clubs in Liberty City en heeft uiteraard nogal wat contacten binnen de verschillende gangs in de stad. Daarnaast zien de andere club eigenaren hem het liefst verdwijnen, om zelf de meest prestigieuze club in de stad te krijgen.

  Naast de problemen die Tony heeft, heeft ook Luiz zelf het niet makkelijk. Hij heeft namelijk een drugsverleden, en ondanks dat hij hier zelf vanaf is, komen zijn vrienden nog regelmatig in de problemen door hun activiteiten in de drugswereld. Jij zult ze dan ook af en toe te hulp moeten schieten. Zo kun je samen met hen verschillende drugsoorlogen voeren om zo langzaam maar zeker de stad over te nemen.

  Toch zal het grootste gedeelte van het verhaal draaien om jouw loyaliteit aan Tony, want het lijkt erop dat hij jou echt als hulpje ziet en niet als mede-eigenaar. Dit is natuurlijk vervelend, maar gelukkig is er genoeg afleiding. Je bent namelijk gelukkig constant bezig met dat wat er in GTA IV echt gemist werd.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141820 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141821 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141816

  Grote wapens, base jumpen en schietende helikopters
  GTA IV was namelijk een spel dat te serieus was. Zeker in vergelijking met haar voorgangers. Gelukkig heeft Rockstar naar het commentaar van haar fans geluisterd, en een aantal grote verbeteringen in het verhaal aangebracht. Ondanks dat je uiteraard wel een verhaal moet volgen, zijn de missies veel meer over the top dan in GTA IV. Zo schiet je al in de derde missie een helikopter naar beneden en heb je voor iedere missie meer dan genoeg munitie om de grootste chaos te veroorzaken.

  Uiteraard is er, net als The Lost and Damned, meer veranderd dan alleen het verhaal. Ook The Ballad of Gay Tony brengt extra content mee. Zo krijg je een aantal extra wapens, waaronder meerdere machine geweren. Iedere missies weer heb je beschikking over deze wapens om je opdrachten wat makkelijker te voltooien. Ook zijn er een aantal extra voertuigen toegevoegd, waaronder sportauto's en een nieuwe gevechtshelikopter. Die laatste krijg je al snel in handen, en kun je ook buiten de missies gebruiken.

  De leukste toevoeging in dit spel is de mogelijkheid om te base jumpen. Je kunt namelijk van verschillende gebouwen afspringen om vervolgens je parachute te gebruiken. Nadat je dit tijdens een missie leert, kun je het altijd gebruiken. Er zijn een aantal gebouwen waarvan je kunt springen en dit is een zeer leuke toevoeging aan het spel.

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141823 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141812 Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City Screenshot 141822

  Verder op een goede basis
  Episodes from Liberty City bouwt verder op de goede basis van GTA IV, ook als het aankomt op de audiovisuele aspecten van het spel. Vooral de toevoeging van wat extra radiozenders, websites en televisiezenders geven je genoeg vermaak als je niets aan het doen bent en toch even lekker wilt chillen. Uiteraard is ook de multiplayer nog iets uitgebreid.

  Er zijn namelijk een extra aantal modi waaruit je kunt kiezen als je het spel met meer spelers wilt spelen. Hier valt niets op aan te merken, en maakt de game alleen maar leuker. Toch is er wel één groot minpunt in het spel, namelijk de datum waarop deze is uitgebracht. De Xbox 360 versie ligt namelijk al maanden in de winkels, en in die tijd heeft Rockstar ook niets gedaan om de PlayStation 3 gamers wat extra te bieden.

  {mig:9NqKTyYzSBCo}

  Beter, maar wel te laat
  GTA: Episodes weet verder te bouwen op het succes van GTA IV, en heeft een aantal echt leuke elementen aan het spel toegevoegd. Twee nieuwe verhaallijnen zorgen voor heel wat uurtjes vermaakt, en voor 40 euro staat dat garant voor succes. Toch krijgt het spel een paar tienden aftrek, want we hadden graag gezien dat Rockstar de extra tijd die ze had voor de PlayStation 3 versie, wat beter had benut om nog wat extraatjes toe te voegen.

  8.8

  De plus- en minpunten

  Grand Theft Auto: Episodes from Liberty City

  Verkijgbaar vanaf 29 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.